avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,

Pentru colegii mai experimentati, am urmatoarea speta:

X, sofer de camion angajat la o firma Y, se deplaseaza la o alta firma A unde pregateste camionul pentru descarcat. La intrare in societatea A nu e se face niciun instructaj cu privire la protecta muncii. Ajunge la platforma unde urma sa descarce, pregateste remorca respectiv trage prelata si stalpii de sustinere ai prelatei si apoi se retrage din zona de lucru.

Cand mai raman 5 paleti de descarcat din remorca, stivuitoristul se apropie foarte mult de prelata iar soferul X ii semnaleaza faptul acesta si se apropie ca sa traga prelata pentru a nu o agata(atat in declaratie stivuitoristului cat si in raportul ITM se retine FALS ca soferul X nu a informat ca intra in zona de lucru, ba mai mult se retine ca acesta a venit prin spatele stivuitorului si ca soferul nu a avut cum sa-l vada). X merge sa traga prelata, iar stivuitoristul efectueaza o manevra gresit "extragerea paletului de pe platforma semiremorcii concomitent cu deplasarea electrostivuitorului cu sarcina(paletul) ridicata ceea ce a determinat dezechilibrarea si rasturnarea paletului" peste soferul X.

Ca urmare a accidentului de munca X are coloana rupta, este supus mai multor interventii chirurgicale, este greu deplasabil si probabil incapabil definitiva de munca. Firma A, printr-un contract de mecenat, l-a sustinut financiar cu 12 500 de lei, bani necesari interventiilor chirurgicale.

X doreste daune morale, materiale si o renta viagera.
Astept pareri, multumesc colegilor!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:23, 1 Aprilie 2015
Se poate deschide actiune in instanta si cere daune materiale si daune morale de la persoane/ firma responsabile pentru producerea evenimentului.
PV intocmit de catre ITM va conta mult in darea unei hotarari de catre instanta de judecata. De asemenea, daca victima este mentionata ca avand responsabilitati, acest fapt va atarna greu in fata instantei.
De vazut pe ce fapte/ documente/ declaratii, etc. se intemeiaza mentiunea ITM din PV de cercetare a AM, conform careia soferul nu a anuntat intrarea sa in zona de lucru si faptul ca s-a deplasat prin spatele stivuitorului, nefiind vazut de catre manevrantului stivuitorului. La fel, pe ce fapte/ documente/ declaratii, etc. se bazeaza afirmatia dvs. din discutie, ca este fals, ca soferul nu a informat ca intra in zona de lucru.
Puteti cere instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
In mod normal, in timpul descarcarii autocamionului, cu mijloace de ridicat si transportat (in speta stivuitorul), prezenta oricarei persoane, in afara stivuitoristului, in zona de actiune a echipamentului tehnic este interzisa.
Este obligatoriu (prevede legislatia?) ca toate persoanele care intra intr-o firma sa fie instruite cu privire la regulile de protectia muncii pe care trebuie sa le respecte in incinta?

Cum se face dovada instruirii sau cel putin a informarii?

Am vazut in multe societati ca la intrare se da un fluturas cu reguli de respectat (in portul Agigea de exemplu) dar nu intotdeauna.

Se poate face vinovata firma pentru lipsa informarii cu privire la riscuri?

@cyan
Trebuia sa deschideti o discutie noua.
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.20 (3) Angajatorul se va asigura că lucrătorii din întreprinderi şi/ sau unităţi din exterior, care desfăşoară activităţi în întreprinderea şi/ sau unitatea proprie, au primit instrucţiuni
adecvate referitoare la riscurile legate de securitate şi sănătate în muncă, pe durata desfăşurării activităţilor.
Dovada instruirii si/ sau a informarii se atesta prin documente intocmite la nivelul firmelor (protocoale anexa la contractul de prestari servicii/ contractul de colaborare/ contractul de vanzare-cumparare, etc.) si/ sau prin documente aflate la dispozitia furnizorilor la data instruirii, anuale (de regula) la Cabinetul de instruire ssm al firmei care primeste lucratori ai altor firme, cu care colaboreaza. Tematica de instruire anuala se gaseste la cabinetul de instruire ssm si se aproba de catre angajator. Tematica contine cu siguranta si riscuri profesionale la care se expun lucratorii, indiferent de firma careia apartin ca salariati.
La locurile de munca/ posturile de lucru se gasesc afisate panouri/ afise de interzicere (inclusiv pentru intrare in zone periculoase). Aceste interziceri trebuie respectate de toti lucratorii, indiferent de firma care apartin. Instruirea anuala de care aminteam mai sus contine cu siguranta si elemente legate de aceste interziceri.
In cazul de fata, daca firma nu a respectat cele mentionate de mine, cu siguranta ITM ar fi mentionat in PV de cercetare AM, ca responsabilitate retinuta in contul firmei care a efectuat descarcarea.
Inteleg ca ITM-ul a cercetat evenimentul si l-a incadrat ca accident de munca cu invaliditate.
In 30 de zile de la primirea procesului verbal de cercetare soferul X poate contesta procesul verbal de cercetare daca considera ca acesta nu este intocmit corespunzator la ITM-ul care a intocmit procresul verbal sau la Inspectia Muncii in calitate de organ ierarhic superior.
De asemenea daca raspunsul la contestatia dumneavoastra nu va multumeste puteti contesta in instanta procesul verbal de cercetare intocmit de ITM si aprobat de Inspectia Muncii.
Normal ca se poate adresa si instantei asa cum mai sus a spus gigipopa@.pentru daune, numai ca obtinerea daunelor depinde mult de ce este consemnat in PV de cercetare si in mod special in capitolele k) cauza producerii evenimentului si l) alte cauze care au concurat la producerea evenimentului.

