Tatal meu a decedat anul acesta. Suntem 3 copii. Mama detine un apartament cu 3 camere. Toti trei dorim sa-i cedam mamei partile noastre pentru ca apartamentul sa-i ramana ei pentru a-l putea vinde. Doresc sa stiu care sunt pasii de urmat si in cat timp de la deces se poate face aceasta succesiune.
Multumesc!
Succesiunea se poate dezbate oricand.
Dezbateti succesiunea veti fi declarati toti mostenitori si apoi veti putea vinde toti. Daca renuntati la succesiunea tatalui, mama dvs va veni in concurs cu alta categorie de mostenitori din clasa 2-4.
Atentie la termenul de optiune succesorala! Conf.art.1.103-(1) NCC"Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii." Art.954-(1)NCC "Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia."
Asta inseamna ca, daca, dezbaterea succesiunii o puteti face oricand, in termen de un an de la data deschiderii mostenirii trebuie sa va exercitati dreptul de optiune succesorala,sa refuzati sau,sa acceptati succesiunea,termenul de un an,este un termen de prescriptie. Acceptarea poate fi expresa cand succesibilul isi insuseste explicit titlu sau calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic sau sub semnatura privata.(Art.1.108 NCC.) Acceptarea este tacita cand succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea sa il faca decat in calitate de mostenitor.[Art.1.108(3)NCC].
Succesiune
sorin33
Care e termenul legal de dezbatere a succesiuni?Daca o proprietete (casa + pamant),a fost locuita si intretinuta(inclusiv plata impozitelor aferente) de un ... (vezi toată discuția)
Succesiune
corana
Buna ziua,
Tatal meu a murit in urma cu un an. Fiind plecat din tara nu m-am ocupat de succesiune. In schimb mama si cei doi frati vitregi sustin ca este ... (vezi toată discuția)