Buna ziua,
ma numesc Dana si am o nelamurire in ceea ce priveste o situatie personala si anuma incadrarea mea pe un post de bibliotecar cu 1/2 norma avand ca angajator un liceu (o unitate scolara, invatamant prescolar). In anul 2001 mi-a fost incheiat un contract individual de munca pe durata nedeterminata cu timp partial de lucru, adica 4 ore/zi. As dori sa stiu (am citit si Codul Muncii) cum se calculeaza vechimea in munca si cat inseamna stagiul de cotizare in sistemul public de pensii fiindca toti ne gandim sa ne asiguram batranetea, sa am cu ce supravietui.
Legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare
Mentionez ca acest lucru imi este necesar pentru stabilirea sporului de vechime si a concediului de odihna la care am dreptul. Dar in invatamant,... Un an lucrat cu jumatate de norma inseamna doar 6 luni vechime in munca/invatamant.
Cu respect,
Art. 106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
...
Prin urmare, timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii , acesta va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de muncă cu durată integrală.
Astfel , 1 an de zile lucrat cu norma intreaga = 1 an de zile lucrat cu timp partial = 1 an de zile vechime in munca = 1 an de zile stagiu de cotizare la pensie.
Multumesc pentru rapuns . da, dar e o diferenta ...eu nu contribui cu aceeasi suma ca o persoana cu norma intreaga...sa inteleg ca o sa am aceeasi pensie cu acel cu norma intrega? am intrebat astazi si mi s-a spus ca sporul de vechime mi se calcluleaza astfel: eu am 15 ani lucrati cu jumatate de norma ...deci sporul de vechime nu este de 15% asa cum as fi crezut adica pentru categoria 15-20 de ani vechime, ci mai putin...se calculeaza la 7 ani si 6 luni adica se injumatateste...eu ma consider defavorizata
am spus doar ca serviciul contabilitate calculeaza astfel sporul de vechime transformand 15 ani cu 1/2 norma in ani intregi adica 7 ani si 6 luni si un spor de 10% corespunzator treptei 5-10 ani si nu de 20% corespunzator 15-20 de ani.