avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa

va rog sa ma lamuriti, comform care este formula de calcul a consumului de apa rece intr-un bloc ,daca consumul mc de apa de factura de la apa nova este mai mare decat suma tuturor apometrelor din apartamente
mentionez ca diferenta este prea mare si se pare ca in unele apartamente apometrele nu functioneaza corec sau au sigiliile rupte
diferenta de apa platita se calculeaza pe persoane sau pe cota parte indivizibila
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 16:50, 11 Martie 2015
Metoda de repartizare supliment apa se decide de catre comitetul executiv
Exista mai multe metode de calcul,fiecare dintre acestea cu avantaje dar si cu dezavantaje
Sesizati oficial presedintele de asociatie sa dispuna masurile necesare verificarii/inspectarii apometrelor individuale,verificarii partii comune de instalatii daca exista pierderi
O sursa a suplimentului consum apa se datoreaza inclusiv diferentei de clasa de precizie intre apometrul de facturare=precizie ridicata, fata de apometrele individuale precizie mai scazuta
am citit pe net ca se poate aplica in situatia de mai sus urmatoarea formula
factura apa nova =suma apometrlor din apartamente +10 mc apa/persoana (ptr cei fara apometre sau cu apometre defecte) +restul se imparte pe cota parte indivizibile
intrebare acest calcul este comform legi si cum sunt considerate contoarele de apa din casa mapometre sau repartitoare de pret
Cota de 10 mc.persoana pentru pausal este enorm.
Baremul in Bucuresti, stabilit de consiliul local este de 5 mc apa rece si 3,4 mc apa calda, asta ca sa va faceti o imagine.

Apa Nova Bucuresti nu recunoaste apometrele individuale si le numeste "repartitoare de costuri".
Cu ingaduinta dumneavoastra, permiteti-mi cateva precizari pentru a lamuri si corecta erorile de intelegere si interpretare exprimate mai sus.

Nu cred sa existe o prevedere legala, la modul oficial, care sa stabileasca consumul minim de "5 mc apa rece si 3,4 mc apa calda" de persoana. Daca exista asa ceva va rog sa ne aratati legislatia respectiva, publicata, stabilita oficial...

Apoi Apanova nu foloseste notiunea de "repartitor de costuri" si trateaza apometrele din apartamente ca si apometrele de bransament de la intrarea in bloc, cu diferenta ca pe cele din apartamente le numeste uneori "repartitoare de apartament" si alteori "contoare de apartament" sau "contoare individuale". Dar niciodata "repartitoare de costuri". Redau mai jos cateva prevederi despre contoare:

Contorul de apă este aparatul de măsurare a volumului de apă consumat.
Unitatea de măsură este metrul cub (m3).
După contorizarea la nivel de apartament, se constată uneori diferenţe între suma cantităţilor înregistrate de contoarele individuale şi cantităţile înregistrate de contorul de branşament.
Aceste diferenţe pot fi determinate de:
- diferenţe de clasă de precizie - contoarele de branşament au clasa B, în timp ce mare parte din repartitoarele de apartament au clasa de precizie A.
- pierderi de apă înainte de repartitoarele de apartament - în funcţie de locul de montare, practica demonstrează că, prin cumulare, pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot să fie semnificative, fără a fi înregistrate de repartitoarele de apartament. Ele pot fi cauzate de avarii ale sistemului interior de distribuţie sau de instalaţii neetanşe.
- puncte de consum necontorizate în imobil - sunt frecvente cazurile în care în imobil există puncte de consum necontorizate: robinete în spălătorii, la ghenele de gunoi sau în subsolurile blocurilor. Aceste robinete, dacă sunt folosite pentru umplerea butoaielor de murături, udat grădina din faţa blocului sau pur şi simplu curg în voie pentru că nu deranjează pe nimeni, reprezintă o mare sursă generatoare de consumuri.
- poziţia de montare a contoarelor de apartament - dacă nu se respectă cu stricteţe poziţia de montare a repartitoarelor de apartament indicată de producător (de regulă, orizontal), la o deviere cât de mică a poziţiei de montare, contorul de apartament înregistrează greşit.
- necorelarea momentelor de citire - decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branşament şi data citirii repartitoarelor de apartament determină şi ele aceste diferenţe.
- lipsa verificării metrologice a repartitoarelor de apartament - verificarea metrologică este o dovadă obligatorie pentru buna funcţionare a acestora.

Acesta este un extras de pe site-ul furnizorului pe care-l invocati dumneavoastra.
[ link extern ]
@timpuriu, din cele mentionate rezulta ca aveti distributie pe verticala si conform legislatiei in vigoare din 1993 toamna, aparatele pe care le aveti in apartamente sunt considerate repartitoare de costuri.
Formula de calcul, in cazul asta, este impartirea valorii din factura la suma citirilor din apartamente, iar ce rezulta se inmulteste cu citirile fiecarui ap. Atentie la factura ce valori luati in calcul.
De asemenea nu va opreste nimeni sa gestionati aceasta situatie, efectuand citirea repartitoarelor cat mai aproape cu data de citire a furnizolului, verificari in ap privind declararea corecta a citirilor sau starea instalatiei, etc.
De regula fiecare consiliu local are cate o hotarare privind metodologia de repartizare a acestor consumuri si in special pentru partile comune.
De exemplu Bucurestiul avea o hotarare cu 10% din consumuri pentru partile comune, hatarare care nu mai are efect din 2008.
Consumurile de 5 si 3,4 mc sunt mentionate intrun ordin al fostului MLPAT, in care se reglementa modul de derulare a actiunii de contorizare a apei si a energiei termice la populatie, institutii publice si agenti economici, racordati la sistemele centralizate de distributie, in vederea economisirii acestor resurse, a gestionarii si facturarii lor corecte.
Cat priveste repartizarea unor diferente de consum, de apa, pe cota indiviza mi se pare anormal. Daca vecinul este in UE si trage apa la WC, el va fi trecut in RO la diferente consumuri, pentruca nu se inchide factura blocului.

Alte discuții în legătură

Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)