avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii somaj

Buna ziua!

Am urmatoarea situatie:

M.am angajat pentru prima data in septembrie 2006 si am lucrat pana in iunie 2007.
Am incetatat activitatea si, din iunie 2007 pana in septembrie 2008 mi.am terminat studiile.
In noiembrie 2008 am nascut primul copil si, pe baza diplomei de studii am beneficiat de indemnizatie crestere copil pentru 2 ani.
M.am reangajat in decembrie 2010 si am intrat in concediu crestere pt al doilea copil in iulie 2011, respectiv martie 2013 pentru al treilea.
In situatia data pot beneficia de indemnizatie somaj? Ultima firma la care am lucrat a intrat in insolventa. Daca beneficiez de somaj, pentru cate luni?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 4 Martie 2015
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare intrarii in concediu crestere copil (CCC3) sa fi avut 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- De asemenea trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj, chiar daca erati in CCC.

2. Din cele expuse de dvs. reiese ca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc mult pentru raspuns.

As mai avea doua intrebari.

Prima, in legatura cu situatia expusa mai sus:

In ultima luna, respectiv martie, trebuia sa ramana in concediu sotul meu, iar eu ar fi trebuit sa merg la serviciu incepand cu data de 2 martie. Insa, firma la care am lucrat a intrat in insolventa, postul mi-a fost desfiintat, iar eu nu am fost anuntata. Pot face angajare la o alta firma retroactiv(adica din 2 martie, cand in mod normal ar fi trebuit sa.mi reiau activitatea)? Daca ma angajez mai tarziu(incepand cu 9 Martie), am continuitate intre CCC si noua angajare? Sau acele zile lipsa intre CCC si noua angajare constituie discontinuitate?

A doua intrebare:

Daca o persoana lucreaza 2 ore pe zi, poate benificia de indemnizatie crestere copil? Sau trebuie neaparat sa aiba cel putin jumatate de norma?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
1. Potrivit OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca prevazuta in c.i.m., norma intreaga sau timp partial.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:

Poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului persoana căreia, din cauza restrângerii activităţii angajatorului, i s-a redus programul de lucru la două ore/zi şi salariul în mod corespunzător, pe o perioadă de 3 luni?

Solutie:
Perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului este considerată perioadă asimilată în contextul OUG nr. 111/2010, care prevede la art. 2 alin. (5) lit. f) că cele douăsprezece luni de eligibilitate pot fi constituite integral şi din perioada în care persoana se află în întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivi legii. Totodată, şi o singură oră de activitate efectuată pe zi este suficientă pentru a asigura eligibilitatea la indemnizaţia pentru creşterea copilului. De asemenea, este necesară prezenţa la dosar a documentului de la angajator care să certifice măsurile luate de acesta, cum ar fi: reducerea programului de lucru, concedierea colectivă etc. Prin urmare, în situaţia în care angajatorul certifică prezenţa zilnică, iar în adeverinţa de venituri eliberată de acesta sunt precizate perioadele în care sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, inclusiv perioadele de şomaj tehnic, dacă acestea există, persoana este îndreptăţită să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

2.
... Pot face angajare la o alta firma retroactiv(adica din 2 martie, cand in mod normal ar fi trebuit sa.mi reiau activitatea)? Daca ma angajez mai tarziu(incepand cu 9 Martie), am continuitate intre CCC si noua angajare? Sau acele zile lipsa intre CCC si noua angajare constituie discontinuitate? ...


Se poate face angajarea retroactiva a dvs, sub riscul sanctionarii contraventionale a angajatorului in cazul unui control al ITM-ului.

Veti avea intrerupere in activitate daca data angajarii va fi 09.03.2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil-contract cu doua ore marict marict imi puteti spune va rog daca sunt angajata cu contract de munca cu timp partial - 2 ore pot beneficia de indeminzatie pentru cresterea copilului multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Catalinaj Catalinaj Buna ziua! Sunt insarcinata in 27 de saptamani si urmeaza sa nasc in mai. Am lucrat 12 luni la o casa de pariuri(din 21noiembrie 2015 pana in 21 noiembrie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Acuarella Acuarella Buna seara! As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca am un program de lucru de 4 ore. Multumesc! (vezi toată discuția)