Avem urmatoarea speta:
Unchiul meu in varsta de 70 de ani si cu sotia, aflata pe patul de moarte, hotarasc, la sugestia isistenta a acesteia din urma, sa faca un testament in care lasa totul unor nepoti de-ai ei ; vine notarul acasa, ea nu poate semna, pune degetul, unchiul semneaza;se stipuleaza printre altele in actul notarial, ca mostenitorii se vor ingriji de inmormantarea fiecaruia dintre ei; la cateva zile, matusa moare;toate cheltuielile de inmormantare le-a suportat unchiul, pomenile , etc, ei, mostenitorii n-au facut nimic;in ultimele zile, mostenitorii au incercat sa-l scoata din corpul de casa principal sa sa-l duca intr-o camaruta in fundul gradinii;unchiul a protestat si a reusit sa-i scoata fara din curte; eu nu am vazut actul notarial si nu stiu exact ce stipuleaza el, daca mostenitorii au drepturi si cat timp este in viata unul...sau numai dupa moartea lui;dar in mare acestea sunt faptele, ma poate ajuta cineva cu un sfat, este unchiul meu de suflet desi este dupa sotie, stiu ca nu are nici un sprijin acum si este hotarat sa rupa intelegerea , acum cat este in plinatatea facultatilor fizice; ma intreb ce se intampla daca mostenitorii i-si dadeau arama pe fata mai tarziu cand sanatatea si puterile erau mult diminuate....
Deci , exista vreo cale de a denunta si a renunta la acest document?
Multumesc mult!
Se poate desfiinta testamentul, dar in conditii foarte grele. Ma refer aici la partea de avere a matusii.
Cel mai bine contactati un avocat care sa vada testamentul si sa va asiste in tot ceea ce veti face. V-as spune mai multe dar mi-e teama ca mai mult va voi deruta.
Problema trebuie abordata diferentiat : in ceea ce-l priveste pe unchiul dvs. el poate revoca, in timpul vietii, oricind testamentul, putind fie sa faca un altul, sa testeze averea sa altuia, sau dupa revocare, sa instraineze bunurile sale. In ceea ce priveste testamentul sotiei lui, el ar putea fi revocat doar prin instanta, fie pentru neindeplinirea de catre legatari a sarcinilor impuse prin el de catre testator, sau eventual , daca se poate dovedi faptul ca testatoarea nu avea discernamant la momentulsemanrii actului ( din ce ati relatat ea fiind grav bolnava , pe patul de moarte ). Ar trebui totusi studiat actul pe care l-au semnat cei doi batrini, eventual sa consultati un avocat , pentru a putea fi sfatuiti cum este mai bine sa actionati.
se poate incerca revocarea pe calea instantei judecatoresti , tocmai pt neexecutarea sarcinilor stipulate in cuprinsul testamentului . personal asa am inteles din speta prezentata de dvs , ca s-a stipulat in testament obligatia nepotilor de a se ocupa si a suporta integral cheltuielile de inmormantare, etc.
ori aceste cheltuieli au fost suportate de catre unchiul dvs .
de asemenea, in ceea ce-l priveste pe unchiul dvs se poate invoca ingratitudinea, constand in cruzimi si injurii la adresa sa.
tot asfel , unchiul poate invoca rezerva succesorala.
cred insa ca un raspuns competent il veti primi de la o persoana de specialitate, dupa studierea actului .
Este interesant ce prevede acel testament...
Sa nu fie surprize si sa se descopere ca este un alt act, de exemplu un contract de vanzare cu clauza de intretinere....uneori persoanele in varsta nu citesc ceea ce semneaza, iar ulterior se trezesc ca au incheiat alt act decat cel pe care il doreau..... Oricum, daca este vorba de testament, acesta poate sa fie revocat.
Testament
paraschiv mariana
Buna seara,
Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)