Buna ziua,
As dori sa ma lamuresc in privinta SSM/SU (si a accidentelor de munca) atunci cand ai salariati temporari care presteaza servicii in beneficiul tertilor. Legislatia nu este deloc in conformitate cu realitatea, dar ne adaptam.
Situatia noastra: Avem 11 angajati temporari (ospatari si bucatari) pe care ii trimitem la lucru (ocazional) la 3 unitati cu care avem contract de punere la dispozitie valabil 24 luni.
Situatia este urmatoarea: in decursul unei luni, angajatul temporar este trimis sa presteze la fiecare dintre aceste 3 unitati in functie de cerintele clientului (utilizatorului), adica Angajatul X a prestat intr-o luna calendaristica 28 ore la clientul 1, 30 de ore la clientul 2 si 10 ore la clientul 3. Angajatii au fost instruiti la angajare, au carnete SSM si SU intocmite de agentia de munca (noi).
Intrebarea 1: Ce obligatii (in temeiul legii) au Utilizatorii privind SSM/SU? Intrebarea 2: Ce masuri se iau si cine le ia/declara in eventualitatea unui accident de munca?
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.. Toate cele bune.
H.G. 1425/2006
ART. 82
(1) Pentru persoanele aflate în întreprindere şi/sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu excepţia altor participanţi la procesul de muncă, aşa cum sunt definiţi potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileşte, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare şi funcţionare, durata instruirii şi reguli privind instruirea şi însoţirea acestora în întreprindere şi/sau unitate. (2) Pentru lucrătorii din întreprinderi şi/sau unităţi din exterior care desfăşoară activităţi pe bază de contract de prestări de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucrătorilor respectivi privind activităţile specifice întreprinderii şi/sau unităţii respective, riscurile pentru securitatea şi sănătatea lor, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii, în general.
(3) Instruirea prevăzută la alin. (1) şi (2) se consemnează în fişa de instruire colectivă, conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
(4) Fişa de instruire colectivă se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se va păstra de către angajator/lucrător desemnat/serviciu intern de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi un exemplar se păstrează de către angajatorul lucrătorilor instruiţi sau, în cazul vizitatorilor, de către conducătorul grupului.
(5) Reprezentanţii autorităţilor competente cu atribuţii de control vor fi însoţiţi de către un reprezentant desemnat de către angajator, fără a se întocmi fişa de instruire.
Eventualul eveniment ce poate fi considerat accident de munca se anunta, comunica, la ITM de agajatorul la care a avut loc
ART. 26 din legea 319/2006
Orice eveniment, aşa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
ART. 27
(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
ART. 5
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune
ART. 108din H.G. 1425/2006
(1) Orice eveniment va fi comunicat conform prevederilor art. 26 şi art. 27 alin. (1) din lege. (2) Dacă printre victimele evenimentului se află şi lucrători ai altor angajatori, evenimentul va fi comunicat şi angajatorilor acestora de către angajatorul la care s-a produs evenimentul.
(3) Evenimentul produs în condiţiile prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. d) şi e) din lege, dacă a avut loc în afara întreprinderii şi/sau unităţii şi nu a avut nicio legătură cu aceasta, va fi comunicat inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, de către orice persoană care are cunoştinţă despre producerea evenimentului
ART. 116
(1) Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care s-a produs evenimentul
(6) Dacă în eveniment sunt implicate victime cu angajatori diferiţi, în comisia de cercetare numită de angajatorul la care s-a produs evenimentul vor fi nominalizate şi persoane numite prin decizie scrisă de către ceilalţi angajatori.
inspectorSSM
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In primul randati gresitca ati efectuat dumneavoasta instruiorea introductiv generala. Aceasta instruire o face utilizatorul de munca temporara asa cum prevede ART. 83 din NM de aplicare a Leg 319/2006 apeobate prin HG 1425/2006 Instruirea introductiv-generala se face:
a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege;
b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta; d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
Apoi tot utilizatorul de munca temporara va efectua si instruirile la locul de munca si periodica la fel ca si la proprii lucratori.
Dotarea cu EIP revine de asemenea utilizatorului de munca temporara dar cu conditia ca prin contracrul de punere la dispozitie a lucratorilor sa fie prevazut EIP-ul pe care salariatul temporar trebuie sa il utilizeze si cine asigura dotarea Art 91 Codul Muncii
(1) Agentul de munca temporara pune la dispozitie utilizatorului un salariat angajat prin contract de munca temporara, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.
(2) Contractul de punere la dispozitie trebuie sa cuprinda:
a) durata misiunii;
b) caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru;
c) conditiile concrete de munca; d) echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
e) orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
f) valoarea comisionului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul;
g) conditiile in care utilizatorul poate refuza un salariat temporar pus la dispozitie de un agent de munca temporara. Art. 92 Codul Muncii
(1) Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia. (2) Utilizatorul este obligat sa asigure salariatului temporar dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca, cu exceptia situatiei in care prin contractul de punere la dispozitie dotarea este în sarcina agentului de munca temporara.
(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.
Si in cazul producerii unui eveniment in care este implicat un lucrator pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar se va respecta procedura de comunicare cercetare a evenimentelor, ca pentru proprii lucratori.