avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de inchiriere

Am un contract de inchiriere semnat in 2004 in care penalizarilevsint de 0,30 ,si care evprelungit prin act aditional din 3 in 3 luni ,as putea sa contest penalizarea de 0,30 care inmultit cu 365 zile ajunge la 109,46 la suta
:((:((
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 15:51, 5 Martie 2015
Buna ziua!
Nu inteleg care este de fapt problema. Va intereseaza daca mecanismul de reglementare a penalitatilor este legal? sau...?

Cu stima,
daca e legal penalizarile de 0,30 sau daca trebuie
Buna ziua!
Nu doar ca "trebuie" dar se poate si mai mult :-)

Exista o lege care reglementeaza penalitatile, respectiv Legea 72/2013.
La art 14, Legea mentioneaza ca “Sunt calificate ca abuzive, nefiind necesara verificarea existentei circumstantelor prevazute la art. 13 sau a altor circumstante specifice cauzei, clauzele contractuale care:
a)exclud posibilitatea aplicarii de dobânzi penalizatoare sau stabilesc dobânzi penalizatoare inferioare dobânzii legale penalizatoare;
[...]”

Art 15, alin (1) vine si stabileste sanctiunea nerespectarii prevederilor art 14 : “Clauzele abuzive sunt lovite de nulitate absoluta”

Prin urmare, Legea 72/2013 instituie un prag minim, cel al “dobânzii legale penalizatoare”, conform prevederilor art 4 din Lege:
“Art. 4: Dobânda legala penalizatoare
Daca partile nu au stabilit nivelul dobânzii pentru plata cu întârziere, se va aplica dobânda legala penalizatoare, calculata potrivit art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012. Rata de referinta a dobânzii legale în vigoare în prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe întregul semestru.”

Articolul 3 din O.G. 13/2011 precizeaza urmatoarele:
“Art. 3
(1)Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.
(2)Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.
(2.1)În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale.
(3)În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, rata dobânzii legale se stabileşte potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%.
(4)Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.”

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat trebuie sa scriem in contract(de servicii) la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi iuliana2015 iuliana2015 cat trebuie sa scriem in contract la penalitati de intarziere 2% sau 1%/ zi conform noilor reglemetari fiscale si un temei legal as dori sa stiu.multumesc. (vezi toată discuția)
Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)
Dobanda penalizatoare contracte 2016 alinanicoleta86 alinanicoleta86 Buna ziua, In relatiile contractuale dobanda penalizatoare se stabileste cu acordul partilor. daca nu este scris in contracte se calculeaza cf. ratei de ... (vezi toată discuția)