avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare Asociatie non-profit - respingere ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare Asociatie non-profit - respingere preschimbare termen

Am depus cerere constituire Asociatie non - profit
in data de 2 iunie 2009.

Am primit termen in 16 iulie 2009. Adica dupa o luna jumatate.

Vazind ca instanta a nesocotit dispozitiile imperative ale art. 8 alin. 2 din OG 26/2000
care stabileste termen imperativ de 3 zile,

Am depus cerere preschimbare termen in 5 iunie 2009.

A fost judecata pe 15 iunie 2009 si respinsa.

Iata hotarirea:

INSTANTA
Deliberind asupra cererii, constata urmatoarele:
La data de 2 iunie 2009 a fost inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. ......,
cerere de acordare a personalitatii juridice a Asociatiei ......
Dosarul nr. .... a fost repartizat aleatoriu, conform legii, la Completul C.4V, cu termen de judecata la 16.07.2009. Completul C.4V este special infiintat pe perioada vacantei judecatoresti, prin Hotarirea colegiului de conducere al instantei nr. 12/05 mai 2009, in temeiul Regulamentului de ordine interioara al instantelor, emis in baza art. 139 din legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Petenta a depus la data de 05.06.2009 o cerere de preschimbare a termenului de judecata intr-un termen de maximum 3 zile, justificata in drept pe dispozitiile art. 8 al.2 din OG 26/2000.

In conditiile in care, Completul C.4V are stabilite sedinte de judecata doar in datele de 16.07.2009 si 04.08.2009 si cum termenul stabilit pentru solutionarea cererii de acordare a personalitatii juridice a Asociatiei ... este cel mai apropiat de data formularii cererii si, in conditiile in care a fost stabilit in conformitate cu prevederile legii privind repartizarea aleatorie a cauzelor, in baza art. 153 alin. 3 C.proc.civ, instanta urmeaza a respinge cererea de preschimbare a termenului ca neintemeiata.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
DISPUNE:

Respinge cererea de preschimbare termen formulata de petenta Asociatia ..., ca neintemeiata.
Mentine termenul de judecata din data de 16.07.2009, ora 8.30, pentru cind se va cita petenta, prin reprezentant legal.
Data in camera de Consiliu si pronuntata in sedinta publica, azi 15.06.2009, ora 15.00.
PRESEDINTE
ANA MARIA UŢÃ, judecator,

Opinia mea este simpla.
Clara ca lumina zilei.
Dar sunt curios ce spuneti voi.

Alberto Kurtyan
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 16:30, 3 August 2009
opinie (nu sunt jurist)
"Dosarul nr. .... a fost repartizat aleatoriu" da, dar repartizarea aleatorie nu trebuia sa tina cont de urgenta situatiei? in urmatoarele 3 zile, si nu la completul "special infiintat pe perioada vacantei judecatoresti" care vacanta nici nu a inceput
Cererea dvs a fost inregistrata pe rolul acestei instante, Completul C.4V.
Din nefericire pentru dumneavoastra, s-a intrat in vacanta judecatoreasca. Ce inseamna acest lucru? Ca sedintele sunt mult mai rare.
Va explica instanta in decizia citata faptul ca urmatorul termen de judecata al completului C.4V este 16.07, la care sunteti si programat. Daca nu ar fi fost vacanta judecatoreasca, termenul de 3 zile ar fi fost aplicat. Altfel, beneficiati de cel mai rapid termen pe care vi l-ar fi putut da in conditiile date.
Nu aveti ce sa faceti decat sa asteptati termenul in cauza.
Sper sa va fi lamurit.
Intrebrea e: ce adaptam? Legea dupa programe de repartizare aleatorii? Ori, cu un programator, adaptam programul asta astfel incat sa "gandeasca" si in functie de dispozitiile legii?

Si daca programul nu a "gandit" bine si a aruncat cauza unde nu trebuia, judecatorul nu avea cumva obligatia sa gandeasca si sa aplice dispozitiile legii si nu "vointa" unui program ce ar putea avea si "calitatea" de a fi imperfect? Cu ocazia judecarii cererii de preschimbare de termen avea, zic eu, ocazia sa dreaga busuiocul si sa indrepte greseala programului. Dar se pare ca si judecatorul a fost tot pe ...pilot automat (ori cu gandul la vreo apropiata vacanta).

Alberto poate editezi totusi mesajul tau prin indepartarea numelui din text. (nu al tau, stii tu care).
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
romascanu, moderator
CPC spune ca presedintele sau vicepresedintele instantei/sectiei sau inlocuitorul acestora judeca aceste cereri de preschimbare a primului termen de judecata, si nu judecatorul cauzei.
Daca s-ar fi respectat aceasta prevedere a art. 153 al. (3) - ceea ce nu s-a respectat nici in cazul unor cereri pe care le-am formulat eu, presedintele/vicepresedintele ar fi putut sa solutioneze altfel cererea, trimitand cauza spre repartizare aleatorie la un alt complet care sa aiba sedinta de judecata mai repede - daca nu putea sa-i dea dispozitie completului C4V sa binevoiasca sa faca o sedinta mica pentru acest dosar.
Pe mine ma distreaza felul in care se solutioneaza aceste cereri chiar la aceeasi instanta: din 6 cate am formulat recent, in doua dosare am primit deja citatii pentru 2 termene de judecare a cererii de preschimbare, in conditiile in care cererea dedusa judecatii se judeca fara citarea partilor, de urgenta, in camera de consiliu, si eu oricum am cerut judecarea in lipsa. Cica nu are bani sa se administreze justitia romana, dar arunca banii pe citatii inutile. Totusi in celelalte 4 dosare judecatorii au avut "lumini" cu mai multi wati, si au solutionat repede tot in camera de consiliu * cum era logic) cererea de preschimbare a termenului, si fie au fixat termen pentru cererea principala chiar in aceaasi sedinta de judecata, fie cateva zile mai tarziu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare sedinte judecata eugen82 eugen82 Am cautat in regulamentul CSM de functionare a instantelor si nu am gasit un raspuns la urmatoarea intrebare: cine si cand in cadrul instantei stabileste ... (vezi toată discuția)
Dosar partaj bunuri comune MaryMiha MaryMiha Am un dosar de partaj pe rol l a care fostul sot a facut apel. S au amanat o multime de termene i ar acum la ultimul termen s a amanat pentru citarea partilor ... (vezi toată discuția)
Art 98 alin3 si art 99alin 6 michy michy va rog mult ajutati-ma ce inseamna aceste articole ptr ca nu le gasesc.dosarul a fost trimis la rejudecat .si se gasesc aceste articole art 98 alin3 .art 99 ... (vezi toată discuția)