Art. 82 din H.G. 1425/2006
(1) Pentru persoanele aflate în întreprindere şi/sau unitate cu permisiunea angajatorului, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, reguli privind instruirea şi însoţirea acestora în întreprindere şi/sau unitate.
(2) Pentru lucrătorii din întreprinderi şi/sau unităţi din exterior, care desfăşoară activităţi pe bază de contract de prestări de servicii în întreprinderea şi/sau unitatea unui alt angajator, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucrătorilor privind activităţile specifice întreprinderii şi/sau unităţii respective, riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul întreprinderilor şi/sau unităţii, în general.
(3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează în fişa de instruire colectivă, conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
(4) Fişa de instruire colectivă se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se va păstra de către angajator/lucrător desemnat/serviciu intern de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi un exemplar se păstrează de către angajatorul lucrătorilor instruiţi sau, în cazul vizitatorilor, de către conducătorul grupului.
(5) Reprezentanţii autorităţilor competente în ceea ce priveşte controlul aplicării legislaţiei referitoare la securitate şi sănătate în muncă vor fi însoţiţi de către un reprezentant desemnat de către angajator, fără a se întocmi fişă de instructaj.
Mai exact: dvs. ( lucratoarul SSM din firma dvs.) ii instruieste conform punctului 2 de mai sus si completeaza fisa colectiva de la punctul 3.
In cazul unui nefericit accident de munca cu incapacitate temporara de munca ( in de, Doamne fereste, deces, accident colectiv... unde cerceterea evenimentului o face ITM), dvs. numiti comisia de cercetare, din ea o sa faca parte si un reprezentant al celeilalte firme, faceti cercetarea, intocmiti dosarul si P.V. de cercetare a evenimentului si il depuneti la ITM spre avizare.
In urma cercetari se stabilesc cauzele producerii evenimentului, eventualii vinovati...
Accidentul il inregistreaza cel stabilit prin contract sau, in lipsa de cel vinovat de producerea evenimentului.
Aveti doua variante:
1. Cititi legea 319/2006 si H.G. 1425/2006, acolo gasiti toate informatiile necesare daca cel ce se ocupa de SSM in firma dvs. inca nu le cunoaste.
2. Apelati la un Serviciu Estern de Prevenire si Protectie-SEPP- si, in baza contractului, se ocupa acesta de toate.
H.G. 1425/2006 il gasiti mai jos si v-as recomanda sa cititi macar capitolele 5 si 7.
[ link extern ]
Bafta.