avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... speta drept penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

speta drept penal

As dori sa stiu cum decurge un proces penal, ca si procedura...
De exemplu urmatoarea speta:

la data de 12.04. ac cand am ajuns la docmiciliu , am constatat casa ravasita si din interior am vazut ca-mni lipsesc mai multe bunuri, intre care un televizor color, o combina muzicala si un frigider.
M-am interesat la vecinii de palier care mi-au comunicat ca fapta a fost savarsita de numita G.V domiciliata in localitatea...., str...., persoana cunoscuta de vecinii mei care era insotita de alte 3 persoane cunoscute. Alaturat depun si copia actelor prin care am achizitionat bunurile de mai sus pentru a demonstra ca ele imi apartineau. Rog sa se faca cuvenitele cercetari fata de persoana aratata mai sus sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat. Martorii care cunosc ceea ce s-a intamplat sunt....
Nu detin mijloace materiale de proba, dar rog a se efectua si o cercetare la fata locului pentru a se contatat de catre specialistii dumneavoastra eventualele urme lasate de infractori. Ma consider parte civila cu suma de ....... lei noi, reprezentand contravaloarea obiectelor ce mi-au fost furate.





Consider ca trebuie facuta in principiu o plangere , conform art 222 cnp, adresata organului de cercetare al politiei judiciare, urmeaza probabil u rezolutia( procesul verbal) prin care se pune in miscare actiunea penala., apoi un proces verbal consemnare acte premergatoare( organ de cercetare penala), dupa aceea o propunere de efectuare a perchezitiei domiciliului presupusilor infractori, facut de catre organul de cercetare penala, apoi autorizarea perchezitiei de catre presedintele instantei, ....


este corect ? si care ar fi procedura urmatoare?

Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 10:01, 18 Iunie 2009
buna ziua ,
La data constatarii furtului trebuia sa facesti plingere la politei si sa indicati persoana pe care o banuiti de savirsirea faptei si complici acesteia ,politia la meomentul sesizarii facea cercetarii si intocmea dosar penal pentru fapta comisa .
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
ContSters58959, utilizator
Sunt putin contrariata: nu ati dat tot in acel moment telefon la politie? Nu a venit un echipaj?
Sigur pentru fapta comisa se face plangere.
Se dispune intai inceperea urmaririi penale. Daca procurorul apreciaza ca se impune arestarea invinuitilor, va pune in miscare actiunea penala , va dispune retinerea inculpatilor si ii va prezenta instantei pentru arestare. Instanta va aprecia daca se impune arestarea sau nu a inculapatilor. Daca cercetarea va fi efectuata cu invinuitii in stare de libertate, atunci se vor administra toate probele propuse de dvs si altele care vor fi apreciate ca vor conduce la stabilirea adevarului si corecta incadrarea a faptelor comis de invinuiti(ascultarea dvs., a martorilor propusi, a invinuitilor, vor solicita si in baza mandatelor de perchezitie vor face perchezitii pentru identificarea si asigurarea bunurilor sustrase, etc)
La terminarea cercetarilor penale, invinuitilor li se va prezenta materialul de urmarire penala, dupa care, daca nu vor fi necesare noi probatorii, va fi pusa in miscare actiunea penala si va fi sesizata instanta competenta sa judece faptele comise de invinuiti.
Veti fi citata in instanta ca parte civila si puteti fi asitata de un avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exemplificare termen ! tutu12 tutu12 Termenul : ,,[b]este pusa in miscare actiunea penala [/b]....'' reprezinta inceperea audierii de catre organele de politie a audierii reclamantului, paratului ... (vezi toată discuția)
Urmarire penala - urgent ramiha ramiha Buna ziua, Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla ... (vezi toată discuția)
Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)