Am urmatoarea situatie: o fabrica din Polonia fabrica un echipament pentru mai multi distribuitori din Polonia sau international. Acestia au un model de echipament (un design specific) pe care il personalizeaza cu logo-ul fiecarui distribuitor.
Unul dintre distribuitori inregistreaza ca marca aparatul (ca si poza) impreuna cu sigla/marca sa (adica aparatul branduit cu propria sa marca). Marca o inregistreaza la nivel european.
1. In situatia in care eu cumpar acelasi model de aparat, dar cu un alt brand (practic de la un alt distribuitor din Polonia) primul distribuitor imi poate interzice/da in judecata pentru vinzarea aparatului sub aceasta forma?
2. In situatia in care bunul achizitionat de mine este second hand, se poate aplica vreo sanctiune?
Interzisa este contrafacerea marfii si incalcarea marcii, din moment ce firma respectiva nu are brevet pentru aparat si nu este detinatoarea drepturilor de autor pentru design, nu pot impiedica tertii sa comercializeze acel aparat, cumparat de ei de la alti distribuitori.
De remarcat ca daca cineva inregistreaza o marca avand imaginea unui aparat de radio, este interzisa comercializarea unor aparate avand puse pe ele marca respectiva, nu poate fi interzisa comercializarea de aparate radio.