avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma inactiva actionata in judecata de un salariat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma inactiva actionata in judecata de un salariat fictiv

Buna ziua.

Sunt administratorul unei societati comerciale din domeniul turismului, inactive si fara venituri din anul 2010.

In anul 2013 am incercat repornirea activitatii societatii, prin incercarea de a inregistra o agentie de turism. Una dintre conditiile cerute de Ministerul Turismului pentru inregistrarea agentiei de turism este ca societatea tutelara care inregistreaza agentia sa aiba ca angajata un director de agentie, cu brevet de director in turism.

In acest sens am contactat o persoana de pe piata, detinatoare de brevet, si, asa cum este uzanta in turism, am "inchiriat" brevetul persoanei cu o suma lunara in Euro, urmand ca angajarea sa se faca de forma, cu 2 ore pe zi, fara ca persoana respectiva sa calce vreodata prin agentie. Este o uzanta neoficiala, insa larg practicata de agentii.

Din nefericire, cererea de inregistrarea a agentiei mi-a fost refuzata de Minister pe motiv ca asigurarea incheiata de noi nu se incadra in normele Ministerului, asa ca am fost nevoiti sa renuntam la proiect.

Mentionez ca nu as fi putut depune cererea la minister, fara sa am mai intai contractul de angajare cu persoana de la care am inchiriat brevetul.

Mai mentionez ca pe perioada cat a durat procesul de aprobare din partea Ministerului, am achitat persoanei cu brevetul lunar o suma in euro, conform intelegerii.

In momentul respingerii cererii noastre insa, am notificat persoana in cauza ca colaborarea noastra inceteaza, deoarece agentia nu s-a putut inregistra, deci persoana nu a functionat nici o clipa ca director de agentie.

Au trecut anii si astazi ma trezesc in cutia de scrisori personala, fara nici un fel de alta notificare (este adevarat ca odata cu oprirea proiectului nostru, am renuntat si la sediul pe care il inchiriasem pentru agentie, singura adresa cunoscuta persoanei cu brevetul, deci nu am cunostinta daca acolo s-a mai primit ceva), cu o actionare in judecata pentru salariul persoanei pe ultimii doi ani, acuzand reaua noastra vointa in neplata salariului.

Mentionez ca nu sunt un om experimentat in chestiuni juridice. In 2013 am informat persoana asupra incetarii colaborarii doar verbal si pe mail. Firma mea nu are alt actionar decat pe mine, nu am jurist.
Am crezut ca suntem oameni de onoare si daca am informat persoana ca proiectul a cazut, asa ramane, mai ales ca i-am platit 4 luni o suma lunara in euro pentru NIMIC.

Mentionez ca firma nu a mai avut venituri din 2010, nu detine bunuri, nici fonduri.

In chemarea in judecata mi se spune ca daca nu depun intampinare, decad din orice drepturi de a aduce probe.

Ce se poate intampla mai rau daca pierd un asemenea proces? Firma nu are fonduri, nu are activitate si nici nu a avut pe perioada relatiei cu persoana care ma cheama in judecata, banii in euro fiind platiti din buzunarul meu.

Multumesc pentru un sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:53, 13 Martie 2015
Daca pierdeti litigoiul veti fi obligat la plata drepturilor salariale solicitate de acea persoana.

Ce fel de contract ati semnat cu acea persoana?
Am semnat un contract individual pe perioada nedeterminata, pentru programul minim.

In Turism detinatorii de brevete si le inchiriaza la negru agentiilor de turism, colaborarea avand o forma legala la vedere sub forma unui contract minim. Banii in lei de fapt nu se platesc niciodata, ci numai cei in euro la negru. In realitate, detinatorul brevetului nu vede la fata firma caruia i-a inchiriat brevetul.

In cazul meu specific, consider ca este vorba de o incalcare a unui gentlemen's agreement, pentru ca daca agentia nu exista, n-a putut fi inregistrata, automat nici detinatorul brevetului nu poate pretinde ca cineva s-a folosit de el si nu l-a platit. Ma mira insa riscul la care se expune, deoarece daca voi fi nevoit, voi aduce martori in instanta confirmand ca i-am platit sume la negru, si ca n-a calcat vreodata in sediul societatii.

In fine, pe de alta parte, ok, sa zicem ca nu depun intampinare, se ia o decizie impotriva firmei mele. Insa cum poate fi firma obligata sa plateasca un salariu, cand ea din 2010 nu a mai inregistrat venituri si nici bunuri nu are?

Daca nu s-a emis decizie de incetare a c.i.m., atunci acesta este activ.

Dvs puteti proba in instanta faptul ca societarea nu a avut activitate din 2010 , este o solutie care va poate da castig de cauza. De asemenea, puteti mentiona si faptul ca cererea de autorizare v-a fost respinsa de insitutiile din domeniu.
Multumesc frumos, asa voi face. O zi buna.
O puteti informa ca firma este suspendata si ca si in cazul in care castiga nu va lua nimic pentru ca nu e nimic de luat. Daca castiga va executa firma care are NIMIC. Deci asta ia.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
GermanAlex, utilizator

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei agentii de turism kangdanlin kangdanlin buna ziua, as vrea sa stiu , cam cat ar costa infiintarea unei agentii de turism, si cam cat timp dureaza toate procedurile de infiintare! am in vedere o ... (vezi toată discuția)
Contrat detinator brevet turism crisutoma crisutoma Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Ce tip de contract de munca accepta ministerul turismului pentru obtinerea licentei, pentru detinatorul de ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma turism caen 5510 mirela rotaru mirela rotaru Buna ziua, doresc sa infiintez o firma cu domeniul de activitate in turism, cod CAEN 5510, va rog sa imi spuneti ce formalitati trebuiesc indeplinite si in ce ... (vezi toată discuția)