avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare ulterioara unui testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare ulterioara unui testament

Mă numesc [editat] si sunt din Alba Iulia.Eu si fratele meu am întretinut cu bani si alte bunuri ani de zile un unchi si o mătusă care nu au urmasi si care ne-au testat întreaga avere mobilă sau imobilă..Mătusa a decedat de câtiva ani iar unchiul,în vârstă de 87 de ani,a fost păcălit de un \"consătean de bună credintă...\"că \"o să fie îngrijit ca si un rege...\"iar acesta a făcut contract de vânzare-cumpărare cu individul respectiv,după spusele individului care deja a început sâ cultive terenurile mosului...Acum plânge si regreta bătrânul dar e târziu.....Nu este îngrijit,logic,acel smecher vânător de averi asteptând ca mosul să decedeze pentru a beneficia din plin de averea acestuia...Mosul nici măcar nu stie la ce notar si ce act a făcut de fapt cu individul respectiv...Probabil a fost si îmbătat în prealabil de către acela....Întrebarea mea este:Avănd testamentul ,există vreo posibilitate să aflu ce act a făcut mosul ulterior mortii sotiei sale?Dacă,cum spune individul acela smecher,a făcut contract de vînzare-cumpărare cu clauză de întretinere,ce demersuri trebuiesc făcute de către mos pentru rezilierea acestui contract dacă se poate sau dacă l-a \"păcălit să vândă\" pur si simplu tot ce are...atunci căt la sută din avere ne mai rămâne nouă?Bănuiesc că putea să vândă doar partea lui,nouă rămânându-ne din partea mătusii decedate ceva.A mai vânat averi tipul în sat...deci bănuiala mea este că a făcut direct vânzare-cumpărare,stiind că noi avem grijă de mos si cât de mult tine acesta la noi...Nu cred că a riscat el să se rezilieze contractul si să se facă si de râs în sat...

În speran?a că mă ve?i lămuri,vă mul?umesc anticipat !
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Admin, administrator
este o problema extrem de complicata si destul de greu de dovedit. apelati la un avocat din orasul dvs care sa preia cazul.
Pentru masa succesorală rămasă după mătuşă, testamentul vă deschidea calea spre a o moşteni. Desigur, aţi fi avut obligaţia de a accepta succesiunea în termen, lucru pe care, dacă nu l-aţi făcut, conduce la pierderea posibilităţii de a mai invoca vreun drept.

În ceea ce priveşte testamentul unchiului, acesta nu mai poate avea vreun efect atîta vreme cît bunurile au ieşit din patrimoniul testatorului. Prin urmare, la decesul lui nu veţi moşteni nimic din ceea ce a înstrăinat, chiar dacă, în urma unei acţiuni în rezoluţiune, bunurile s-ar reîntoarce în patrimoniul testatorului, situaţie în care unchiul ar trebui să facă un nou testament.

Simpla deţinere a testamentului nu vă conferă dreptul de a afla condiţiile înstrăinării. În schimb, unchiul poate promova o acţiune în rezoluţiunea contractului de întreţinere.
Pai singurele lucruri pe care le-ar fi putut face, daca in respectivul act existe mentiunea de intretinere, Contractul de renta viagera sau donatia cu sarcini. Multi confunda intretinerea cu ingrijirea asa ca este bine ca vazut despre ce exact este vorba. In ceea ce priveste testamentul, daca matusa dumneavoastra a decedat in urma cu mai mult de 1 an si dumneavoastra nu v-ati manifestat optiunea succesorala cu certitudine ati pierdut acest drept. Dar mostenirea lasata de matusa ar fi trebuit dezbatuta, deci in orice caz unchiul dumneavoastra ar fi putut face acele acte numai in ceea ce priveste partea lui din bunurile detinute, pentru ca in mare parte bunurile lasate de matusa, daca aceasta nu are descendenti, acestea vor fi impartite urmatoarelor rude (parinti, frati, nepoti)
themis a scris:

În ceea ce priveşte testamentul unchiului, acesta nu mai poate avea vreun efect atîta vreme cît bunurile au ieşit din patrimoniul testatorului. Prin urmare, la decesul lui nu veţi moşteni nimic din ceea ce a înstrăinat, chiar dacă, în urma unei acţiuni în rezoluţiune, bunurile s-ar reîntoarce în patrimoniul testatorului, situaţie în care unchiul ar trebui să facă un nou testament.

mi-a placut=D>

efectul testamentului unchiului care traieste, rezolutiune fara restabilirea anteriaoara a situatiei...aiurim

ar trebui sa va prevalati de testamentul facut de decedata matusa cu consecinta anularii partiale acertificatului de mostenitor si presupunand ca unchiul si matusa erau soti cu ..respectarea rezervei unchiului care-i in viata

instrainarea de catre unchi se consolideaza sau desfiinteaza in functie de rezultatele partajului pe care urmeaza sa-l faceti

Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
ContSters305985, utilizator
milika, nu pot să vă iau dreptul de a aiuri încontinuare. Dar faceţi-o, vă rog, folosind singularul.

Testatorul a testat un bun. Ulterior, îl înstrăinează. Rezoluţiunea actului de înstrăinare, respectiv reintrarea bunului în patrimoniul testatorului, nu revalidează testamentul. Aşa se face că, la data la care testatorul va deceda (dată la care se va putea discuta despre efectele testamentului), se va constata că înstrainarea (chiar urmată de rezoluţiune, deci de reintrarea bunului legat în patrimoniul testatorului) a avut ca efect revocarea voluntară a legatului.

Nu o spun eu, a spus-o legiuitorul:

Art. 1068

Revocarea voluntară a legatului

(2) Orice înstrăinare a bunului ce constituie obiectul unui legat cu titlu particular, consimţită de către testator, chiar dacă este afectată de modalităţi, revocă implicit legatul pentru tot ceea ce s-a înstrăinat.
.

V-aş da un sfat, uşor, foarte uşor maliţios, dar mi-e că-l vor invalida editorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nicolle1207 nicolle1207 Buna ziua , as dori si eu putin ajutor daca se poate. O matusa a mea a semnat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere unei doamne. Acum ... (vezi toată discuția)
Revocare mostenire michirec michirec Avem urmatoarea speta: Unchiul meu in varsta de 70 de ani si cu sotia, aflata pe patul de moarte, hotarasc, la sugestia isistenta a acesteia din urma, sa faca ... (vezi toată discuția)