Am un contract de inchiriere semnat in 2004 in care penalizarilevsint de 0,30 ,si care evprelungit prin act aditional din 3 in 3 luni ,as putea sa contest penalizarea de 0,30 care inmultit cu 365 zile ajunge la 109,46 la suta
Buna ziua!
Nu doar ca "trebuie" dar se poate si mai mult :-)
Exista o lege care reglementeaza penalitatile, respectiv Legea 72/2013.
La art 14, Legea mentioneaza ca “Sunt calificate ca abuzive, nefiind necesara verificarea existentei circumstantelor prevazute la art. 13 sau a altor circumstante specifice cauzei, clauzele contractuale care:
a)exclud posibilitatea aplicarii de dobânzi penalizatoare sau stabilesc dobânzi penalizatoare inferioare dobânzii legale penalizatoare;
[...]”
Art 15, alin (1) vine si stabileste sanctiunea nerespectarii prevederilor art 14 : “Clauzele abuzive sunt lovite de nulitate absoluta”
Prin urmare, Legea 72/2013 instituie un prag minim, cel al “dobânzii legale penalizatoare”, conform prevederilor art 4 din Lege:
“Art. 4: Dobânda legala penalizatoare
Daca partile nu au stabilit nivelul dobânzii pentru plata cu întârziere, se va aplica dobânda legala penalizatoare, calculata potrivit art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012. Rata de referinta a dobânzii legale în vigoare în prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe întregul semestru.”
Articolul 3 din O.G. 13/2011 precizeaza urmatoarele:
“Art. 3
(1)Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
(2)Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.
(2.1)În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale.
(3)În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, rata dobânzii legale se stabileşte potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%.
(4)Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.”