avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata sau concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata sau concediere?

Buna ziua, numele meu este Elena, si lucrez ca secretara la o companie privata din data de 29.05.2008. Pe fondul crizei financiare conducerea a hotarat ca o parte din angajati sa fie trimisi in concediu fara plata timp de o luna. Stiu ca nu suntem obligati sa semnam cererile de C.F.P., dar daca nu semnam riscam sa fim concediati pe motivul reducerii de peronal. Nu doresc sa intru in acest concediu. Problema este : daca intru in acest concediu, si peste 8 luni nasc, mai beneficiez de indemnizatie? Mentionez ca nu avem sindicat, iar perioada de fara plata "propusa" de angajator este de 1 luna intreaga nu de 15 zile lucratoare. Ce alternative am, ce portite de iesire?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 12:04, 21 August 2009
Cred ca raspunsul ce alternative aveti depinde doar de dvs.
Premisele sunt:
1. concediul fara plata va intrerupe stagiul necesar pntru indemnizatie de crestere copil (12 luni in care sa realizati venituri, in ultimul an dinaintea nasterii). Deci, daca veti naste in anul urmator lunii de CFP, veti avea probleme in obtinerea indemnizatiei.
2. desfiintarea postului (reducere de personal) inseamna ca veti putea beneficia de somaj (daca indepliniti stagiu pentru somaj). periada de somaj se asimileaza stagiului necesar pentru indemnizatia de crestere copil, deci pe aceasta nu o pierdeti.
In functie de 1 si 2, precum si de perspectiva mai apropiata sau mai indepartata a unei nasteri, va puteti decide ce este de facut.

Daca va intelegeti cu angajatorul, poate se mai gasesc alternative mai putin ortodoxe:
De ex.:
- sa nu faceti cerere de CFP, dar sa nu primiti salariul, ci doar firma sa va plateasca cotizatiile pentru luna respectiva (varinata este mai ieftina pentru firma decat desfiintarea postului, in care trebuie sa va dea preaviz de 20 zile platite 8h/zi dar lucrate 4h/zi, plus minim un salariu compensator)
- sa fractionati luna - cele 20 -30 zile - de CFP cu cerere pe durata mai multor luni calendaristice.
Asta va ajuta pentru ca in calculul stagiului pentru indemnizatie de crestere copil, fractiunile de luna se calculeaza ca luna intreaga, in anumite limite, si astfel 2, 3 CFS de 10 zile luate in luni diferite nu intrerup stagiul (revin imediat cu textul legal)
- la concedii medicale v-ati gandit?
- daca sunteti deja insarcinata, in anumite conditii se poat acorda concediu de risc
Anuntati angajatorul ca sunteti insarcinata, comunicandu-i in scris si atatsand certificatul medical.
Nu are ca sa va faca in aceste conditii, dar trebuie sa discutati si cu acesta pentru ca buna intelegere sa primeze.
NORME METODOLOGICE din 9 august 2006 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilulu
CAP. II
Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului
ART. 4
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4)


Gabescu are dreptate, daca sunteti insarcinata.
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2009
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Mihta Mihta Buna ziua, Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca pot beneficia de indeminzatia pentru crestere copil. In data de 31 ianuarie 2009 mi s-a incheiat CM ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Epure Roxana Epure Roxana Buna dimineata.As vrea sa va intreb,daca,in caz,ca sunt insarcinata si firma ne baga cate doua zile pe luna in concediu fara plata,timp de cinci luni,mai ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata si indemnizatie crestere copil andrus2378 andrus2378 Buna ziua, sunt insarcinata si data nasterii copilului va fi in ianuarie 2011, in luna ianuarie 2010 am fost 11 zile fara plata, imi va afecta acest concediu ... (vezi toată discuția)