Atentie, ultima zi in care mai puteti plati jumatate din minim este luni, 16 martie.
Atata timp cat in OUG 195 se prevede posibilitatea achitarii a 1/2 din minimul amenzii prevazute de lege este irelevantul faptul ca agentul constatator nu a completat valoarea minimului amenzii
intrucat legea nu prevede optiunea agentului pentru o alta valoare.
Iar valoarea minimului amenzii precum si modalitatea de calcul se poate afla foarte simplu din OUG 195. Dar indolenta functionarilor de la taxe si impozite este imensa, de ce sa caute ei legea?
Daca as fi in locul dvoastra m-as duce la aia si i-as intreba care est temeiul legal in baza caruia nu incaseaza banii daca nu este completata valoarea.
Pe procesul verbal este prevazut si ca poti contesta la judecatorie dar nu este trecuta care judecatorie este responsabila sau adresa acesteia, acelasi lucru in cazul trimiterii dovezii platii unitatii de care apartine agentul constatator, trebuie sa cauti adresele. Acelasi lucru pot sa faca si functionarii, sa afle care este minimul si cum se calculeaza.
Avand in vedere contraventia inseamna ca ati fost incadrat la art. 100 alin.3 lit, b).
Va duceti la CEC sau la taxe si impozite cu extras din OUG 195 si le prezentati prevederile art. 109 alin. (5) si art. 98 alin. (4) lit. b), le aratati articolul la care ati fost incadrat si care este valoarea minimului amenzii.
4 pct x 97,5 lei = 390 / 2 = 195 lei.
Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.
Art.100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
Daca va intreaba care este salariul minim pe economie
HG nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată
ART. 1
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabileşte la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră.
[ link extern ]