Ce mijloace de aparare au la dispozitie angajatii unei firme in insolventa, pentru a-si recupera salariile restante? Cat timp poate ramane in stadiul insolventei o persoana juridica? Unde ar trebui sa se adreseze angajatii care lucreaza chiar si in prezent in cadrul unei asemenea persoane juridice, pentru a intra in posesia acestor salarii restante de luni bune? Lichidatorul judiciar este in drept a invoca lipsa activului pentru a justifica neplata acestor creante?
Salariatii societatii intrate in insolventa pot avea calitatea de creditori fata de aceasta daca detin un drept de creanta asupra averii societatii debitoare.
Creantele salariale sunt definite potrivit Legii 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, drept creantele ce izvorasc din raporturi de munca intre debitor si angajatii acestuia; acestea sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidator.
Salariatii debitorului nu trebuie sa depuna ei insisi cerere de admitere a creantelor pentru a participa cu acestea la stabilirea masei credale, ci creantele lor trebuie inregistrate de administratorul judiciar conform evidentelor contabile.
In temeiul art. 73 alin. (1) din lege, salariatii au dreptul de a contesta modul de mentionare a creantei lor in tabelul preliminar de creante.Contestaţiile trebuie depuse la tribunal în termen de 5 zile de la publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă a tabelului preliminar, atât în procedura generală, cât şi în procedura simplificată.
In ceea ce priveste ordinea de plata a creantelor, in concordanta cu dispozitiile art. 123 din Legea 85/2006, dupa cheltuielile aferente procedurii vor trebui platite creantele izvorate din raportul de munca.