Am o nelamurire legata de o sponsorizare si va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Firma mea, persoana juridica, furnizeaza un produs si serviciu X ce are impact social pozitiv. Sunt in legatura cu o companie Y ce doreste sa se implice intr-o actiune sociala sub forma unei sponsorizari.
Am urmatoarele nelamuriri:
- Poate firma Y sa incheie un contract de sponsorizare cu o fundatie ce urmeaza sa achizitioneze produsul de la firma mea? Mentionez ca produsul urmeaza sa fie donat de catre fundatie primariei pentru ca ea este utilizatorul final iar beneficiarii sunt locuitorii orasului.
- Trebuie sa organizeze fundatia licitatie pentru achizitionarea produsului? Suma se ridica la peste 100.000 euro.
- Fundatia trebuie sa ceara mai multe oferte de pret si sa aleaga produsul cel mai ieftin?
- In cazul in care eu detin o fundatie, este problema daca firma Y sponsorizeaza fundatia mea si aceasta achizitioneaza produsele de la societatea mea comerciala?
Firma Y, continuand pe exemplul dumneavoatra, cumpara produsul de la firma dumneavoastra si apoi il ofera gratuit fundatiei pe baza contractului de sponsorizare.
Pentru a primi o sponsorizare nu se face selectie de oferte si nici licitatie. Fundatia poate primi sponsorizare in natura de la orice firma.
Multumesc pentru raspuns. As dori sa intreb daca in cazul pe care il descrieti Dumneavoastra firma Y poate deduce acea suma, cu care a cumparat produsul, din impozitul pe profit, conform legii sponsorizarii.
De asemenea as dori sa intreb care este procedura de achizitie pe care trebuie sa o faca fundatia (pentru acelasi tip de produse) in cazul a primit bani de la persoane fizice printr-o campanie de strangere de fonduri.
Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii
privind sponsorizarea si ale legii bibliotecilor, scad din impozitul pe profit datorat sumele
aferente, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
2. nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Nu prea inteleg a doua intrebare: fundatia a strans bani din sponsorizari si doreste sa cumpere acel produs? In mod normal nu se face licitatii. Doar daca discutam de faptul ca fundatia a castigat un proiect de finantere din fonduri comunitare si aia impun concurs de oferte dar deja intram in amanunte si dumneavoastra nu dati detalii si nu prezentati situatia mai clar.
Scuzati va rog raspunsul tardiv, am calatorit mult in ultimele zile. Situatia este urmatoarea: detin o societate comerciala ce distribuie sisteme inteligente de prevenire a accidentelor in traficul rutier. Am pornit aceasta firma din dorinta de a vedea o schimbare in bine pe drumurile tari, una care sa duca la un trafic mai sigur si mai civilizat. Deoarece la noi, deocamdata, nu se pune accentul pe asemenea sisteme am decis sa incerc sa implic locuitorii tarii. Astfel doresc sa fac urmatoarele:
1. sa infiintez o fundatie/asociatie non-profit
2. sa organizez o campanie de strangere de fonduri, cum a fost si cea de strangere de fonduri prin sms pentru reabilitarea Spitalului de copii Marie Curie. Astfel orice persoana fizica va putea dona printr-un simplu mesaj, banii urmand sa intre in contul fundatiei.
3. sa implic si societati comerciale care vor sa sponsorizeze campania si fundatia prin legea sponsorizarii.
4. fundatia sa cumpere la societatea mea aceste sisteme. Acestea vor fi donate primariilor si vor fi instalate de catre personalul calificat al firmei. Tin sa mentionez ca adaosul comercial al produselor va fi unul minim, atat cat sa acopere cheltuielile cu produsele, transportul si montajul acestora.
Doresc sa intreb daca va fi vreun conflict de interes avand in vedere ca sunt asociat in cadrul firmei si voi fi si presedintele fundatiei.
De 9 ani calatoresc mult pe drumurile tarii si am vazut prea multe accidente. O buna parte dintre ele ar fi putut fi evitate. Doresc sa fac drumurile noastre mai sigure si sa fie mai putin oameni care isi plang mortii.
Multumesc pentru raspunsurile Dumneavoastra,
Daniel
Din legea 32 din 1994 privind sponsorizarea Art. 6
Facilităţile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul:
..........
c) sponsorizării unei persoane juridice fără scop lucrativ de către o altă persoană juridică care conduce sau controlează direct persoana juridică sponsorizată.
Deci se poate ceea ce ati descris dar sa nu fiti dumneavoastra si asociat in firma si membru in asociatie (ong). Sa fie alte persoane care au infiintat asociatia (ong).
Infiintare ong
AphisG
Buna ziua,
. Sunt ceva ani de cand intentionam sa gasesc o modalitate de a infiinta un centru pentru a ajuta copiii care au dificultati in a urma studiile ... (vezi toată discuția)