Cu ingaduinta dumneavoastra, permiteti-mi cateva precizari pentru a lamuri si corecta erorile de intelegere si interpretare exprimate mai sus.
Nu cred sa existe o prevedere legala, la modul oficial, care sa stabileasca consumul minim de "5 mc apa rece si 3,4 mc apa calda" de persoana. Daca exista asa ceva va rog sa ne aratati legislatia respectiva, publicata, stabilita oficial...
Apoi Apanova nu foloseste notiunea de "repartitor de costuri" si trateaza apometrele din apartamente ca si apometrele de bransament de la intrarea in bloc, cu diferenta ca pe cele din apartamente le numeste uneori "repartitoare de apartament" si alteori "contoare de apartament" sau "contoare individuale". Dar niciodata "repartitoare de costuri". Redau mai jos cateva prevederi despre contoare:
Contorul de apă este aparatul de măsurare a volumului de apă consumat.
Unitatea de măsură este metrul cub (m3).
După contorizarea la nivel de apartament, se constată uneori diferenţe între suma cantităţilor înregistrate de contoarele individuale şi cantităţile înregistrate de contorul de branşament.
Aceste diferenţe pot fi determinate de:
- diferenţe de clasă de precizie - contoarele de branşament au clasa B, în timp ce mare parte din repartitoarele de apartament au clasa de precizie A.
- pierderi de apă înainte de repartitoarele de apartament - în funcţie de locul de montare, practica demonstrează că, prin cumulare, pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot să fie semnificative, fără a fi înregistrate de repartitoarele de apartament. Ele pot fi cauzate de avarii ale sistemului interior de distribuţie sau de instalaţii neetanşe.
- puncte de consum necontorizate în imobil - sunt frecvente cazurile în care în imobil există puncte de consum necontorizate: robinete în spălătorii, la ghenele de gunoi sau în subsolurile blocurilor. Aceste robinete, dacă sunt folosite pentru umplerea butoaielor de murături, udat grădina din faţa blocului sau pur şi simplu curg în voie pentru că nu deranjează pe nimeni, reprezintă o mare sursă generatoare de consumuri.
- poziţia de montare a contoarelor de apartament - dacă nu se respectă cu stricteţe poziţia de montare a repartitoarelor de apartament indicată de producător (de regulă, orizontal), la o deviere cât de mică a poziţiei de montare, contorul de apartament înregistrează greşit.
- necorelarea momentelor de citire - decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branşament şi data citirii repartitoarelor de apartament determină şi ele aceste diferenţe.
- lipsa verificării metrologice a repartitoarelor de apartament - verificarea metrologică este o dovadă obligatorie pentru buna funcţionare a acestora.
Acesta este un extras de pe site-ul furnizorului pe care-l invocati dumneavoastra.
[ link extern ]