avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua
Lucrez de cativa ani intr-o firma care actualmente este in criza financiara. In primele trei luni ale acestui an conducerea sociaetatii a luat decizia de a da cate 5 zile de concediu fara plata lunar tuturor angajatilor.
Dupa aceste luni acum ne cer sa mai continuam cu aceste 5 zile de concediu fara plata/lunar dar cu cerere facuta de angajat.
Intentionez sa raman insarcinatain urmatoarele luni si vreau sa stiu cum imi va afecta acest lucru indemnizatia de crestere a copilului.
Din cate citit stiu ca daca am realizat venituri impozabile, chiar si fractiuni de luna, in ultimile 12 luni inainte de nastere mi se acorda indemnizatie. Dar daca am avut CFP nu mi se mai acorda aceasta indemnizatie?!
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 30 Aprilie 2010
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.
În calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele în care solicitantii s-au aflat în una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din OUG nr.148/2005.
Prin fractiune de luna se întelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna în care persoana îndreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat
în una sau mai multe dintre situatiile asimilate.
Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decât cel prevazut mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil Epure Roxana Epure Roxana Buna dimineata.As vrea sa va intreb,daca,in caz,ca sunt insarcinata si firma ne baga cate doua zile pe luna in concediu fara plata,timp de cinci luni,mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil deniro123 deniro123 Sunt angajata din august 2013,am nascut in decembrie 2014. In ianuarie 2014 am avut 12 zile cfp si in martie 2014 10 zile cfp. Beneficiez de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata sau concediere? elenuker elenuker Buna ziua, numele meu este Elena, si lucrez ca secretara la o companie privata din data de 29.05.2008. Pe fondul crizei financiare conducerea a hotarat ca o ... (vezi toată discuția)