avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizarea individuala a apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizarea individuala a apartamentului

Buna ziua!
As avea o intrebare.


Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o sedinta de bloc in care o buna parte dintre proprietari solicita demontarea contoarelor si revenirea la sistemul initial de plata, pe motiv ca ei platesc mai mult pentru ca numeroase locuinte nu sunt incalzite corespunzator. Aceasta insa va fi in dezavantajul pensionarilor, al somerilor si al celor cu venituri mici, deoarece nu vor mai putea face economie. (Atunci ce pot sa spuna cei care locuiesc la ultimul etaj?)


Intrebarea mea este: poate fi mama obligata sa renunte la contorizarea individuala a apartamentului?


Pe de alta parte, firma care a montat contoarele acum vrea sa monteze contoare noi care pot fi citite de pe casa scarilor, fara sa se intre in locuinta. Noi nu vrem aceasta schimbare. Putem fi obligati sa schimbam contoarele?

Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:47, 10 Iulie 2014
Este o problema delicata
Dupa cum hotararea instalarii de repartitoare de cost a fost dispusa prin acordul a 80% dintre proprietari,daca aceiasi majoritate apreciaza ca platile impuse in baza repartitoarelor de cost nu releva realitatea si obliga la efort financiar nejustificat, conduce la consecinta ca se va renunta la serviciile de citire si calculare consum contorizat de repartitoarele individuale,astfel incat si acei proprietari care eventual doresc mentinerea acestora nu ar mai beneficia de citire si calcul conform consum individual
cu aceasta problema m-am confruntat si eu si nu s-a reusit nimic deoarece din totalul de apartamente de 20 cite am pe scara mea 19 dintre ele au fost de acord sa renunte la repartitoare si doar unul singur a fost contra iar firma de repartitoare ne-a dovedit ca actuala legislatie prevede un procentaj de 100% de pe o scara drept urmare 19 apartamente sunt la pausal iar unul singur la ceas dar calculul conform legii il face tot firma de repartitoare
Procentul de montare si utilizare a repartitoarelor e folosit dupa bunul plac de ANRSC.
Nu e vorba de un simplu cvorum, ci de o conditie tehnica.

Ordin 343/2010, anexa, art. 1, al. (7): Dacă nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării la repartitoare, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare. (Contradicţie flagrantă: dacă Ordinul 233/2004 este în vigoare, neîndeplinirea procentului de 80% este o încălcare a legii, care nu poate fi în acelaşi timp legală conf. Ordinului 343/2010). Lipsa totala de logica #-o
Istoricul procentelor minime este urmatorul:
Ordinul ANRSC nr. 233/2004, anexa 3, art 6, lit. i, prevedea: Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care: 100% din proprietari au montate repartitoare.
Pentru a creste vânzările de repartitoare şi câştigul firmelor, prin Ordinul 255/2006, lit. i a art. 6 din Ordinul 233/2004 se modifică: cel puţin 80% din proprietarii au montate repartitoare
Întrucât repartitoarele s-au montat cu încălcarea condiţiilor de utilizare corectă, generînd erori, mulţi proprietari au renunţat la ele. ANRSC, pentru a ţine clientela firmelor captivă, a inventat prostia că nu mai e necesar nici un procent minim, prin Ordinul 343/2010, fapt inexistent în restul Europei.
Fiind stabilite prin "norme tehnice" acele modificări ale procentelor ar trebui să aibă la bază o raţiune stiinţifică, bazată pe studii şi cercetări, dar exista doar bunul plac al ANRSC.

Concomitent, Ordin 343/2010, art. 20, al (1) Determinarea cantităţilor de energie termică pentru încălzire în cazul montarii de contoare de energie termică montate la nivel de apartament se poate realiza numai dacă TOŢI proprietarii apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie au montate astfel de contoare.
(2) Se interzice repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate contoare de energie termică la nivel de apartament

Dacă în cazul montarii de contoarelor de energie termică (mijloace de măsurare) se interzice stabilirea consumului de caldura daca nu toţi proprietarii au montate contoare, cu atât mai puţin este admisibilă repartizarea cantităţilor de energie termică în cazul în care numai o parte din proprietari au montate repartitoare, care nu sunt mijloace de măsurare conf Directivei 22/2004.
Multumesc pentru raspuns. Dar ca sa fiu sincer, nu mai inteleg nimic. Deci pana la urma tot majoritatea decide? Aceeasi majoritate a optat pentru repartitoare, acum nu le mai vrea. Daca mama vrea repartitor insa este obligata sa renunte la el, are dreptul sa ceara rambursarea repartitoarelor? A fost obligata sa investeasca iar acum este obligata sa renunte la ele. Si are inca caloriferele originale, din fonta.

Multumesc tuturor care au raspuns pana acum.
Da, din pacate tot majoritatea decide acolo unde nu se intelege ca incalzirea apartamentului si masurarea acesteia este o problema personala, nu de proprietate comuna.

Puteti cere inapoierea banilor de la ceilalti proprietari, ca de cerut poate oricine, dar nu va faceti iluzii ca va va da cineva bani acolo unde el insusi si-a platit un lucru pe care acum il arunca.

Alte discuții în legătură

Obligativitatea montarii si utilizarii repartitoarelor de costuri pentru caldura tibibu tibibu Mai sunt in vigoare urmatoarele prevederi din Legea nr. 325 / 2006 (privind serviciul public de alimentare cu energie termica) si Hotararea Guvernului Romaniei ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343/2010 mihaela nedelea mihaela nedelea Referitor aplicarea ordinului nr.343 din 13 iulie 2010,la art.1 al normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii ... (vezi toată discuția)
Care sunt condițiile legale și procedura de renunțare la repartitoarele de căldură? Teodora.t Teodora.t Bună ziua. Pe scara blocului în care locuiesc s-a luat decizia să renunțăm la repartitoarele de căldura (au semnat cel puțin 50%+1 din locatari). ... (vezi toată discuția)