igaby2003 a scris:
Asociatia a instituit privilegiu imobiliar inainte de vanzarea efectiva a apartamentului dar numai dupa ce acesta intrase in executare silita (inainte de aceasta data nefiind indeplinite conditiile de inscriere, pentru ca datoriile erau insuficient de vechi).
Cat de vechi erau datoriile?
Legea nu prevede un termen minim de inscriere a privilegiului imobiliar (sau cel putin nu am gasit eu asa ceva), prin urmare se poate considera ca acest privilegiu se poate inscrie in termenul care acorda dreptul asocaitiei de a recupera datoriile pe calea instantei (90 zile).
Asociatia are privilegiu cu rang prioritar numai in cazul in care este inscris inainte de inceperea executarii silite.
Nu am idee cum se procedeaza cand se incepe executarea silita dar banuiesc ca este obligatoriu un extras de CF pentru informare si atunci executorul va fi obligat sa plateasca prioritar asociatiei si apoi restul bancii, daca mai ramane ceva.;)
Astfel creditorul care sa il actioneze in instanta pe datornic pentru restul de bani va fi banca si nu asociatia .
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang
prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari,
pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin.(1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.