avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordonanta presedintiala scoatere minor din țară
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordonanta presedintiala scoatere minor din țară

Buna ziua
am divortat in ian 2015, exista o hotarare judecatoreasca in acest sens prin care imi este incredintata minora spre crestere, domiciliul ei acelasi ca si al meu iar tatal plateste pensie alimentara.problema este ca eu sunt la munca in Spania in acest moment, iar minora este cu mama mea.tatal locuieste in acelasi oras cu ele.
Eu pana parasii tara i.am lasat mamei o imputernicire notariala prin care poate lua decizii in numele meu referitoare la minora, semna acte in numele meu si ma poate reprezenta in orice situatie si la orice institutie a statului roman.
Eu as vrea ca minora sa vina in vacanta de vara in Spania impreuna cu mama mea.problema este ca tatal refuza cu desavarsire sa isi dea acordul.o pot aduce printr.o ordonanta prezidențială pe o perioada fixa de 2 luni? Pot in acest fel sa numai am nevoie de acordul tatalui? De aasemenea mama poate sa mearga in tara cu aceasta ordonanta si cu imputernicirea sa ii scoata pasaport minorei?eu o sa ii fac aici la consulat o împuternicire de calatorie..care cred ca este necesara si o sa i.o trimit in tara.
Va rog...un raspuns
Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
valeriastaicu, utilizator
Dacă aveţi autoritate părintească comună şi domiciliul copilului la mama, aveţi nevoie de semnătura tatălui atât pentru paşaport, căt şi pentru ieşirea efectivă din Romania.
Pentru a obţine suplinirea semnăturii tatălui, trebuie să demonstraţi , cu probe, că tatăl copilului refuză semnarea unui acord, dar şi că interesul superior al copilului este să-şi petreacă vacanţa de vară alături de dvs. în Spania.
promovati ordonanata de supliniere consimtamantului tatalui
Buna ziua
-cum pot face asta?tot prin instanta?
Cu respect
Despre ce probe ar fi vorba?
Cam ce m.ar ajuta sa suplinesc semnatura tatalui?
Mulțumesc
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
gi-jane2, moderator
Da, ordonanta presedintiala (termenul vine de la pre-sedintza) se deschide in instanta si e un gen de proces care merge mai repede (dar trebuiev sa intruneasca anumite conditii: ex. sa dovediti ca e urgenta treaba care trebuie judecata plus alte conditii).
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Cris1971, utilizator
Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.

Solicitati instantei de judecata ( in situatia in care autoritatea parinteasca nu va fi exercitata de catre dumneavoastra ) pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul de vointa al mamei, pentru parasirea tarii, si ,in cazul in care este necesar, si pentru eliberarea pasaportului individual pentru minor.( daca este deja eliberat, se impune predarea acestuia, catre dumneavoastra).

Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.

Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru juudecat cu privire la un asemenea proces.

Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.

Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).

Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.

Succes.

Alte discuții în legătură

Pasaport minor- suplinire acord tata alexandrabichito1989 alexandrabichito1989 Buna seara as vrea sa ma ajutati.sunt divortata din 2012 copilul mia fost incredintat mie dar custodia este comuna .eu locuiesc in spania cu copilul de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa depun o ordonanta presedintiala aimetti aimetti Buna ziua, Prietena mea actuala este casatorita in continuare cu sotul ei dpdv legal, dar el a plecat din casa si a lasat-o balta cu copilul si nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
As dori sa inaintez o ordonanta presedintiala pentru custodia fetitei Andreeasofia Andreeasofia Buna ziua as dori sa inaintez o ordonanta presedentiala pt custodia fetitei(7ani)..fiind divortata de 4 ani de tatal si vustodie comuna pana in prezent..as ... (vezi toată discuția)