avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... marca inregistrata vs. drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

marca inregistrata vs. drepturi de autor

Buna ziua!
O persoana juridica "X", a infiintat o sectie, "Y", pe care a inscris-o si la tribunal. A fost depus statutul si PV al adunarii generale, care statut are niste anexe, iar in anexe au fost prezentate logo-urile si siglele persoanei juridice respective, cat si ale sectiilor.

Trei ani mai tarziu, un grup de persoane fizice au inregistrat denumirea "Y" (acelasi nume ca cel al sectiei persoanei juridice "X") la OSIM.

Intrebarea este daca persoana juridica "X" poate anula pe cai legale documentul de inregistrare al marcii, fie pe motiv ca a fost inregistrata anterior la tribunal fie din alte motive. Daca da, atunci care ar fi celelalte motive?

Mentionez ca a trecut un an de la depunerea cererii de inregistrare a marcii la OSIM, deci perioada in care marca poate fi contestata a expirat, iar posesorii au intrat in drepturile asupra marcii.
Cel mai recent răspuns: Sorin IANCU , Consultant proprietate industriala 13:30, 24 Iunie 2009
alphasquadron a scris:

QCERT a scris:

CUM DE ATI RASPUNS DE PE ACELASI CONT DE UTILIZATOR ?


M-am logat si am raspuns. Nu se poate in mod normal?


Initial am considerat ca intrebarea vine din partea societatii X. Fara documente si date efective e greu de dat un sfat.
Oricum in caz de litigiu trebuie sa aplelati la un expert autorizat. Bafta.
1. Principiul in domeniul marcilor este acela ca dreptul asupra unei marci se dobandeste si este protejat numai prin inregistrarea la O.S.I.M.. Adversarii dumneavoastra nu au inregistrat marca la O.S.I.M., dar pot solicita anularea inregistrarii, pe cale de opozitie sau pe calea unei actiuni in anulare.
2. Impotriva inregistrarii unei marci, partea interesata poate formula opozitie in termen de maxim 3 luni de la data publicarii marcii in B.O. de proprietate industriala. Opozitia este solutionata de O.S.I.M..
3. Adversarii dumneavoastra pot cere anularea inregistrarii marcii, pe toata durata termenului de protectie, in fata Tribunalului Bucuresti, daca pot justifica o inregistrare cu rea credinta a marcii. Exista practica judiciara in care s-a considerat a fi inregistrata cu rea-credinta o marca in situatia in care titularii marcii au solicitat inregistrarea avand stiinta de utilizarea anterioara a denumirii de catre o alta persoana, in scopul de a induce confuzie in randul clientelei pentru produse identice sau similare. Intr-una dintre solutiile de practica judiciara, Inalta Curte de Casatie si Justitie a considerat : " Reaua-credinţă a solicitantului la momentul depunerii cererii de înregistrare există dacă acesta avea cunoştiinţă de folosirea anterioară a acestui semn pentru produse identice şi similare de către un concurent".
Nu cunosc ce produse promovati/comercializati dvs. si adversarii dvs..
4. Exista situatii conflictuale intre marca si denumirea comerciala a unui concurent, ceea ce pare a fi situatia in care va aflati dvs. Protectia denumirii comerciale se realizeaza prin inregistrarea numelui la Registrul Comertului. Protectia denumirii de marca se realizeaza prin inregistrarea la O.S.I.M.. Daca denumirea comerciala se refera la intreaga activitatea a unei societati comerciale, marca se refera la anumite produse sau servicii oferite de un comerciant. De exemplu, denumirea comerciantului este Nestle, iar un anumit produs se comercializeaza sub marca Nestea. Nu putem comercializa produse sub denumirea Nestle, fiind o denumire protejata anterior prin inregistrarea comerciantului. Numele comercial devine protejat universal, indiferent ca face parte sau nu dintr-o marca de comert, din momentul inregistrarii sale la Registrul comertului. Legea privind marcile prevede ca este deschisa actiunea in anularea inregistrarii unei marci, daca prin inregistrare s-a adus atingere unui drept de proprietate industriala dobandit anterior. Termenul de introducere a actiunii pentru atingerea adusa unui drept anterior este de 5 ani de la data inregistrarii marcii.
Va multumesc pentru raspunsuri si va tin la curent cu demersul situatiei.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
alphasquadron, utilizator
Ca sa vedeti cat de incurcate sunt lucrurile ...

Hotărâre nr. 573 din 07/09/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Art. 1. - (1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului.
(2) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este autoritate unică pe teritoriul României în asigurarea protecţiei proprietăţii industriale, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniu şi cu prevederile convenţiilor şi tratatelor internaţionale la care România este parte.

Pe de alta parte Romania este parte la CONVENTIA DE LA PARIS PENTRU PROTECTIA PROPRIETATII INDUSTRIALE (nu stiu valoarea juridica a acesteia) din 1883 (revizuita in mai multe randuri) unde la Art. 1.2 se spune ca :

Protectia proprietatii industriale are ca obiect brevetele de inventie, modelele de utilitate, desenele si modelele industriale, marcile de fabrica sau de comert, marcile de serviciu, numele comercial si indicatiile de provenienta sau denumirile de origine, precum si reprimarea concurentei neloiale.

Asadar desi OSIM este autoritate unica in asigurarea protectiei proprietatii industriale exista cel putin 3 legi administrate de 3 organisme diferite, respectiv

legea marcilor in cazul dvs - OSIM
legea privind constituirea societatilor comerciale (nume comercial) tot in cazul dvs - Registrul Comertului
legea privind concurenta neloiala - din cate stiu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Nu pot sa va dau un sfat. Stiu insa ca va conta foarte mult (in cazul unei actiuni in instanta) "obiectul de activitate" protejat printr-o forma sau alta.
Si inca ceva cum bine amintea cineva inainte : numele comercial nu se inregistreaza la tribunal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare osim Bella16 Bella16 Buna ziua, cu ceva timp in urma, mi-am facut un mic I.I., si am inceput comert cu diverse produse.le-am facut pagina de internet, promovari, toate alea-alea, ... (vezi toată discuția)
Interdictie comercializare produs cosmin_1010@yahoo.com cosmin_1010@yahoo.com Buna ziua! Va supun atentiei un subiect interesan legat de inregistrarea marcilor si interzicerea comercializarii unui produs. De aproximativ 2-3 ani se ... (vezi toată discuția)
Proprietate industriala mihaijulien mihaijulien Doresc sa inregistrez un element figurativ (logo/sigla) la OSIM. Protectia asupra marcii se realizeaza doar pe domeniul de activitate pe care il desfasor sau ... (vezi toată discuția)