Unu. Daca exista mai multe executari silite poprirea poate fi instituita pana la 1/2 din venituirle debitorului.
Art. 728: Cod procedura civila. Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Doi. Cazul fostei sotii este ceva mai delicat. Creditul si Ipoteca ar putea fi compromise deoarece se va proceda la urmarirea silita a bunurilor debitoarei si, de vreme ce nu are alte bunuri vor "descoperi" apartamentul ipotecat. Desigur ca banca ce detine ipoteca are prioritate la incasarea banilor in caz de vanzare dar asta nu impiedica prima banca sa ceara vanzarea la licitatie a acestui bun. Cu toate acestea, daca valoarea de piata a apartamentului fostei sotii este mai mica decat valoarea creditului ipotecar s-ar putea ca banca sa se multumeasca cu o popriere. Cred ca este cam incurcat ce am scris asa ca dau un exemplu teoretic:
- apartamentul fostei sotii valoreaza astazi 30.000 euro
- ipoteca asupra apartamentului fostei sotii este de 35.000 euro
In situatia aceasta banca A, banca de la care ati luat creditul de 60.000 de CHF, nu castiga nimic daca ar compromite creditul fostei sotii urmarind silit bunul si, daca este condusa de fiinte rationale, s-ar putea sa se multumeasca cu poprierea.
In aceasta ipoteza problema este daca fosta sotie ar putea suporta atat plata ipotecii cat si poprierea care s-ar intinde pana la 1/3 din veniturile dansei.