avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51

La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e fost executat silit prin scoaterea apart. la licitatie publica.Mentionez ca respectivul avea si datorii catre asociatia de prop.in suma de 12900 lei.Presedinta de bloc ne-a spus ca nu a putut recupera banii deoarece banca a avut prioritate.Din cate am citit in legea 230 art 51 spune urmatoarele
(1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
As dori sa stiu daca asociatia putea recupera banii asta in contextul in care presedinta asoc a facut toate demersurile necesare.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
max36, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:51, 10 Iulie 2014
Creditorul ipotecar, adica banca care a si inscris datoria lui X in CF are rang prioritar si este prima care s a indestulat din vanzarea apartamentului la licitatie. Daca nu a mai ramas nimic din pret si datoria catre asoc de prop nu e prescrisa puteti sa l urmariti in alte bunuri pe care le are..insa slabe sanse..
Va multumesc pentru raspuns.In opinia mea presedinta nu a facut toate demersurile necesare
Banca a avut prioritate in fata tuturor altor creante, fiind beneficiara unei ipoteci de rang 1 si totodata initiatoarea executarii silite.
Daca pretul obtinut din vanzarea apartamentului a fost insuficient si nu a mai ramas nimic dupa ce s-a indestulat banca, asociatia nu mai poate avea pretentii la banii din vanzare.
Mai trebuie stiut si daca asociatia s-a folosit cu adevarat de acel drept oferit de art. 51 din Legea 230, adica sa fiti siguri ca s-a instituit acel privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentului.
Chiar daca a mai ramas ceva din vanzare, dar la OCPI asociatia nu si-a intabulat aceasta mentiune, executorul nu este obligat sa-i dea nici un ban.
In cazul executarilor silite a apartamentelor,concomitent creditor banca si asociatia de proprietari-indiferent de ordinea instituirii privilegiului,banca are prioritate fata de asociatia de proprietari
Am avut in imobil mai multe astfel de situatii,in care asociatia de proprietari a introdus privilegiul imobiliar cu mai multe luni inaintea bancii,dar...in final desi a demarat procedura de recuperare debite,totusi,apartamentul a fost executat silit fara ca asociatia de proprietari sa poata recupera debitul in evidenta
In 2 cazuri,asociatia de proprietati a recuperat debitul reluand procedura de executare asupra altor bunuri in evidenta debitoruui
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Executare din partea asociatiei de proprietari cand exista si ipoteca bancii vioricaiulia vioricaiulia Am un credit de nevoi personale, cu ipoteca imobiliara in franci elvetieni. Odata cu cresterea francului elvetian, ,,echilibrul'' platilor s-a stricat, ... (vezi toată discuția)