Doamnelor/domnilor juristi va aduc in dezbatere un subiect firbinte. Statul camatar sau un incompetent pe functie?
Mama mea, pensionara din Galati, a primit zilele trecute o hartie de la CNAS Galati ca trebuie sa se prezinte de urgenta ca nu stiu ce are de plata.
Merge mama ca orice pensionar cu simt de raspundere, si i se comunica ca are de plata 741 lei impozit din anii 2006 si 2007si penalitatile aferente.
Acum am sa incerc sa detaliez despre ce sume este vorba:
In 2006 figura la Finante cu 23 lei chirie si folosinta bunuri si 3 lei dobanzi. In 2007 tot la Finante fugureaza cu 4 lei dobanzi si 1 leu venituri din dividente. Mama la Finante este la 0. De ce 23 de lei stia, dar niciodata nu sia pus intrebarea ce e cu ceilalti leuti pentru ca oricum era fff putin. Abia acum cand a primit de la CNAS ca are de plata s-a interesat ce si de unde sunt.
Deci cei lalti leuti (8 lei) sunt de la o Societate de Ajutor de CAR ca facuse ea un imprumut prin 1997 si apoi cand a vrut sa retraga fondul i s-a spus ca abia peste 2 ani poate, timp in care a si uitat ca exista acel 55 lei in fondul respectiv. Dar respectiva societate a trimis an de an la Finante dobanzile si dividentele clientilor sai.
Acum va intreb pe dumneavoastra, de ce pentru o suma atat de mica 32 lei mama trebuie sa plateasca 741 lei impozit la CNAS?
La ghiseul CNAS s-a explicat rapid ca si daca aveam 1 leu venituri peste pensie tot plateam 6.5% din salariul minim pe tara conform legii 95/2006 art 257. eu am citit articolul respectiv insa sa ma ierte dumnezeu am inteles ca se plateste impozit la CNAS doar la sumele mai mari decat salariul minim pe tara.
Astfel ca mamei i s-a calculat ca pentru cei 27 lei din anul 2006 are de plata 151 lei iar pentru cei 5 lei din 2007 are de plata 304 lei; in total 455 lei la care se adauga penalitatile.
Astept de la dumneavoastra sa ma luminati: fie e un functionar incompetent super zelos intr-o functie la CNAS, fie statul roman este cel mai camatar dintre camatari.
Va mai mentionez ca pe tot acest timp, din 2006 pana in prezent mama nu a stiut si nu a fost informata niciodata ca ar avea aceste "restante" la CNAS.
editez la mesaj mSe pare ca mama nu este singura. Cititi si minunati-va
[ link extern ]