avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul isi baga hota de la bucatarie in casa mea!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul isi baga hota de la bucatarie in casa mea!

Am un vecin nesimtit care de doi ani a modificat constructia in sensul ca a facut bucatarie din baie si pe unica aerisire de la baie a bagat hota lui, furtunul, de la aragaz. Astfel, toate mirosurile d emancare imi intra mie in casa obligat, zilnic. usturoi, ceapa, bors, ce gateste si gateste zilnic. De doi ani suport si dupa imputirea zilnica am facut plangere la Disciplina in constructii Bucuresti, aia m-au pasat la primaria sector 4 si primaria m-a pasat la politia locala, serviciul disciplina in constructii. Am facut plangere in ianuarie 2015, nici pana azi nu am primit raspuns si la intrebarile mele ei zic ca mi l-au trimis dar mint. Am sunat ieri la acest serviciu si m-au informat cu mare mandrie ca nu vor face nimic pentru ca vecinul a prezentat o hartie prin care a facut modificarile in anul 2008 si ca s-a prescris. Timp de 3 ani puteau sa faca ceva. Eu am spus ca vecinul a facut modificarea in urma cu 2 ani, ca stiu de la el si am simtit pe pielea mea. Pe langa strigatorul la cer al situatiei de a ti se baga pe gat mirosuri nedorite, zilnic mai e si acest raspuns pe care eu nu il cred. Ai musafiri si ii imputi a usturoi de la vecinul.... In bloc nou, apartament de 120.000 Euro!!!! Nu pot sa cred ca nu exista, in afara de judecata care nu doresc, nici o varianta!!! Functionarii de la stat nu vor sa faca nimic, nimic. Si mamica vecinului are prieteni la primaria sectorului 4, asa se explica.
Daca poate cineva sa ma ajute cu o idee, daca nu, nu. Sunt destul de suparat.

X-(
Nu va ramane decat sa va faceti singur dreptate, adica sa-i infundati racordul de la hota.
Ceilalti vecini se parere au? Nu sunt deranjati de situatie?
O solutie posibila care depinde de etajul la care va aflati. Daca vecinul locuieste la un etaj inferior astupati gura de aerisire astfel incat mirosul sa se intoarca la vecin si la cei de sub el!

Daca a obtinut schimbarea destinatiei baii in bucatarie este clar ca a facut-o cu incalcarea legii (probabil cu prieteni mamicutzei).

Daca ati fost plimbat de la Ana la Caiafa nu va ramane decat sa apelati la instanta de judecata. Asociatia de proprietari nu se va implica in niciun fel.
Consultati un avocat sa vedeti daca veti avea sorti de izbanda.

Parerea mea este sa folositi varianta unu, daca este posibil. Eu am un dobitoc care fumeaza cateodata in baie si patesc la fel.

Legea nr. 230/2007 (M.O. nr. 490/23.07.2007) - Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Art. 14. - Proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară.
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;

Va afecteaza confortul propriu prin utilizarea partilor comune.

NCC - CAPITOLUL IV
Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 649
Părţile comune
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.
Daca intr-adevar s-a implinit termenul de prescriptie nu cred ca, veti avea sanse nici in justitie.Ramane doar solutia tehnica sa acoperiti gura de aerisire.javascript:void(0);
Domnule avocat, ce termen de prescriptie este asta invocat desmecherii din primaria sector 4 disciplina in constructii? Exista conform legii asa un termen? Nu imi vine s acred ca unul imi face casa terci si are temei legal. Va rog sa ma luminati cu temeiul legal al acestei presupuse prescriptii. NU cred ca nu se poate face nimic, cred ca ei interpreteaza legea in favoarea smecherului. Oricum, e praf in ochi ce mi-au servit mie. Individul a facut lucrari acum 2 ani, mi-a spus el mie. Cum pot contracara?
Dacă dețin o AC pentru modificările respective, solicitați în scris această autorizație în copie de la primăria sect. 4 conform dreptului la informații publice-L.544/2001.Sunt obligați să vă răspundă în termen de 30 zile. Această autorizație deoarece este o modificare de temă trebuie să aibă o declarație autentică(dată la notariat) cum că vecinii sunt de acord cu această modificare potrivit ANEXEI 1 a L.50/1991. . O reclamație la Inspectoratul Regional în construcții ,București Ilfov, (găsiți adresa pe net) și vor fi obligați să verifice situația. . Îi chemați când credeți că e cel mai tare fumul sau mirosul.
Atenție, termenul de 3 ani este de prescriere a dreptului de a aplica amenzile prin proces verbal de contravenție dar constatarea lucrărilor efectuate cu nerespectarea prevederilor autorizației nu se prescrie ,căci ar rămâne fără efecte art. 32 -33 al L.50/1991 și art.582NCC.

Alte discuții în legătură

Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)
Racordare hotă la coloana aerisire bucatarie Pintilievalentinmarian Pintilievalentinmarian Doresc sa stiu daca am voie sa racordez o hota la coloana de aerisire a bucatariei? Nu am gasit nicaieri daca este specificat. (vezi toată discuția)
Aerisire bloc ! ajutor ! ioanappp ioanappp Buna ziua ! In apartamentul in care m-am mutat , la etajul 2 al unui bloc cu P+4E , aerisirile sunt complet inchise , si la bucatarie si la baie , de vecina ... (vezi toată discuția)