avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizarea individuala a apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizarea individuala a apartamentului

Buna ziua!
As avea o intrebare.


Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o sedinta de bloc in care o buna parte dintre proprietari solicita demontarea contoarelor si revenirea la sistemul initial de plata, pe motiv ca ei platesc mai mult pentru ca numeroase locuinte nu sunt incalzite corespunzator. Aceasta insa va fi in dezavantajul pensionarilor, al somerilor si al celor cu venituri mici, deoarece nu vor mai putea face economie. (Atunci ce pot sa spuna cei care locuiesc la ultimul etaj?)


Intrebarea mea este: poate fi mama obligata sa renunte la contorizarea individuala a apartamentului?


Pe de alta parte, firma care a montat contoarele acum vrea sa monteze contoare noi care pot fi citite de pe casa scarilor, fara sa se intre in locuinta. Noi nu vrem aceasta schimbare. Putem fi obligati sa schimbam contoarele?

Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:47, 10 Iulie 2014
Lege nr. 325 din 14/07/2006
serviciului public de alimentare cu energie termica
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 651 din 27/07/2006

Art. 29. - (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament
termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si
stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata în adunarea generala a asociatiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integranta din instalatiile de utilizare aferente
proprietatii.
(3) Montarea, întretinerea si exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termica,
atât pentru încalzire, cât si pentru apa calda de consum, se efectueaza numai de catre persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C.
Bucuresti, 14 iulie 2006.
Nr. 325.

Hotărâre nr. 933 din 10 iunie 2004 privind contorizarea consumatorilor
racordaţi la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termică
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicată, şi al art.14 alin. (1) lit. b) din Legea serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 326/2001, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - (1) Furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate de alimentare cu energie termică, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoarele de energie termică.
(2) Măsurarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum la nivel de branşament de imobil sau de scară şi repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, în vederea facturării, sunt obligatorii.

in plus renuntarea la contorizare este impotriva directivelor UE care sunt peste orice lege nationala
Faţă de subiectul de mai sus, vă rog să-mi spuneţi ce legislaţie se aplică în cazul serviciului de apa si canal, respectiv daca se iau in calcul consumurile individuale inregistrate pe apometre, sau tot cel general de la intrarea în scara blocului.
Intrebati daca locatarii din bloc trebuie sa plateasca numai ce consuma ei - citit pe apometre - sau ce arata contorul de bransament?
Sunt luate in considerare ambele apometre, fiecare proprietar plateste cat arata apometrele din apartament, suma tuturor apometrelor se scade din factura furnizorului, iar diferenta este suportata de catre toti proprietarii in functie de regulamentul fiecarui condominiu.
Factura emisa de furnizorul de apa nu poate sa ramana cu minusuri, aceasta trebuie repartizata in totalitate in condominiu, in functie de regulament.
Aveti aici un model de repartizare a apei:
www.avocatnet.ro/content/con...
Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 (lege specială în domeniul utilităţilor) prevede la art. 31: “Calendarul de respectare a termenelor asumate pentru finalizarea … şi montarea repartitoarelor de costuri pentru consumatorii de energie termică individuali, condiţiile de derulare şi sancţiunile în caz de nerespectare a dispoziţiilor pentru finalizarea … contorizărilor individuale şi repartizarea costurilor, … se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.” (hotărâre care nu există).
Directva europeana prevede si metode alternative eficiente, nu obliga exclusiv la montarea de repartitoare.

Intr-o cladire condominiala, incalzirea apartamentului si masurarea caldurii nu este doar o problema individuala.
Sistemul de incalzire a fost proiectat ca un tot unitar. Inchiderea unor calorifere din apartamente, chiar daca acele caloriferesunt proprietate individuala, sub aspect tehnic deregleaza functionarea restului instalatiei de incalzire din bloc. De aceea trebuie facuta echilibrarea hidraulica.
Deasemenea, debransarea prin robinete termostatate provoaca un transfer de caldura dinspre apartamentele incalzite catre cele debransate.Acest transfer nu poate fi inregistrat de repartitoarele din apartamentele debransate, dar inseamna costuri de incazire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea montarii si utilizarii repartitoarelor de costuri pentru caldura tibibu tibibu Mai sunt in vigoare urmatoarele prevederi din Legea nr. 325 / 2006 (privind serviciul public de alimentare cu energie termica) si Hotararea Guvernului Romaniei ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343/2010 mihaela nedelea mihaela nedelea Referitor aplicarea ordinului nr.343 din 13 iulie 2010,la art.1 al normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii ... (vezi toată discuția)
Care sunt condițiile legale și procedura de renunțare la repartitoarele de căldură? Teodora.t Teodora.t Bună ziua. Pe scara blocului în care locuiesc s-a luat decizia să renunțăm la repartitoarele de căldura (au semnat cel puțin 50%+1 din locatari). ... (vezi toată discuția)