avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu Imobiliar asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu Imobiliar asociatie proprietari

BUna ziua,
in blocul und elocuiesc am 3 proprietari care nu-si achita datoriile :
- 1 proprietar are restanta 14.000 ron (are hot jud definitiva sa-l executam pe asociatie..avem privilegiu imobiliar pus pe apart . pus in anul 2014)
- proprietarul nr 2 are restanta 7400 ron(are hot jud definitiva de executare si are pus privelgiu imobiliar din luna ian 2015)
- propietarrul 3 are restanta 5000 ron si s-a laudta ca nu platetse ca oricum are credit la banca si-i ia banca casa....(luni ne ducem sa cerem privilegiu imobiliar..intre timp am vb cu avoacata sa-l dam in judecata rapid)..

Asta e situatia...problema noastra : toti 3 au gaj pe apart..ipoteci inscrise la 3 banci..ip de rang 1..pe credit imobliar....

IN cazul primilor 2 DACA luni banca executa ipoteca ..noi ca asociatie d elocatari NE RECUPERMA datoriile?!? e posibil ca banca sa-si ia banii prima iar..noi..nimic... (dupa cum stitit inainte de criza ec. pretul la apart era dublu...dcaa mai pui dobanzile la credite..si alte chelt..ESTE CLAR CA bannac NU are sansa sa-si recupereze datoria....d-aia nicic nu se agita sa vanda apart. in cauza).

MA gandeam sa punem noi un executor jud. al nostru..DAR nu exista riscul ca pe banii nostrii sa executam apart in cauza si banca sa ia toti banii..IAR noi sa ramanem cu chetuielile!??!

Daca o banca a inscris in 2008 ipoteca..iar noi in 2004/2015...nu cumva o sa stam la 'coada"..sa se indestuleze banca apoi noi!?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:58, 18 Octombrie 2016
Conform art.2.421 NCC rangul ipotecilor imobiliare este determinat de ordinea inregistrarii cererilor de. inscriere in cartea funciara, astfel ca,in caz de executare a ipotecilor ,prioritate vor avea creditorii care si-au inregistrat mai intai cererea de inregistare a ipotecii.
ok..deci ia banca ..intai..

dar cum explicati PRIVILEGIUL IMOBLIAR? care e scopul lui?

Privilegiul imobiliar este mai tare decat orice ipoteca si el da dreptul asociatiei de proprietari sa vanda apartamentul restantierului cu datorii la intretinere, dar numai atunci cand privilegiul este inscris la judecatorie si apare in cartea funciara.
Aceasta reglementare apare in HG nr. 400/mai 2003 privind aprobarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

se mai aplica?

Care e legea care a abrogat privilegiul imobiliar ?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
Adriantot, moderator
ePrecizare:Privilegiul imobiliar al asociatiei de proprietari este in principiu prioritar unei ipoteci,dar, la art.2.342(2) teza finala.NCC"Tot astfel,creditorul privilegiat este preferat titularului unei ipoteci imobiliare daca isi inscrie privilegiul in cartea funciara mai inainte ca ipoteca sa fi fost inscrisa."Rezulta ca,per a contrario, adica, daca v-ati inscris privilegiul la cartea funciara dupa inscrierea ipotecii,este preferata ipoteca inscrisa mai intai.
hmm..ceva imi scapa...

eu inteleg asa : faci un credit la BANCA.(pe 30 ani)..nu platesti intretinerea...10 ani...PROSTII din bloc platesc....si asociatia NU poate face nimic..DEOARECE BANCA ii garanteaza celui care are credit ..IMUNITATE...in fata prostilor care platesc intretinerea ...

mi-e greu sa cred ca legiuitorul lasat aa ceva..

PRACTIC toti cei care avem credite NU ar trebui sa ne platim..intretinererea...din contra ar trebui sa ne refinnatam mereu acel credit pe o perioada cat mai mare..30..50 ani..MAI ales ca datoriile se prescriu..peste 3 ani...IAR asociatia..in caz ca vrea sa obtina ceva NU va putea..deoarece BAACA are intaiteta MEREU! ( eventual va schimbati jobul..pe un sala pe cate mai mic..sa vada situtia grea"...si gata..fraierii platesc pentru voi apoi)...voi decata achitati cate ceva la banca...ca bnaca sa nu va execute asa usor...si sa TRAGA de timp...

Practic asociatia nu are NICI o parghie legala impotriva restantierului..protejat de banca!?

IN ziua acordarii creditului..orice banca pune ipoteca..TEHNIC e imposibil ca noul proprietar sa aibe restante..sa poata fi inscris privilegiul imobilar...ininatea bancii...apoi daca se intampla asta..e deja tarziu..ca banca are intaietate...cf art 2 NCPC..
totusi cred ca NU se refera la asocitaiile d epropietari..deorece e non sens...cum te pori inscrie ininatea bancii daca X nu are restante..pe un bun care nu e al lui..inca..e aberanT???

Cunoaste careva vreo decizie data de vrun tribunal in ROMANIA??? (pe speta asta)

CEVA nu e ok....
Daca privilegiul imobiliar ar fi mai "tare" decat orice ipoteca atunci nicio banca nu ar mai acorda credite ipotecare.

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Executare din partea asociatiei de proprietari cand exista si ipoteca bancii vioricaiulia vioricaiulia Am un credit de nevoi personale, cu ipoteca imobiliara in franci elvetieni. Odata cu cresterea francului elvetian, ,,echilibrul'' platilor s-a stricat, ... (vezi toată discuția)