avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie Proces verbal santionare neacodare de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie Proces verbal santionare neacodare de prioritate pietoni - nulitate absoluta

Buna seara si bine v-am gasit ( fiind nou pe acest forum ), multumesc pentru initiativa.
Va scriu in acest moment fiind intr-o situatie ingrata pentru mine, anume, in seara zile de 12.03.2015 , am fost sanctionat cu 4 puncte amenta 4 x 97.5 = 390 ron, complementar retinerea permisului auto pentru 30 de zile, pe motiv de neacordare prioritate pieton. In fapt, situatia este diferita, anume, in momentul in care ma deplasam pe strada respectiva, observasem deja MCV-ul Politiei stationat pe banda 1 in sens opus de mers, la aproximativ 100m de trecerea de pietoni cu pricina, in dreptul ei m-am asigurat ca nu este angajat in traversare nici un pieton, avand maxim 20-30km/h, in momentul in care eram aproape iesit cu masina de pe trecerea de pietoni, un pieton a traversat, in fuga, prin spatele masinii , observandu-l doar in oglinda retrovizoare a masinii, continuand deplasarea am fost oprit de echipajul de politie, mi-au fost solicitate documentele si am fost informat ca voi fi sanctionat cu retinerea permisului de conducere pentru 30 de zile pe motiv de neacordare prioritate catre pietoni. Nu am dorit sa ma contrazic in nici un fel cu agentul constatator, insa, am mentionat faptul ca nu sunt de acord cu cele constatate, intrucat in momenul angajarii mele in traversare, nu era nici un pieton pe partea carosabila sau in dreptul acesteia/trotuar.
Acum problema vine in felul urmator, astazi am fost la directia taxe si impozite in ideea de-a plati amenta la jumatate, mi-a fost refuzat dreptul de a o achita la jumatate pe motiv ca nu este trecuta posibilitatea platii ei la jumatate in 48 de ore in procesul verbal si ca pentru o plati trebuie sa il caut pe agentul constatator sa mentioneze pe procesul verbal posibilitatea platii ei in termen de 48 de ore, caz contrat voi fi obligat sa platesc amenta la intreaga suma.

Concret, eu oricum doream contest in instanta pe motivul mentionat in procesul verbal, anume ca in momentul patrunderii masinii pe trecerea de pietoni, nu se angajase in traversarea ei nici un pieton, pietonul traversand in fuga prin spatele masinii cand eu deja iesisem de pe trecere, Acum, in conditiile in care in procesul verbal nu este mentionat faptul ca am dreptul sa platesc amenda la jumatate in 48 de ore, este motiv de NULITATE ABSOLUTA ? Orice sfat mi-ar fi de un real folos , fiind pentru prima data intr-o astfel de situatie. Va multumesc anticipat si astept cu interes raspuns.

Mentionez ca in momentul respectiv, mai eram in masina cu o persoana, poate fi considerat martor pasagerul din dreapta.
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 09:54, 19 Martie 2015
Achitati jumatate din minimul amenzii la un CEC iar daca functionarii de acolo fac figuri ca si cei de la taxe si impozite le prezentati prevederile aart. 109 din OUG 195 - codul rutier (faceti un print) si ii informati ca ii veti da in judecata daca nu accepta primirea banilor.

Impotriva procesului verbal puteti face contestatie in termen de 15 zile de la data constatarii contraventiei la judecatoria pe a carei raza s-a produs fapta, luati un certificat de grefa cu ajutorul caruia va recuperati permisul de conducere pana la finalizarea procesului. in plingerea impotriva procesului verbal solicita prezentarea probei video, din plansele foto mai greu se poate deslusi cand s-a angajat in traversare pietonul.

