avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In proces cu firma pentru a beneficia de Concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In proces cu firma pentru a beneficia de Concediu de crestere copil

Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in aceasta problema. Am nascut de trei luni si jumatate, si nu am reusit sa intru in Concediu de crestere copil, deoarece firma la care am lucrat nu a platit contributiile la stat din iunie anul trecut, iar concediile pre- si post- natal nu le-a depus la CAS. Sunt in proces cu firma din octombrie anul trecut, dar procesul se tot amana, pentru ca citatia se intoarce cu motivul ca firma nu mai are sediul acolo, chiar daca la Registrul Comertului sediul firmei este la adresa respectiva. S-a trimis citatie si pe numele reprezentantului firmei , dar cu acelasi rezultat. Ce se intampla mai departe daca nu gasesc sediul , si in felul acesta firma nu stie ca este data in judecata? Va fi hotararea judecatoresca in defavoarea mea? Adica voi pierde tot ( 4 salarii, concediu pre- si post- natal si concediu de crestere copil) ? In aceasta situatie ar putea sotu sa isi depuna dosarul pentru stimulentul de insertie? Ne este frica ca vom pierde procesul cu toate ca probele sunt in favoarea mea, iar sotul mai poate depune dosarul pentru stimulentul de insetie luna asta pana la sfarsit. Iar in cazul in care castig procesul voi putea sa intru eu in concediu de crestere copil si daca da de cand? De la data la care imi voi depune dosarul ? Va rog din suflet sa imi raspundeti. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:37, 14 Martie 2015
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Ordinul 1474/2011
situatie :
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie : Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

In speta, va puteti depune dosarul pentru indemnizatia CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns.Dar totusi cum pot eu sa depun dosarul pentru indemnizatia CCC, cand angajatorul nu vrea si in prezent nici nu este de gasit sa completeze cererea cu veniturile din ultimele 12 luni, iar la Finante apare ca eu nu mai am venituri din iulie anul trecut , iar la ITM contractul este activ.In realitate eu am lucrat pana in 9 octombrie ,iar de la acesta data am intrat in concediu pre si post natal, concedii care cum am mai spus nu au fost depuse la CAS. Asa am ajuns eu sa dau firma in judecata. Practic am lucrat, dar teoretic nu am beneficiat de nimic nici macar de salarii. Dar totusi am sperat macar la indemnizatia CCC.
Chiar daca veti castiga litigiul, va fi foarte greu de depus dosarul pentru indemnizatie, avand in vedere cele postate in cel de-al doilea mesaj al dvs.

Sotul dvs poate solicita direct acordarea stimulentului de insertie. Astfel , pe langa salariu va mai primi 500 lei de la stat.

Depuneti actele pentru alocatia de stat pentru copil , pentru a o primi si din urma.
Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
art.6
(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil priestess priestess buna seara, am si eu niste nelamuriri :) sunt in urmatoarea situatie: doresc sa raman insarcinata insa nu am cotizat la impozit pana in prezent, nefiind ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie crestere copil pentru sot matileanca matileanca Buna ziua! sunt insarcinata si nu am lucrat ca sa imi pot lua CCC. In cazul asta am inteles ca sotul meu poate lua 500 lei sistem de inertie si merge in ... (vezi toată discuția)
Buna - intrebare despre indemnizatie stingu-daniel stingu-daniel Buna am si eu o intrebare.....sotia mea sta acasa cu primul nostru copil de 1 an si 6 luni si nu primeste indemnizatie pentru ca a avut doar 8 luni lucrate ... (vezi toată discuția)