avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC tata

Buna ziua
Conform legii, as vrea sa optez pentru varianta ca sotul meu sa intre in concediu pentru crestere copil. Din pacate, angajatorul spune ca el nu are voie sa beneficieze de acest concediu( ca nu se vrea, nu din alt motiv, pentru ca a realizat venituri fara intrerupere).
Am incercat sa ma documentez, dar nu am gasit nimic, asa ca vin cu rugamintea de a ma ajuta d-vs in aceasta problema... Are voie angajatorul sa nu permita unui tata sa intre in CCC? Si daca da, ce lege ii permite asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 11 Martie 2015
OUG 111/2010
art.25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului
prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
....

art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
....

In acest sens, daca angajatorul refuza sa aprobe cererea pentru CCC, atunci sotul dvs poate sesiza ITM-ul/inspectia Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451
Dar ar putea fi data o decizie interna prin care sa se prevada aceasta interzicere, in unitatile cu statut special, cum sunt, de exemplu, bisericile sau unitatile militare...??!
Legea nu face derogare pentru niciun fel de angajator, atat din sectorul bugetar , cat si din sectorul privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce e de facut??? colmark colmark Ce e de facut, cand dupa 4 luni de munca, ceri o adeverinta de la locul de munca si afli ca nu esti incadrat sub nicio forma legala (muncesti la negru)? (vezi toată discuția)
Cartea de munca barberyan barberyan itm sibiu mi-a pierdut cartea de munca , cum ii pot trage laraspundere??#-o (vezi toată discuția)
Contractul de munca Liliana_Mariana Liliana_Mariana -cum pot proceda daca angajatorul nu respecta conditiile de munca? (vezi toată discuția)