avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu fara plata si concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu fara plata si concediu de maternitate

buna ziua. am o nelamurire in ceea ce priveste concediu de maternitatea deoarece am fost in CFP in lunile noiembrie si decembrie 2009 aproximativ 20 zile, acum trebuie sa nasc in noiembrie 2010. cat o sa iau salar in cediu de maternitate tinand cont ca pe cartea de munca am minimul pe economie? pot sa platesc eu acele 2 luni pentru a beneficia de cei 800 lei?
Cel mai recent răspuns: DANIELA NICULESCU , Consultant fiscal 17:04, 11 Martie 2010
1. Cred ca va referiti la CCC pana la 2 ani si la indemnizatia aferenta.
2. OUG 148/2005 spune:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

3. Asadar verificati daca in cele doua luni in care ati avut CFP ati lucrat totusi niste zile.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Dar cred ca va referiti la indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de 2 ani , prin urmare :
Conform art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005, cu completarile si modificarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele asimilate in care persoanele nu au realizat venituri, dar s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute in art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005.
In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute la art. 38 alin.
Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
codul muncii
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crstere copil manolacheflorentina manolacheflorentina Buna ziua, va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la niste intrebari - in cazul in care o salariata care urmeaza sa nasca prin decembrie,are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului violeta.v violeta.v Buna ziua Lucrez de cativa ani intr-o firma care actualmente este in criza financiara. In primele trei luni ale acestui an conducerea sociaetatii a luat ... (vezi toată discuția)
Oug 96/2003 si norme metodologice DorobatMihaela DorobatMihaela Buna seara, In lege/norme este prevazut ca trebuie sa ai venituri profesionale anterior nasterii copilului timp de 12 luni. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)