avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca pot beneficia de indeminzatia pentru crestere copil. In data de 31 ianuarie 2009 mi s-a incheiat CM urmare a inchiderii filialei companiei la care lucram, urmand sa intru in somaj cu data de 1.02.2009.Dar eu m-am angajat la o alta companie cu data de 02.02.2009 cu CM . Am demisionat dupa 5 zile deoarece angajatorul respectiv nu mai platise salariile de 2 luni angajatilor sai.Cu data de 01.03.2009 m-am angajat cu CM unde am lucrat pana in data de 16 iunie 2009 incepand cu acea data sunt in somaj fiind deja insarcinata in 3 saptamani.Urmeaza sa nasc in luna februarie 2010.Intrebarea mea este urmatoarea? Beneficiez de indemnizatie crestere copil daca in luna februarie am lucrate doar 5 zile ? si cum se calculeaza in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:50, 4 Septembrie 2009
Buna ziua.
Pot solicita acordarea indemnizatiei de crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
Conditia celor 12 luni se considere indeplinita pentru:
- solicitantii care se aflau deja in plata indemnizatiei de crestere copil la data de 21.12.2005, pentru care e valabila conditia stagiului de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului
- solicitantii dreptului a coror cerere de acordare a fost depusa, dar nu a fost solutionata pana la data de 31.12.2005 si care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru crestere copil in conditiile unui stagiu de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului
Perioadele asimilate:
- pot beneficia de concediu si indemnizatie persoanele care in intervalul de 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului au realizat venituri impozabile prin fractiune de luna; prin exceptie se accdepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita din jumatate din zilele lucratoare din acea luna
- au beneficiat de indemnizatie de somaj
- au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
- au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii (a beneficiat de prestatii de asigurari sociale sau a urmat cursuri de zi si a absolvit o institutie de invatamant superior; a satisfacut stagiul militar; au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii - vezi concedierile colective; au realizat anterior OUG 148/2005 perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala - asigurarea facultatita.

Va doresc multa sanatate si o nastere usoara.
Imi cer scuze ca insist insa nu inteleg.

Concret - urmeaza sa nasc in a doua jumatate a lunii noiembrie. Anul trecut am schimbat locul de munca si in perioada 22.10-12.11 nu am avut continuitate in munca. Pot beneficia de indemnizatie?

Multumesc
Veti beneficia de indemnizatia pentru CIC numai daca in perioada noiembrie 2008 - noiembrie 2009 ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

În calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele în care solicitantii s-au aflat în una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, în întelesul ordonantei de urgenta, luna întreaga.
Prin fractiune de luna se întelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna în care persoana îndreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situatiile prevazute de lege considerate perioade asimilate.
Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decât cel prevazut mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil dupa somaj cristina adriana cristina adriana Beneficiez de somaj pana in 15.aprilie.2010 si sunt insarcinata in aprox. 1 luna, dupa calculul meu ar trebui sa nasc in mai 2010. Este necesar pentru o luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 2 ani axentyna@yahoo.com axentyna@yahoo.com sunt angajata cu fractiune de norma, mai exact 4 ore/zi, initial pe perioada nedeterminata, ulterior pe perioada determinata. COnform ultimelor modificari ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Epure Roxana Epure Roxana Buna dimineata.As vrea sa va intreb,daca,in caz,ca sunt insarcinata si firma ne baga cate doua zile pe luna in concediu fara plata,timp de cinci luni,mai ... (vezi toată discuția)