Art.109. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră.
(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.
(4) Forma şi conţinutul procesului-verbal de constatare a contravenţiei se stabilesc prin regulament.
(5) Contravenientul, cu excepţia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.
allexs96 a scris:

... mi-a fost refuzat dreptul de a o achita la jumatate pe motiv ca nu este trecuta posibilitatea platii ei la jumatate in 48 de ore in procesul verbal si ca pentru o plati trebuie sa il caut pe agentul constatator sa mentioneze pe procesul verbal posibilitatea platii ei in termen de 48 de ore, caz contrat voi fi obligat sa platesc amenta la intreaga suma.

Totusi, pe PV tip este tiparit faptul ca amenda poate fi platita in termen de 2 zile lucratoare. Probabil ca politistul nu a completat suma, nu?
da, pe p.v. este tiparit standard lucrul acesta, insa organul de constatare trebuia sa mentioneze pe p.v. aceasta posibilitate si suma care trebuieste achitata in termen de 48 ore, cel putin asta a fost motivarea celor de la taxe si impozite cand au refuzat sa imi accepte plata la jumatate a amenzii. 390 / 2 = 195 ron , ci doar daca doresc sa achit amenda intreaga.
Atentie, ultima zi in care mai puteti plati jumatate din minim este luni, 16 martie.

Atata timp cat in OUG 195 se prevede posibilitatea achitarii a 1/2 din minimul amenzii prevazute de lege este irelevantul faptul ca agentul constatator nu a completat valoarea minimului amenzii intrucat legea nu prevede optiunea agentului pentru o alta valoare.

Iar valoarea minimului amenzii precum si modalitatea de calcul se poate afla foarte simplu din OUG 195. Dar indolenta functionarilor de la taxe si impozite este imensa, de ce sa caute ei legea?

Daca as fi in locul dvoastra m-as duce la aia si i-as intreba care est temeiul legal in baza caruia nu incaseaza banii daca nu este completata valoarea.
Pe procesul verbal este prevazut si ca poti contesta la judecatorie dar nu este trecuta care judecatorie este responsabila sau adresa acesteia, acelasi lucru in cazul trimiterii dovezii platii unitatii de care apartine agentul constatator, trebuie sa cauti adresele. Acelasi lucru pot sa faca si functionarii, sa afle care este minimul si cum se calculeaza.

Avand in vedere contraventia inseamna ca ati fost incadrat la art. 100 alin.3 lit, b).

Va duceti la CEC sau la taxe si impozite cu extras din OUG 195 si le prezentati prevederile art. 109 alin. (5) si art. 98 alin. (4) lit. b), le aratati articolul la care ati fost incadrat si care este valoarea minimului amenzii.

4 pct x 97,5 lei = 390 / 2 = 195 lei.

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

Art.100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

Daca va intreaba care este salariul minim pe economie

HG nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată 
 ART. 1
    (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabileşte la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră.
[ link extern ]
Da, ultima zi legal de plata a amenzii la jumatate este luni, ideea sa-mi si fie acceptata plata ei la jumatate. Pe net am gasit ceva legat de situatia in care ma aflu, nementionarea in p.v. a posibilitatii platii amenzii in 48 ore la jumatate. Acesta-i al 2-lea motiv pentru care mi-am permis sa scriu pe frum, in ideea unui raspuns avizat.

" Art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001:
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
-data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
(11) In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.
(2) Abrogat.
(3) Abrogat.
(4) Abrogat.
(5) In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.


In conditiile in care ai citit cu atentie procesul verbal si ai constat ca unul sau mai multe dintre motivele prezentate mai sus lipsesc sau nu coincid, atunci PROCESUL VERBAL ESTE LOVIT DE NULITATE ABSOLUTA. "

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)
Plata amnezii rutiere in 48 de ore kid_vova kid_vova Am fost oprit de Politia Rutiera pentru nerespectarea culorii semaforului si neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni, mi-a fost retinut permisul pentru ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie wick71 wick71 Buna In martie 2012 am fost amendat pt nepurtarea centurii de siguranta: 3 puncte penalizare si 210 lei sau 70 lei in 48 de ore. Are vreun temei legal, ... (vezi toată discuția)