avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care sunt condițiile legale și procedura de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care sunt condițiile legale și procedura de renunțare la repartitoarele de căldură?

Bună ziua. Pe scara blocului în care locuiesc s-a luat decizia să renunțăm la repartitoarele de căldura (au semnat cel puțin 50%+1 din locatari). Cererea, alături de semnături, a fost trimisă la Techem care inițial au fost de acord. Între timp cei de la Techem au trimis o înștiințare președintelui asociației prin care solicită aprobarea de la 100% din locatari pentru renunțare la serviciile lor. Atunci când s-a luat decizia de montare a repartitoarele cu Techem tot 50%+1 din locatari au fost de acord, nu 100%. Cum ar trebui procedat? Președintele spune că nu e legal dacă nu suntem 100% de acord și nu vrea să ne aprobe renunțarea. Îmi puteți spune care este legislația în vigoare în astfel de situații? Mulțumesc anticipat. Teo
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 00:33, 30 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul cu aceasta firma mai este in vigoare? A fost incheiat pe termen nedeterminat?
Blocul are mai multe scari?
Prin hotarare a adunarii generale se poate renunta la repartitoare si se trece la pausal.
Rezilierea contractului se face in conditiile revazute in contract, firma nu va poate impune un anumit procent sau nr de proprietari care sa fie de acord cu rezilierea.
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
cyan, moderator
Cei de la Techem mint. Pentru montarea si utilizarea repartitoarelor e nevoie de minim 80%, dupa Ordinul ANRSC 233/2004, modificat prin Ordin 255/2006. Rezulta ca e sufucuent 20,1% pt ca repartitoarele sa nu mai poata fi utilizate.
Bună seara,

Vă mulțumesc pentru răspuns. Legat de întrebările dvs.:
• Contractul cu Techem nu mai este în vigoare – a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani care s-a încheiat;
• Blocul are 7 scări, dar în Asociația de Proprietari din care scara noastră face parte suntem 2 scări;
• Menționez că pe scară blocului există un contor instalat de RADET pe bază căruia se emite factură și abia după se făcea împărțirea pe apartamente în fuctie de repartitoarele celor de la Techem și al părților comune;

Între timp lucrurile au tot escalat. S-a anunțat pe scară că în urmă deciziei majorității s-a renunțat la aceste repartitoare, dar o mână de locatari nemulțumiți de această decizie au făcut sesizare la primărie și am primit următoare informare de la președintele asociației:
“M-am documentat și eu și am constatat că repartizarea în sistem paușal așa cum se făcea în trecut NU MAI ESTE POSIBILĂ.
Înainte repartizarea se făcea în funcție de cotă parte indiviza.
Până în prezent însă au intervenit mai multe schimbări legislative și, pe lângă altele, s-a introdus noțiunea de "suprafață echivalent termic" în funcție de care se face repartizarea costurilor.”

Informare primită de la președinte este mai lungă și mizează pe intimidarea personelor care au optat pentru renunțarea la repartitoare prin prisma faptului că nu ar fi legal și invită personale din aceata tabără să vină cu legislația în vigoare și/sau să facă demersurile legale pentru acest lucru la primărie/RADET.
Astfel președintele are neclarități legate de:
• legalitatea sistemului paușal;
• care este sistemul de calcul al consumului per apartament;
• riscurile la care se supune în calitate de președinte al asociației dacă aprobă această cerere a majorității;

Îmi puteți spune care este legistalia în vigoare privind calculul la paușal și ce ar trebui să facem să intrăm în legalitate?

Mulțumesc mult!
Teo
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Din pacate legislatia actuala nu mai permite calculul cotelor de incalzire in sistem pausal,
Legea 121/2014 prevede că în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie.
Conform Legii 51/2006, apartamentul care este racordat la reţeaua centralizată de energie termică şi nu are contor energetic individual sau nu are repartitor pe fiecare calorifer din casă poate fi supus unei sancţiuni cu amendă între 500 şi 1.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017.
Dan N a scris:


Din pacate legislatia actuala nu mai permite calculul cotelor de incalzire in sistem pausal,

Mai exact unde se precizeaza acest aspect ?

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea montarii si utilizarii repartitoarelor de costuri pentru caldura tibibu tibibu Mai sunt in vigoare urmatoarele prevederi din Legea nr. 325 / 2006 (privind serviciul public de alimentare cu energie termica) si Hotararea Guvernului Romaniei ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)