avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de trafic de persoane prin metoda lover ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de trafic de persoane prin metoda lover boy

Buna seara,

Ma intereseaza daca are cineva practica judiciara cu privire la infractiunea de trafic de persoane prin asa zisa metoda lover boy.

Eu nu am gasit absoult nimic in jurisprudenta si am un caz concret.
Ma intreb daca este sau nu primul caz de acest fel aflat pe rolul unei instante penale.
M-ar ajuta si sa stiu daca este primul caz de acest fel pentru ca daca nu exista jurisprudenta ma poate ajuta...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:07, 5 Martie 2015
Nu este primul caz pe rolul instantelor. Aveti aici o speta si jurisprudenta conexa.
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns dar nu observ de unde rezulta ca este vorba de metoda lover boy in acea speta.
Este vorba de trafic de persoane dar nu reiese care este metoda folosita de traficantii din acel caz.

Din cate cunosc eu exista la Suceava un caz dar inca nu este finalizat.
Aceasta ar insemna ca inca nu a fost nicio persoana condamnata pe aceasta metoda Lover Boy.
Mie imi pare ca metoda folosita ar duce mai mult catre proxenetism decat catre trafic de persoane.

Aceasta metoda in mod normal nu presupune exercitarea de violente fizice in vederea practicarii prostitutiei ci cel mult o inducere in eroare a persoanei de sex feminin ca este iubita de traficant si aceasta practica prostitutia prin instigarea facuta de iubitul ei.
Este practic un acord intre doi concubini iar persoana de sex feminin este convinsa sa practice prostitutia si sa il intretina pe el din acei bani.

Din cate cunosc eu, este metoda folosita de proxeneti de foarte mult timp iar acum se incearca
o incadrare juridica pe trafic de persoane in loc de proxenetism.Daca concubinul o mai bate din cand in cand pe concubina prostituata il incadreaza pe trafic de persoane.
Adica se sustine ca proxenetul nu iubeste persoana ci o minte doar...
Ma intreb de unde pot ei afla care este adevarul in procesul penal, in sensul ca proxenetul o iubeste sau nu pe respectiva...

Ramane de vazut si daca instantele vor avea in vedere faptul ca, daca o persoana practica prostitutia anterior de a fi racolata de proxenet va avea relevanta juridica intrucat metoda Lover Boy dupa logica mea are in vedere inselarea unei persoane inocente si nu a unei persoane care profeseaza ca prostituata anterior de a fi racolata sau daca chiar ea cere ca proxenetul sa o protejeze.
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Este vorba de metoda lover boy. Introduceti pe google numele din dosar (litera D) si o sa gasiti si articolele din presa, de la vremea respectiva.
Da, aveti dreptate.

[ link extern ] /

Povestea se aseamana cu cea din cazul meu.
Descrierea din rechizitoriu se aseamana cu cea din procesul meu.

Ma intreb totusi daca nu ar fi relevant pentru aparare faptul ca persoanele de sex feminin practicau prostitutia anterior de a practica prostitutia pentru clientul meu.
Se zice ca ele sunt inselate dar inselarea pe traficul de persoane vizeaza conform legii o minciuna cu privire la felul muncii, adica in loc sa fie menajera sa zicem, ajunge sa se prostitueze prin constrangere fizica sau morala, fara voia ei.Este varianta tip a infractiunii de trafic de persoane in aceasta modalitate de comitere a faptei.

Constrangerea psihica ca urmare a unei relatii de concubinaj imi pare trasa de par...
Pe de alta parte, se poate considera ca, proxenetii se prostitueaza si ei la randul lor daca intretin relatii sexuale cu prostituatele iar acestea le dau de fapt bani din acest motiv.Insa, ramane infractiunea de proxenetism pentru ca le instiga la practicarea prostitutiei.

Daca el ii spune ca o iubeste si ea se prostitueaza este vorba de proxenetism si nu trafic de persoane.

Cred ca o sa incerc sa fac rost de hotararea pronuntata ca sa ma lamuresc.
Cautati Decizia ICCJ nr.XVI din 19 martie 2007, in Monitorul Oficial, partea I nr.542 din 17 iulie 2008.
In RIL-ul admis, se face analizeaza elementele de diferentiere dintre traficul de persoane si proxenetism.

Comentariile unui magistrat, membru CSM:
În aplicarea dispoziţiilor incriminatorii ale art. 329 din C.pen şi art. 12 şi 13 din Legea nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, distincţia dintre infracţiunea de trafic de persoane prevăzută de art. 12 şi, respectiv, art. 13 din Legea nr. 678/2001 şi cea de proxenetism prevăzută de art. 329 alin. 1 din C.pen este dată de obiectul juridic generic diferit al celor două incriminări, respectiv de valoarea socială diferită, protejată de legiuitor prin textele incriminatorii ale celor două legi: în cazul infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 678/2001 aceasta fiind apărarea dreptului la libertatea de voinţă şi acţiune a persoanei, iar în cazul infracţiunii de proxenetism prevăzute de art. 329 din C.pen, apărarea bunelor moravuri în relaţiile de convieţuire socială şi de asigurare licită a mijloacelor de existenţă.
Drept urmare, în cazul în care o persoană, fără a întrebuinţa constrângeri, îndeamnă sau înlesneşte practicarea prostituţiei ori trage foloase de pe urma practicării prostituţiei de către persoane majore, săvârşeşte infracţiunea de proxenetism prevăzută de art. 329 alin. 1 din C.pen.
În cazul în care o persoană, fără a întrebuinţa constrângerea, recrutează persoane majore pentru prostituţie ori trafichează persoane majore în acest scop, fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de proxenetism, prevăzută de art. 329 alin. 2 tezele I şi II din C.pen.
În situaţia unor acte de recrutare, transportare, transferare, cazare sau primire a unei persoane, prin ameninţare, violenţă, răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau prin alte forme de constrângere ori profitând de imposibilitatea acelei persoane de a-şi exprima voinţa sau prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane, fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de persoane, prevăzută de art. 12 din Legea nr. 678/2001.
În cazul în care o persoană acţionează asupra altei persoane prin modalităţile arătate la pct. 2 şi 3, îndemnând, înlesnind sau trăgând foloase ori recrutând sau traficând persoane majore în vederea practicării de bunăvoie a prostituţiei, iar ulterior acţionează asupra aceleiaşi persoane şi prin modalităţile arătate în conţinutul textului art. 12 din Legea nr. 678/2001, se va reţine săvârşirea atât a infracţiunii prevăzute de art. 329 alin. 1 din C.pen sau art. 329 alin. 2 tezele I şi II din C.pen, după caz, cât şi a infracţiunii prevăzute de art. 12 din Legea nr. 678/2001, în concurs real.

Alte discuții în legătură

Infractiunea de proxenetism prin metoda lover woman nu exista? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, M-a intreb si va intreb si pe voi de ce nu exista infractiunea de proxenetism prin metoda lover woman, dar exista in schimb sub forma ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna recrutarea unei persoane ? gancuta gancuta daca fetele au practicat prostitutia simai practica am dovedit cu procesele verbale de amenzi pt asa ceva inca din anul 2008 mai poate sal bage la recrutare ... (vezi toată discuția)
Prostitutie in proxenetism Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Invatam la penal si mi-a trecut prin minte o ipoteza nastrusnica..in fisierul meu word existau niste sublinieri pentru a observa mai bine ceea ce am vrut sa ... (vezi toată discuția)