avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Dupa 37 ani de casatorie sotul paraseste sotia(fara a divorta),sotia nu gaseste de lucru(54 ani si putin bolnava), a fost casnica de comun acord cu sotul.Acum intrebarea este: are acesta vreo obligatie in intretinerea sotiei si daca da,care ar fi aceasta si cum se poate obtine? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2015
marianaveres, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:05, 7 Martie 2015
exiasta in codul civil obligatia de intretinere intre soti....
Daca dovediti culpa exclusiva a sotului la desfacerea cASATORIEI PUTETI SOLICITA SI PRESTATIA COMPENSATORIE PREVAZUTA LA ART390 SI URM DIN Codul Civil.
~ Conținut șters la cerere ~
Prestatia compensatorie este o institutie distincta de cea a pensiei de intretinere, cu conditii diferite de acordare.

Art. 389NCC -Obligaţia de întreţinere
(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.
(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

Art. 390 NCC - Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Deci retineti,nu sunt divortati,el a plecat pur si simplu cu alta!In acest caz are drepturi si ce poate face pt. a le dobandi? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Divort amiabil- sotia poate primi o renta dupa divort? ddany109 ddany109 Daca sotia nu lucreaza pentru ca nu a vrut, nu pentru ca a fost obligata sa stea acasa, primeste de la sot renta dupa divort in romania? Mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)