avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cat reprezinta mai exact poprirea in cazul executarii ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cat reprezinta mai exact poprirea in cazul executarii silite la un credit ipotecar?

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri competente (eventual cu numarul articolului din codul civil) la situatia mea.
Mai exact, sunt divortat de 3 ani, si impreuna cu fosta sotie avem un credit ipotecar de cca 60000 chf, pe care initial mi l-am asumat doar eu, eu ramanand in apartament, ea ulterior divortului a reusit sa faca un alt credit ipotecar doar pe numele ei pt un apartament mai mic unde locuieste acum impreuna cu copilul nostru.
In ultimii 3 ani toate cheltuielile cu acest credit si cu apartamentul nostru le-am suportat doar eu.
Din pacate, rata a depasit cu mult posibilitatile mele de plata si nu voi mai continua plata ratelor, fiind dispus la pierderea bunului ipotecat.
Din ce am inteles pasii urmatori vor fi:
- executarea imobilului de catre banca (vinderea la licitatie, probabil in maxim 35000 chf)
- urmarirea executarii tuturor bunurilor pt recuperarea diferentei (25000 chf)
In cazul meu, nu mai am alte bunuri, deci se va aplica poprirea din salar.
Intrebarile mele sunt:
- dintr-un salar de 2000 ron, avand obligativitatea de plata a pensiei alimentare (25%=500 ron), care este poprirea maxima ce o poate aplica banca? (30% din 1500?)
- in cazul fostei sotii, vor trece la executarea noului apartament obtinut cu credit ipotecar la alta banca, sau ii vor face la fel popriri pe salar, din care vor scade rata celui de al doilea credit (intelesesem ca la 2 credite, poprirea e in maxim 50% din salar, adica rata ei si cu poprirea sa nu depaseasca jumate din salar. Am inteles eu bine ??)
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru interesul acordat acestui subiect.
Cel mai recent răspuns: raduandrei_75 , utilizator 06:55, 2 Martie 2015
Unu. Daca exista mai multe executari silite poprirea poate fi instituita pana la 1/2 din venituirle debitorului.