Instruirea persoanelor aflate in unitate cu permisiunea angajatorului, (cu exceptia altor participanti la procesul de munca) se face conform celor stabilite, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare, unde se consemneaza durata instruirii si reguli privind instruirea si insotirea acestora in unitate.

In art. 125 din PT R 1-2010 sunt enumerate responsabilitatile stivuitoristului în timpul lucrului :

a) să circule cu stivuitorul numai cu sarcina ridicată la 250-300 mm de sol şi cu catargul înclinat spre spate;
b) să circule cu sarcina ridicată numai lângă stivă;
c) să nu efectueze porniri, frânări şi opriri bruşte pentru a evita pericolul de răsturnare;
d) să urmărească tot timpul configuraţia traseului şi obstacolele de pe acesta pentru evitarea pierderii de încărcătură şi producerii de avarii şi accidente;
e) să transporte mărfuri cu volum mare, care îi limitează vizibilitatea, numai dirijat de o persoană desemnată;
f) să coboare imediat sarcina în cazul manifestării tendinţei de pierdere a stabilităţii stivuitorului;
g) să circule cu viteză redusă până la limita evitării producerii oricăror avarii sau accidente;
h) să nu circule cu stivuitorul pe lângă utilaje, maşini şi stive la o distanţă mai mică de 500 mm, în locuri aglomerate şi treceri înguste unde nu se asigură gabaritele de trecere corespunzătoare, pe drumuri neamenajate şi insuficient luminate;
i) să nu permită staţionarea persoanelor sub sarcină sau la o distanţă mai mică de 2.500 mm;
j) în cazul în care stivuitoristul constată o defecţiune, opreşte lucrul şi anunţă şeful ierarhic nemijlocit sau şeful punctului de lucru de care aparţine în scopul luării măsurilor necesare; după remedierea defecţiunii se face o nouă verificare a stivuitorului de către stivuitorist;
k) să transporte substanţe toxice, caustice, explozive şi altele asemenea numai conform reglementărilor în vigoare şi instrucţiunilor de ambalare şi transport specifice acestora;
l) să efectueze toate manevrele, cu sau fără sarcină, cu viteză redusă şi fără şocuri;
m) să circule pe trasee prestabilite cu stivuitorul.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Nu am gasit temeiul de drept in baza caruia se contesta procesul verbal de cercetare intocmit de ITM. In procesul verbal de cercetare nu se specifica nici termen de contestare si nici organ competent.

Dovedirea faptului ca soferul X a anuntat pe stivuitorist ca se deplaseaza in zona de lucru, va fi dificila, pentru ca atat stivuitoristul cat si gestionarul sustin ca X s-a deplasat fara sa isi semnaleze prezenta. Totusi cred ca o declaratie buna la parchet poate intoarce situatia, in special pentru ca este aproape imposibil sa nu il vezi pe sofer care trage prelata de langa bratele stivuitorului. Acum ramane de vazut daca soc. A ne va pune la dispozitie filmarea existenta, unde se va putea vedea cu exactitate.

Cat contareste faptul ca Soc. A nu a facut un instructaj?(chiar daca ei sustin ca a fost facut verbal, pot dovedi prin declaratiile altor 5 soferi de la firme diferite, ca nu se face nicioadata). In situatia in care la intrare in unitate nu a fost facut un instructaj si nu exista nicio o conventie intre Soc A si Soc angajatoare a lui X, cat ma ajuta acest lucru?

Exista posibilitatea de a cere daune in caz de culpa comuna? sau in caz de culpa doar a soferului X? Dar renta viagera, in caz de incapacitate permanenta de munca? inca nu exista un certificat medico-legal, de ce oare nu a fost eliberat unul inca(exista doar un bilet de externare)

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Accident de munca -raspundere ssm rev3enge rev3enge Buna ziua. Am rugamintea sa ne ajutati cu urmatoarea speta...angajat al societatii cu fise SSm , PSI la zi, cu autorizatii, cursuri ok..exercita atributiile ... (vezi toată discuția)
Incarcare/descarcare camion micutu50 micutu50 Buna ziua, Am o intrebare: Stivuitoristul incarca marfa pe paleti in camion. El a fost prins ca se suie pe oblonul lateral a camionului pentru a aranja ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm. buna ziua. o institutie de stat a achizitionat ... hdanny hdanny Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie numita \"X\" a achizitionat prin contract, servicii de reparatii si renovari la sediu ei de la o alta firma ... (vezi toată discuția)