avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil

Buna seara!
Ajutati-ma, va rog, cu cateva informatii si clarificari referitoare la legislatia privind CIC.
Mai exact, daca am fost in CIC timp de 1 an de zile si m-am reintors la serviciu de 5 luni, pot sa reintru in CIC pana implineste copilul 2 ani?
Daca da, in ce conditii si de ce acte am nevoie pentru a reintra in CIC?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: mariamaria22 , utilizator 11:23, 9 Martie 2015
Daca durata CCC pentru care ati optat a fost de 2 ani , atunci puteti reintra in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

In acest caz, depuneti o cerere la angajator prin care solicitati acordarea CCC si suspendarea contractului individual de munca pentru a reintra in CCC.

Dupa emiterea deciziei de suspendare a c.i.m., cu o copie de pe aceasta decizie si cu decizia de la AJPIS de suspendare a indemnizatiei CCC mergeti la Primaria in raza careia aveti domiciliul si solicitati reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Buna ziua!

Va multumesc pentru raspuns si promptitudine, dar eu din pacate sunt in situatia in care am optat initial pentru 1 an de zile.
Este posibil din punct de vedere legal sa ma reintorc in CIC/ concediu fara plata pana implineste copilul 2 ani, desi alegerea initiala a fost de 1 an si eu deja lucrez de 5 luni?
In ce conditii pot solicita acest lucru, cui trebuie sa ma adresez si de ce acte am nevoie?

Va multumesc.
1. Daca ati optat initial pentru concediu crestere copil pana la varsta de 1 an nu se mai poate schimba optiunea (deci nu puteti sa solicitati CCC pana la varsta de 2 ani).

2. - Daca ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an puteti solicita stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

3. - Sau puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- Acesta concediu se acorda de catre angajator, la cererea dvs., si este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Pentru a beneficia de asigurarea la sanatate trebuie sa anuntatu AJPIS, in scris, ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (anexati la scrisoare si dovada ca sunteti in concediu fara plata) pentru a vi se plati contributia la sanatate.


4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.


5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 33.
(1) In vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanelor beneficiare de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1)-(3), art. 6 alin. (1) si art. 31 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta, agentiile teritoriale au obligatia de a vira lunar caselor de asigurari de sanatate teritoriale contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si de a transmite tabelul nominal privind persoanele beneficiare.
...

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.

(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.
Va multumesc inca o data pentru informatii.

O zi buna sa aveti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Nicolaescu Simona Nicolaescu Simona Sunt in CIC pana la 2ani. Copilul are 1an si o luna .Daca ma intorc la servici pot beneficia de stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Noua lege privind indemnizatia de crestere a copilului denisenegoita denisenegoita Buna seara. Stie cineva sa-mi spuna daca noua lege privind indemnizatia de crestere a copilului a fost publicata in Monitorul Oficial? De la ce data se poate ... (vezi toată discuția)