avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

buna ziua! Am fost in concediu medical din nov 2013 si pana in mai 2014 dupa care am fost disponibilizata in urma condedierii colective. Am primit drepturile salariale corespunzatoare concediului de odihna decat pentru luna mai 2014 cand am fost in preaviz. pot solicita drepturile salariale aferente perioadei nov 2013-aprilie 2014 avand in vedere ca suntem tara europeana si ar trebui sa respectam legea sau nu(nr de zile ale concediului medical nu diminueaza nr. de zile ale concediuluide odihna)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:44, 6 Martie 2015
1. Zilele de concediu medical sunt cosiderate zile de prestare efectiva pentru care se acorda concediu de odihna.

2. Mai intai faceti o sesizare la ITM.
multumesc f mult de raspuns. eu am trimis o cerere catre angajator iar raspunsul a fost negativ. Am trimis o alta cerere in ian 2015 si pana acum nu am primit niciun raspuns de la ei. oricum va multumesc si am sa fac sesizare la ITM.
Legea nr.12/2015 nu are efecte retroactive, astfel incat sa va fie incidente direct noile modificari aduse Codului Muncii.

Perioada respectiva se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna dupa revenire din crestere copil GabrielaMarianaK GabrielaMarianaK Buna ziua, Daca am revenit din crestere copil in 26ianuarie 2015, pot beneficia de concediu odihna aferente zilelor de 126(post/prenatal), dupa noua ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate efectuat in 2014 se considera perioada de activitate prestata? dyzet dyzet Buna ziua. Sotia mea a efectuat concediul de maternitate in perioada aprilie-iulie 2014 dupa care a intrat in CIC, in luna aprilie 2015 trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical petronela_gav petronela_gav Am dreptul la concediu de odihna, daca am fost in concediu medical in perioada 09.11.2012 - 21.05.2015? Mentionez ca pentru anul 2012 am beneficiat de tot ... (vezi toată discuția)