Am rugamintea sa raspundeti la urmatoarele intrebari:
1) Este legal sa (re)angajezi un pensionar, cu functie de conducere, ca personal didactic auxiliar, pe perioada NEDETERMINATA (a obtinut postul prin concurs dupa ce, anterior, i-a incetat CIM de drept - conditii de pensionare) ?!
2) Dupa angajarea salariatului pensionar, isi mai poate pastra:
- gradatia de merit,
- sporul de stabilitate,
- sporul de vechime ?
Raspunsul este afirmativ la intrebarile dvs, intrucat legea permite cumul pensiei cu salariu in cazul pensionarilor pentru limita de varsta, iar acesta va beneficia de drepturile stabilite de lege in calitate de salariat.
Gradatia de merit se acorda pe o perioada de 5 ani. Persoana respectiva a avut o intrerupere a muncii; contractul individual de munca a incetat de drept (motivat de indeplinirea conditiilor de pensionare); intre momentul incetarii primul contract si reangajare exista o pauza de cateva zile. Din acest motiv am intrebat daca se acorda si gradatia de merit si sporul de stabilitate.
1. In Monitorul Oficial a fost publicat astazi, 16 ianuarie 2015, Ordinul nr. 4.893 din 10 noiembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei si a criteriilor privind acordarea gradatiei de merit personalului didactic din invatamantul preuniversitar de stat, sesiunea 2015.
Art. 4. - (1) Personalul didactic din invatamant care beneficiaza de gradatie de merit pana la 31 august 2015 poate participa din nou la concurs.
(2) Personalul didactic pensionat nu mai beneficiaza de gradatie de merit de la incetarea, in vederea pensionarii, a contractului individual de munca pe perioada nedeterminata.
(3) Personalul didactic titular mentinut in activitate, in functia didactica, peste varsta de pensionare, raportata la data de 1 septembrie 2015, in conditiile prevazute la art. 284 alin. (6) din Legea nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de gradatie de merit, pe perioada mentinerii ca titular in invatamantul preuniversitar, pana la incheierea perioadei de acordare a gradatiei de merit.
2. Sporul de stabilitate se acordă pentru o vechime efectivă neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ.
Daca nu indeplineste aceasta conditie nu va beneficia de acest spor.
Iti multumesc si apreciez grija de a da un raspuns. Metodologia privind gradatia de merit este pentru invatamantul preuniversitar. In cazul descris de mine este vorba de invatamantul universitar (superior), unde nu exista metodologie la nivelul Ministerului; nu exista ordin pe acest subiect; totodata este vorba de personal didactic auxiliar (nu cadru didactic). Persoana respectiva a beneficiat de gradatia de merit (acordata incepand cu luna ianuarie 2015, pe o perioada de 5 ani; in februarie a intervenit pensionarea).
Referitor la sporul de stabilitate, a avut conditiile de acordare inainte de pensionare. Intre momentul pensionarii si reincadrare exista o discontinuitate, o intrerupere a CIM-ului de cateva zile.
"Sporul de stabilitate se acorda personalului didactic, indiferent de perioada in care a fost acumulata vechimea efectiva realizata in mod neintrerupt a celor 10 ani in invatamant.
Prin vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani se intelege activitatea depusa atat in calitate de personal didactic, personal didactic de conducere, indrumare si control, cat si in calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca intr-o unitate sau institutie de invatamant ori intr-un inspectorat scolar, indiferent cand vechimea a fost realizata in mod neintrerupt, conform art. 2 din Legea 63/2011."
Dupa definitie, ar putea beneficia de spor de stabilitate, nu?