avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care sunt condițiile legale și procedura de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care sunt condițiile legale și procedura de renunțare la repartitoarele de căldură?

Bună ziua. Pe scara blocului în care locuiesc s-a luat decizia să renunțăm la repartitoarele de căldura (au semnat cel puțin 50%+1 din locatari). Cererea, alături de semnături, a fost trimisă la Techem care inițial au fost de acord. Între timp cei de la Techem au trimis o înștiințare președintelui asociației prin care solicită aprobarea de la 100% din locatari pentru renunțare la serviciile lor. Atunci când s-a luat decizia de montare a repartitoarele cu Techem tot 50%+1 din locatari au fost de acord, nu 100%. Cum ar trebui procedat? Președintele spune că nu e legal dacă nu suntem 100% de acord și nu vrea să ne aprobe renunțarea. Îmi puteți spune care este legislația în vigoare în astfel de situații? Mulțumesc anticipat. Teo
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 00:33, 30 Noiembrie 2017
Ce treaba are aici dreptatea ? Aici vorbim de o problema tehnica. Blocul a fost proiectat si construit sa functioneze intr-un anumit fel. Daca nu va convine ,de ce nu va mutati ?
@roberth
Fără supărare, sînteți cam ”pe langa” atât la problemele legislative, cît și tehnice.
Legislația invocată de dvs. se bate cap în cap și ori nu prevede obligatia montării de repartitoare, ori nu prevede sanctiuni.
ANRSC este o autoritate paralelă de reglementare, care emite pseudoreglementări
tehnice paralele, prin care falsifică adevărul științific în favoarea firmelor de contorizare. Art. 9, lit. a din Legea nr. 10/1995 prevede că sistemul calităţii în construcţii include și reglementările tehnice în construcţii. H.G.R. nr. 203/2003 reglementează tipurile de reglementări tehnice, care au la bază activitatea de cercetare-dezvoltare, iar Ordinul M.L.P.T.L. nr. 542/2003 reglementează elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice. 233/2004 şi 343/2010 ale ANRSC nu sunt avizate tehnic.
Ultima confirmare a erorilor normativelor ANRSC este Protocolul încheiat de ANRSC cu Asociația Inginerilor de Instalaţii din România: [ link extern ]
Montarea repartitoarelor și a robinetelor termostatate impune echilibrarea hidraulica a instalatiei interioare și a rețelei la bransament. E necesara si aplicarea unor cote fixe de consum, cauzate de transferul de căldura prin pereti, care nu poate fi înregistrat de repartitoare.
Prosteala cu un singur proprietar care vrea repartitoare si poate obliga asociatia este inventata de firme dupa ce au văzut că oamenii fug de țeapa repartitoarelor și nu există în vestul Europei.
Habar nu aveți ce înseamnă necesarul de căldură reglementat prin standardul 1907, deși v-am explicat mai sus. Aveți o putere instalata mai mica intre etaje pt ca aveti protectie termica a apartamentelor marginale si pt asta trebuie sa platiti. De aceea se foloseste S.U.
Instanta care a dat o asemenea hotarare este varza in domeniul legislatiei în construcții și nu cunoaște problemele tehnice.
Articolele invocate sint realizate de către cei mai mari specialiști din Romania în domeniu, care au elaborat standardul 1907, reglementarile tehnice privind performanta energetica a cladirilor, etc. și explica cum si de ce s-au proiectat asa blocurile.
Centralele de apartament sint o alta prostie specifica Romaniei si Ungariei, criticata de specialisti, deoarece deregleaza sistemul de incalzire si se produce acelasi transfer de caldura intre apartamente ca la debransare sau montare de robineti termostatati. Normal ar fi macar o centrala de bloc. Unii paraziteaza pe seama altora, dar oamenii nu știu de problema, au impresia ca locuintele sint termosuri.

Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea montarii si utilizarii repartitoarelor de costuri pentru caldura tibibu tibibu Mai sunt in vigoare urmatoarele prevederi din Legea nr. 325 / 2006 (privind serviciul public de alimentare cu energie termica) si Hotararea Guvernului Romaniei ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli energie termica-pausal gelu1280 gelu1280 Buna ziua, In blocul in care locuim, la un control realizat de reprezentantii Asiciatiei-presedinte,cenzor,sef de scara, au descoperit un apartament in care ... (vezi toată discuția)