avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din concediu de crestere copil

unul din soti este in concediu de crestere a copilului. cei doi soti s-au hotarat ca celalalt sot sa ii ia locul in CIC. in acelasi timp unul din soti depune actele pt incetarea contractului de munca iar celalalt a notificat angajatorul ca doreste sa revina din cic si sa reia activitatea, tremenul propus pt reluarea activitatii fiind peste 7 zile. in timp ce actele pentru incetarea contractului da munca isi urmau cursul, celalalt demers sa lovit de refuzul angajatorului de a reveni in activitate, motivand ca temenul e prea scurt. din cate cunosc in legislatia actuala nu este stipulat termenul pentru anotifica angajatorul despre o eventuala revenire din cic.
in concluzie ambii soti o sa fie pentru o perioada in CIC pentru cresterea aceluiasi copil.
cum poate suspenda concediul de crestere a copilului sotul care reia activitatea?
alte solutii legale, va rog!
multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
darius12, utilizator
Cel mai recent răspuns: darius12 , utilizator 20:41, 29 Martie 2015
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM, indiferent de data cu care solicitati aceasta.

2. - Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Legislatia nu prevede un termen minim inaintea solicitarii revenirii la serviciu din CCC.

3. Daca aveti astfel de probleme cu angajatorul faceti o sesizare la ITM.
1. . Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Incalcarea prevederilor art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002 de catre un angajator poate fi sesizata ITM-ului/ Inspectiei Muncii.

Art. 37 din Legea nr.202/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
.....
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
....

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încetare cic Dughila Dughila Buna ziua ! Îmi doresc sa ma întorc la serviciu din creșterea copilului după un an de zile ! Am informat compania și mi s-a spus ca ar trebuie sa ma ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie otilia.necula otilia.necula Buna ziua, Stimulentul de insertie cine il acorda:angajatorul sau statul?Cel care-l va primi este cel care a stat in cic sau il poate cere si celalalt ... (vezi toată discuția)
Întoarcerea din cic Mihaitasimona Mihaitasimona Pe 23 noiembrie 2016 trebuie sa ma întorc din CIC dar sunt însărcinată cu al doilea copil în 3 luni și jumătate.. Întrebarea mea este dacă angajatorul ... (vezi toată discuția)