Legea nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 323, din 10 mai 2011.
Metodologia de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic auxiliar
Art. 1. — Metodologia de calcul al drepturilor salariale din prezentul capitol se aplica personalului didactic auxiliar prevazut in anexele nr. 3a si 3b la lege.
Art. 2. — (1) Salariul brut al personalului didactic auxiliar este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile, indemnizatiile, precum si alte drepturi salariale prevazute de prezenta lege.
(2) Salariul de baza este format din:
A. salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare prevazut in anexele nr. 3a sau 3b, dupa caz, la lege, care include sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate gradele si treptele profesionale; B. indemnizatia de conducere, astfel cum este reglementata in anexa nr. 4 la lege; C. indemnizatia pentru invatamant special; D. gradatia de merit, acordata in conditiile legii; E. sporul de stabilitate.
Art. 3. — Modul de calcul pentru salariul de baza al personalului didactic auxiliar incadrat pe functiile prevazute in anexele nr. 3a si 3b la lege este urmatorul:
A. salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare cuprinde la nivelul fiecarui grad profesional/fiecarei trepte profesionale sporul pentru suprasolicitare neuropsihica; B. indemnizatia de conducere se calculeaza ca procent din salariul de incadrare al functiei didactice auxiliare prevazut in anexele nr. 3a sau 3b, dupa caz, la prezenta lege, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale; C. indemnizatia pentru personalul didactic auxiliar din invatamantul special se calculeaza prin aplicarea procentului de15% la salariul de incadrare prevazut in anexa nr. 3b la lege si devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale; D. cuantumul gradatiei de merit se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% la salariul de incadrare, care devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale; E.
1. sporul de stabilitate se acorda pentru o vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care isi desfasoara activitatea in invatamant; 2. sporul de stabilitate se acorda personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada cand a fost acumulata vechimea efectiva realizata in mod neintrerupt a celor 10 ani in invatamant; 3. perioadele in care personalul didactic auxiliar s-a aflat in concediu fara plata acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar, dupa care s-a reintors la post nu intrerup vechimea in invatamant. Aceste perioade nu constituie vechime efectiva in invatamant pentru acordarea sporului de stabilitate; 4. sporul de stabilitate se calculeaza prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza calculat ca suma intre lit. A, B, C, D si devine baza de calcul pentru celelalte sporuri si drepturi salariale.
Doar sporul de stabilitate impune implinirea celor 10 ani, nu si indemnizatia de inv. special.