Art. 728: Cod procedura civila. Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Doi. Cazul fostei sotii este ceva mai delicat. Creditul si Ipoteca ar putea fi compromise deoarece se va proceda la urmarirea silita a bunurilor debitoarei si, de vreme ce nu are alte bunuri vor "descoperi" apartamentul ipotecat. Desigur ca banca ce detine ipoteca are prioritate la incasarea banilor in caz de vanzare dar asta nu impiedica prima banca sa ceara vanzarea la licitatie a acestui bun. Cu toate acestea, daca valoarea de piata a apartamentului fostei sotii este mai mica decat valoarea creditului ipotecar s-ar putea ca banca sa se multumeasca cu o popriere. Cred ca este cam incurcat ce am scris asa ca dau un exemplu teoretic:
- apartamentul fostei sotii valoreaza astazi 30.000 euro
- ipoteca asupra apartamentului fostei sotii este de 35.000 euro
In situatia aceasta banca A, banca de la care ati luat creditul de 60.000 de CHF, nu castiga nimic daca ar compromite creditul fostei sotii urmarind silit bunul si, daca este condusa de fiinte rationale, s-ar putea sa se multumeasca cu poprierea.
In aceasta ipoteza problema este daca fosta sotie ar putea suporta atat plata ipotecii cat si poprierea care s-ar intinde pana la 1/3 din veniturile dansei.
Multumesc u.b.i.k pentru raspunsul extrem de documentat. In continuare as avea cateva intrebari in cazul unui exemplu numeric concret:
1. in cazul meu, venit de 2000 ron/luna, pensie alimentara 500 ron/luna, cat reprezinta suma de pe poprire?
2. in cazul fostei sotii (luand exemplu rational de mai sus cu 30000 euro valoarea apart, si 35000 ipoteca, deci neexecutarea acestui imobil), cat este poprirea aplicata ei. Mai exact:
- venit de 2000 ron, rata de 900 ron, cat va reprezenta poprirea?
O alta intrebare:
3. Sotia poate cere in instanta partajul prin care apartamentul comun sa revina doar mie (practic datoria de la acest apartament)? Tribunalul poate acorda acest partaj, luand in considerare faptul ca are un copil de intretinut si o rata la apartamentul actual?
Astept raspuns. Multumesc.
1) 1/3, adica 666 lei. Daca sunteti executat silit si pt pensie, poprirea va fi de pana la jumatate din salariu, adica 500.
2) 1/3. Doar dac aajunge si pt banca la care s-a imprumutat la executare silita, poprirea va fi pe jumatate din salariu pt ambii creditori.
3) Poate cere in instanta partajul apartamentului si creditului aferent, sa preluati dvs ap si creditul, insa trebuie citata si banca si in ce priveste creditul, trebuie sa fie banca de acord si nu va fi, asa ca nu are sens sa platiti pt a partaja ceva ce va fi vandut la licitatie.
Multumesc Gi-Jane2 pt raspuns.
O noua intrebare:
- lucrez in vanzari, salariul fix net este de 1400. La acest fix se mai adauga bonusuri variabile incat ajung la 2000. Care suma se ia in calcul? 1400 sau 2000? Daca intr-o luna totalul e de 2500 poprirea se va face automat pe 1/3 * 2500 = 825?
- poprirea se aplica si asupra diurnelor platite in deplasari?
- poprirea se face din contul bancar? sau firma se obliga sa vireze in contul bancii 1/3 din venit?
- daca spre exemplu firma imi vireaza in contul de salarii 800 lei, suplimentar fata de salariu, reprezentand deconturi (cazare, diurna, spalat masina, rechizite, etc), si aceasta suma va intra in popriri? Este un articol care precizeaza aspectul asta?
Alte intrebari:
a. aceste popriri continua pana la terminarea creditului? sau este o perioada de prescriere?
b. in cazul cand va fi data acea lege prin care dupa executarea silita a bunului cu care s-a garantat imprumutul, nu va mai fi nici un fel de urmarire, intrebarea mea e: la momentul respectiv, la mine, care mi se fac popriri pe salar, vor inceta aceste popriri? Mai exact, legea va putea fi aplicata si in cazurile mai vechi? Daca da, exista vreo sansa sa se recupereze acele popriri retroactiv?
c. prin aceste executari silite voi fi declarat rau platnic?
d. in cazul primirii unei mosteniri, aceasta va fi executata pentru recuperarea restantelor creditului executat?
Poprirea nu se va infiinta pe diurne, se poate infiinta pe venitul net obtinut din munca, deci sa cuprinda si acele sporuri.
Poprirea pe salariu se aplica la sursa, angajatorul retine si vireaza executorului din salariul dvs. Poprirea pe cont e o alta forma de executare si va puteti trezi cu conturile blocate , ramas cu ochii in soare prin delegatii, asa ca indicat ar fi sa utilizati unn alt cont, nu al dvs, puteti gasi solutii impreuna cu angajatorul.- sa aveti un card pt un cont al firmei sau sa folositi contul altuia , pe care sa fiti imputernicit.
A) pana cand achitati, conteaza ca executarea sa inceapa inauntrul termenului de prescriptie, nu va faceti iluzii ca va scapa prescriptia.
B) sa apara legea intai, sa vedem ce zice. Era vb sa va declarati falimentul personal, nu erati scutit de plata datoriei la banca., era o varianta ca macar 75 % din datorie sa fie platita.. vom vedea daca apare si in ce varianta.
C) nu prin executare sunteti rau platnic, ci de cand veti inregistra restante la plata ratelor.
D) da.
Incercati sa gasiti dvs cumparator la casa din vreme, eventual sa preia ratele ramase, in lei.
Vandut la licitatie, ganditi-va la un pret de jumatate fata de valoarea de piata.




Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executarea silita a unui apartament achizitionat prin credit ipotecar laura sendrescu laura sendrescu In urma cu trei ani am achizitionat un aprtament prin credit ipotecar in CHF. De un an am intampinat dificultati la plate ratelor, iar banca mi-a gasit drept ... (vezi toată discuția)
Creditele ipotecare in franci eli7526 eli7526 Buna seara.Ma numesc Elena I. si ca majoritatea romanilor cu credite ,stau si imi storc mintea-ce naiba e de facut?Am facut 2 credite in 2007 ,unul ipotecar si ... (vezi toată discuția)
Plata partiala credit ipotecar- consecinte ; solutii ? FFLORIN1976 FFLORIN1976 buna dimineata! Am on intrebare la dumneavostra si anume ce risc daca nu mai pot sa imi achit in intregime rata creditului ipotecar? Am si o specificatie ... (vezi toată discuția)