avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Fapta penala sau nu - am atins un om pe trecerea de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Fapta penala sau nu - am atins un om pe trecerea de pietoni

Buna ziua! Astazi 3.03.2015 am avut un mic accident pe trecerea de pietoni. Eram pe bulevard si am vrut sa intru pe o strada secundara din dreapra la inceputul careia se afla o trecere de pietoni. Am acordat prioritate celor din sens opus si am vrut sa plec de pe loc(nu am accelerat brutal stiind ca este o trecere de pietoni). Cand am ajuns cu masina in drept cu trecerea de pietoni am atins un om. Nu l-am vazut. Ideea e ca nu aveam viteza aproape de loc, am pus frana si l-am atins f.usor. el nu a cazut nu a acuzat dureri. Initial eu l-am intrebat daca e bine daca are nevoie de ceva iar el a sarit sa ma bata si a plecat. Vazandu-l ca pleaca am plecat si eu,si m-am intalnit cu el in parcare,unde iara a vrut sa imi dea un pumn si a plecat uitandu-se la nr. Trebuie sa ma astept la ceva de la politie? Fapta penala? Daca el a plecat de la locul accidentului si am plecat si eu se considera fuga de la locul accidentului? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
VladVirvorea, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 22:15, 4 Martie 2015
Nu știm dacă omul va acționa în vreun fel după cele întâmplate.Însă vă puteți aștepta la acest lucru, l-ați atins, probabil s-a speriat, și ar putea să considere că poate obține ceva dspăgubiri.Cu siguranță se va sfătui cu cineva să vadă ce ar putea face.Ceva martori erau pe acolo? Oricum, problema s-ar putea soluționa amiabil.Nu aveți ce face momentan, decât să așteptați și, pe viitor, să fiți mai atent, că se poate chiar să provocați vreun accident cu reprecursiuni grave.
Martori au fost dar ideea este ca dansul a plecat grabit si a ajuns in acelasi timp cu mine in parcare,nu cred car fi avut timp sa discute cu martorii. Care sunt cele mai grave sanctiuni pe care le pot obtine? Stiam ceva de certificatul medicolegal care trebuie sa ateste faptul ca victima a avut nevoie de ingrijiri mai mult de 10 zile ca sa poata depune o plangere penala,este adevarat?si banuiesc da de la o simpla atingere nu cred ca se face certificat
Si nu cred ca era speriat in conditiile in care a sarit sa ma bata
Trebuia sa anuntati politia, daca a mers si a depus plangere, riscati sa fiti acuzat de infractiunea de mai jos.
ART. 338 c.p.
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Nu trebuie minimalizate efectele unei lovituri .
Poate era speriat de ce i s-a intamplat nu de persoana dvs. ,la asta va-ti gandit?
Cum spune domnul Patrascu ,art 338 (3)/ d) . Daca erau si camere in intersectie poate iesi urat.
Pe undeva ,in lege se vorbeste de reducerea vitezei .Cu titlu de recomandare ,practic dar in caz de accident ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu un biciclist george_cosmin george_cosmin Buna ziua ma numesc George Cosmin si in urma cu o saptamana ma aflam in apropierea unei treceri de pietoni prevazuta cu denivelare de viteza.Din sens opus ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima si parasirea locului accidentul Ana Veisa Ana Veisa Buna ziua , In cazul uni accident in care victima este putin zgaraiata pe picior si este si minora si nu a vrut sa sune la politie si salvare , dar adultii ... (vezi toată discuția)
Fuga de la locul accidentului Exlicit Exlicit Un amic a fugit de la locul unui accident care s-a soldat cu pagube materiale pentru victima , nu foarte grave , pateste ceva daca a fugit de la locul ... (vezi toată discuția)