avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit CNAS pensionar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit CNAS pensionar

Doamnelor/domnilor juristi va aduc in dezbatere un subiect firbinte. Statul camatar sau un incompetent pe functie?
Mama mea, pensionara din Galati, a primit zilele trecute o hartie de la CNAS Galati ca trebuie sa se prezinte de urgenta ca nu stiu ce are de plata.
Merge mama ca orice pensionar cu simt de raspundere, si i se comunica ca are de plata 741 lei impozit din anii 2006 si 2007si penalitatile aferente.
Acum am sa incerc sa detaliez despre ce sume este vorba:
In 2006 figura la Finante cu 23 lei chirie si folosinta bunuri si 3 lei dobanzi. In 2007 tot la Finante fugureaza cu 4 lei dobanzi si 1 leu venituri din dividente. Mama la Finante este la 0. De ce 23 de lei stia, dar niciodata nu sia pus intrebarea ce e cu ceilalti leuti pentru ca oricum era fff putin. Abia acum cand a primit de la CNAS ca are de plata s-a interesat ce si de unde sunt.
Deci cei lalti leuti (8 lei) sunt de la o Societate de Ajutor de CAR ca facuse ea un imprumut prin 1997 si apoi cand a vrut sa retraga fondul i s-a spus ca abia peste 2 ani poate, timp in care a si uitat ca exista acel 55 lei in fondul respectiv. Dar respectiva societate a trimis an de an la Finante dobanzile si dividentele clientilor sai.
Acum va intreb pe dumneavoastra, de ce pentru o suma atat de mica 32 lei mama trebuie sa plateasca 741 lei impozit la CNAS?
La ghiseul CNAS s-a explicat rapid ca si daca aveam 1 leu venituri peste pensie tot plateam 6.5% din salariul minim pe tara conform legii 95/2006 art 257. eu am citit articolul respectiv insa sa ma ierte dumnezeu am inteles ca se plateste impozit la CNAS doar la sumele mai mari decat salariul minim pe tara.
Astfel ca mamei i s-a calculat ca pentru cei 27 lei din anul 2006 are de plata 151 lei iar pentru cei 5 lei din 2007 are de plata 304 lei; in total 455 lei la care se adauga penalitatile.
Astept de la dumneavoastra sa ma luminati: fie e un functionar incompetent super zelos intr-o functie la CNAS, fie statul roman este cel mai camatar dintre camatari.
Va mai mentionez ca pe tot acest timp, din 2006 pana in prezent mama nu a stiut si nu a fost informata niciodata ca ar avea aceste "restante" la CNAS.
editez la mesaj mSe pare ca mama nu este singura. Cititi si minunati-va
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
ulea, utilizator
cereti modul de calcul a penalitatilor.
in aceste perioade au fost cote diferite de calcul, cea mai mare este de 1% pe fiecare zi de intirziere.
daca sumele indicate de dvsunt exacte,atunci in mod evident calculul este eronat.am intilnit un calcul la ITM care pentru 1 leu debit ( o luna intarziere ) a calculat 2 lei dobanda.
Pe de alta parte institutiile financiare sunt dotate cu sistem informatic, care genereaza in mod automat calculul penalitatilor.De aceea ar fi bine sa solicitati o fisa a contribuabilului, si sa vedeti ce compune suma de 741 lei (sa inteleg 7.410.000 lei vechi?).:O
Multumesc de mesaj. Astept insa o parere avizata, a unui specialist in justitie.
Sa nu mai intelegeti gresit, grav mi se pare ca pentru 32 lei venituri in 2 ani, trebuie sa platesc penalitati si contributie cat pentru un salariu minim lunar pe anii respectivi.
Inca o data, rog juristii si consilierii juridici sa ma ajute cu un raspuns avizat.
orice persoana,oricat de avizata ar fi, intai v-ar sfatui sa cercetati fisa contribuabilului,in care se specifica clar debitul de plata,majorarile de intarziere,zilele pentru care au fost calculate majorarile.
Lucrez cu astfel de fise inca de la infiintarea lor si credetima ca am habar de vorbesc.
Daca au fost calculate conform legilor, intradevar sama calculata ca penalizare poate depasi debitul initial.
succes in solutionare,pe care pana la urma tot la administrarea financiara o veti gasi
Multumesc inca o data dumneavoastra, ca va straduti sa ma faceti sa inteleg, eu persoana cu pregatirea din alt domeniu.
Sa va explic: nedumerire mea cea mare este ca desi pe sumele alea ff mici s-a perceput in anii respectivi de catre Finante impozit, astfel pentru 24 lei s-au platit in 2006 4 lei si pentru 5 lei in 2007 s-au oprit la timpul respectiv 1 leu.
Dar acum, in 2009 CNAS Galati spune ca pentru sumele respective deja impozitate la Finante suntem datori lor cu 6.5% din salariul minim din anii 2006-2007, plus penalitati.
Ce ma mai nedumereste este faptul ca nu pricep de ce Finantele nu au oprit la timp si aceste cotizatii, oare pentru ca dumnealor au citit bine legea si ca nu intelegeau din art.257 din legea 95/2006 si ca nu trebuie sa iei unui om 6.5% din salariul minim pentru un venit de cu mult mai mic, suplimentar chiar fiind el,
Daca credeti dumneavoastra ca este legal, va rog sa ma luminati.
Sper ca nu am transmis bulversarea mea si in scris.
Daca pentru a va dumiri este necesar sa mai dau si alte detalii, va rog, vreau sa rezolv, bineinteles favorabil mie.

asta e cu totul altceva.
deci debitul este diferit de ceea ce ati exemplificat dumneavoastra.
Mama a desfasurat activitate ca persoana fizica autorizata?
S-a pensionat si a intrerupt acesta activitate?
S-a pensionat si a continuat activitatea?
Cazul, cum l-ati prezentat,era simplu, se verifica fisa contribuabilului sa gata.
Dar asa sunt niste pasi care trebuiau realizati.
Prin efectul legii pensionarii beneficiaza de asigurare medicala.Numai in cazul in care nu si-a intrerupt sau declarat intreruperea activitatii poate fi pusa la plata contributiei de 6.5%.
Va rog explicati starea de fapt si poate ne lamurim

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Cnas - dividende mariana1950 mariana1950 In anul 2010 am primit dividende in valoare de 39 RON. Acum am primit de la CNAS o hartie intitulata \"EXTRAS DE CONT\", prin care ma instiinteaza ca in ... (vezi toată discuția)
Actionar dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui byrev byrev Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost \\\\"diluate\\\\" prin matrapazlacuri ... (vezi toată discuția)