Suntem la a doua castorie(suntem impreuna din 2004 si ne-am casatorit in 2009).Am construit o casa pe un teren cumparat .Casa nu are act de proprietate,ci doar procesul verbal de receptie al casei(2007). In acte suntem trecuti amandoi,dar contributia mea a fost mai mare decat cea a sotului,situatie cu care este si el de acord dar nu am intreprins nimic in acest sens decat verbal.Eu am un copil din prima casatorie si el unul.In anul 2010 am vanut apartamentul meu (proprietatea mea din prima casatorie)baiatului meu,ocazie cu care am primit si bani cu care am terminat casa.In cazul in care unul din soti va deceda cum va fi impartita casa si daca baiatul meu poate obtine o cota parte mai mare?
Conf.art.972-(1) NCC-"Cota sotului supravietuitor este de:
a)un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;"
Art.975-(1) NCC" Descendentii sunt copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la nesfarsit.
3) In concurs cu sotul supravietuitor ,descendentii defunctului ,indiferent de numarul , culeg impreuna trei sferturi din mostenire."
Ori faceti un partaj si in urma partajului ramaneti dvs cu o cota mai mare din casa, ramanand ca la decesul unuia, celalalt sa mosteneasca cf cotelor legale, ori mai ieftin, faceti fiecare un testament, fara sa incalcati rezerva succesorala a sotului, ii dati fiului mai mult decat i s-ar cuveni legal. Cum nu stiti care decedeaza primul, si sotul prin testament , va lasa o cota mai mare dvs decat fiului sau.
Succesiune
Ksapul
Am un prieten caruia i-a decedat tatal. Dupa decesul tatalui sau nu a facut succesiune (mama sa traieste si mai are un frate). Ar vrea sa stie ce parte ii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire
mary222
Buna ziua .As avea si eu o intrebare:tatal meu a decedat si casa si pamantul sunt pe numele lui.in urma lui a ramas mama,eu, fratele meu si un frate vitreg,As ... (vezi toată discuția)