avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit CNAS pensionar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit CNAS pensionar

Doamnelor/domnilor juristi va aduc in dezbatere un subiect firbinte. Statul camatar sau un incompetent pe functie?
Mama mea, pensionara din Galati, a primit zilele trecute o hartie de la CNAS Galati ca trebuie sa se prezinte de urgenta ca nu stiu ce are de plata.
Merge mama ca orice pensionar cu simt de raspundere, si i se comunica ca are de plata 741 lei impozit din anii 2006 si 2007si penalitatile aferente.
Acum am sa incerc sa detaliez despre ce sume este vorba:
In 2006 figura la Finante cu 23 lei chirie si folosinta bunuri si 3 lei dobanzi. In 2007 tot la Finante fugureaza cu 4 lei dobanzi si 1 leu venituri din dividente. Mama la Finante este la 0. De ce 23 de lei stia, dar niciodata nu sia pus intrebarea ce e cu ceilalti leuti pentru ca oricum era fff putin. Abia acum cand a primit de la CNAS ca are de plata s-a interesat ce si de unde sunt.
Deci cei lalti leuti (8 lei) sunt de la o Societate de Ajutor de CAR ca facuse ea un imprumut prin 1997 si apoi cand a vrut sa retraga fondul i s-a spus ca abia peste 2 ani poate, timp in care a si uitat ca exista acel 55 lei in fondul respectiv. Dar respectiva societate a trimis an de an la Finante dobanzile si dividentele clientilor sai.
Acum va intreb pe dumneavoastra, de ce pentru o suma atat de mica 32 lei mama trebuie sa plateasca 741 lei impozit la CNAS?
La ghiseul CNAS s-a explicat rapid ca si daca aveam 1 leu venituri peste pensie tot plateam 6.5% din salariul minim pe tara conform legii 95/2006 art 257. eu am citit articolul respectiv insa sa ma ierte dumnezeu am inteles ca se plateste impozit la CNAS doar la sumele mai mari decat salariul minim pe tara.
Astfel ca mamei i s-a calculat ca pentru cei 27 lei din anul 2006 are de plata 151 lei iar pentru cei 5 lei din 2007 are de plata 304 lei; in total 455 lei la care se adauga penalitatile.
Astept de la dumneavoastra sa ma luminati: fie e un functionar incompetent super zelos intr-o functie la CNAS, fie statul roman este cel mai camatar dintre camatari.
Va mai mentionez ca pe tot acest timp, din 2006 pana in prezent mama nu a stiut si nu a fost informata niciodata ca ar avea aceste "restante" la CNAS.
editez la mesaj mSe pare ca mama nu este singura. Cititi si minunati-va
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
ulea, utilizator
Cred ca sunt atat de suparata pe tot ce inseamna lege si interpretare incat nu mai stiu sa ma fac inteleasa.
mama este pensionara nu a desfasurat nici un fel de activitate. Este pensionara din 1998
In 2006 timp de 6 luni si 10 zile a declarat la Finante ca are pe cineva in chirie, chiria era modica, chiriasul era concubinul meu iar aceasta declaratie ca are chirias era pentru a reusi sa ii facem buletin pe adresa noastra, mama nu a fost inregistrata cu AF ci ca persoana care declara pe proprie raspundere ca are un chirias, astfel ca suma de 24 lei reprezinta venituri din chirii. Ceilalti leuti sunt din nu stiu ce dividente si dobanzi, de care ea la timpul respectiv, desi i s-au impozitat nu s-a interesat, suma fiind foarte mica.
Ce ma roade este cum de statul roman poate cere ca la aceste venituri in plus, de 100 de ori mai mici decat salariul minim la acel moment, ia 6.5% din salariul minim. Doar veniturile nu sunt la nivelul unui salariu minim.
Pe de alta parte, daca salariul minim din 2006 era 330 lei cum de CAs-ul percepe contributie de 151 lei , iar in 2007 cand salariul minim era de 390 lei dumnealor vin si calculeaza 304 lei. Acesti 151+304 este suma pe care spun ei ca trebuie sa o dam ca si contributie la CAS pentru veniturile realizate in plus de pensie, la care se adauga penalitatile pana la 741 lei.
Multumesc de intelegere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
ulea, utilizator
Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.

avand in vedere ca mama dumneavoastra a incheiat un contract de chirie (cedarea folosintei bunurilor) trebuie sa plateasca cota ce cass la valoarea din contract.Legea 95/2006,plata contributiei la salariulminimface referire la punctul 2 a,b,c,d nu si la punctul f.
Tot nu am inteles de unde a aparut dividendele inregistrate?
Pentru a declara un dividend trebuie sa desfasoare o activitate comerciala,sa inregistreze profit,adunarea generala sa repartizeze acesta la dividende......bla....bla....bla-dar cred ca e vorba de altceva.
Daca contractul de inchiriere mai este valabil,va sfatuiesc ca cel mai bine sa meaga imediat sa il reziliati.
Nu cred ca pentru o viza mai este necesar un astfel de contract.
Eu am luat in spatiu (unul pentru viza,un altul-cetatean strain- care ulterior s-a casatorit cu fica mea) si nu a fost nevoie decat delclaratia de pa politie.
Daca totusi se insista pe contract,faceti un contract de comodat(care nu necesita neaparat si o suma,poate fi cu titlu gratuit),si scapati de grija asigurarilor sociale.:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Cnas - dividende mariana1950 mariana1950 In anul 2010 am primit dividende in valoare de 39 RON. Acum am primit de la CNAS o hartie intitulata \"EXTRAS DE CONT\", prin care ma instiinteaza ca in ... (vezi toată discuția)
Actionar dacia - pensionar, dator la fisc desi nu a primit un leu dividende in viata lui byrev byrev Dupa marea teapa a privatizarilor in masa, bunica mea a devenit actionar la Dacia, actiuni care ulterior au fost \\\\"diluate\\\\" prin matrapazlacuri ... (vezi toată discuția)