avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare de nume minor fara acordul tatalui!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare de nume minor fara acordul tatalui!

Copilul meu are alt nume de familie, datorita tatalui biologic, care i l-a dat la nastere.
In urma casatoriei mele cu alt barbat, am alt nume de familie, iar copilul doreste sa ne poarte numele.
Tatal biologic, din orgolii prostesti, nu isi da acordul pentru schimbarea de nume.
Pe copil l-a vazut doar pana la 10 zile ale copilului, apoi drumurile noastre s-au despartit.
Acum un an, la insistenta copilului, am contactat un avocat si am inceput o actiune pe cale administrativa de schimbare de nume.
Fara niciun succes, deoarece nu am avut acordul tatului in forma autentica, ne-a fost inapoiat dosarul pe motiv ca este incomplet.
Eu am doar o hotarare judecatoreasca de incredintare , dar cu o custodie comuna.
Noi locuim in Cluj Napoca, tatal biologic este din Bucuresti.
Am contactat un avocat din Buc. ca sa intentez un proces de decadere din drepturi inculpatului, dar avocatul m-a sfatuit ca nu am motive intemeiate de reusita in acest demers si mi-a propus sa mergem pe Noul Cod Civil cu varianta de exercitare a drepturilor parintesti exclusive de catre mama, dar numai dupa ce merg la Starea Civila sa ma interesez daca e suficienta aceasta hotarare pentru schimbarea de nume.
Azi am fost la 4 directii din Cluj si fiecare mi-a spus alta varianta.
De la Directia Gen. de evidenta a populatiei ne-a trimis la Judecatorul de Serviciu ( acolo am aflat ca nu mai exista asa ceva de 5 ani) si sa ne interesam ca se poate obtine de catre Instanta Tutelara schimbarea de nume fara acordul tatalui. dar acolo am fost sfatuita sa contactez un avocat, deorece n-am cui sa ma adresez. A contactat avocatul din Cluj, dar nu stie nici el, care-i treaba cu Instanta Tutelara.
Credeti-ma ca in mod normal orice om normal ar obosi sa faca atatea demersuri in van, dar daca copilul meu isi doreste ( are 10 ani) foarte mult numele nostru, trebuie sa fac orice demersuri ca sa pot obtine schimbarea lui de nume.
Va rog sa ma sfatuiti pe ce cale sa apuc, ca nu mai stiu in ce directie s-o iau si care este totusi solutia sa-i pot schimba numele copilului, dar fara acordul tatalui biologic.

Cu stima,
Adriana
Cel mai recent răspuns: adryanad73 , utilizator 15:26, 17 Martie 2015
Nu va ajuta nici sa exercitati autoritatea părintească singura. În ordonanța scrie ca dacă celalalt părinte nu e de acord, poate hotărî autoritatea tutelara. Ăștia sunt la primarie.
Dacă va refuza, puteți sa apelați la instanta de tutela, asta e judecătoria.
În instanta, trebuie sa dovediți ca aveți motiv temeinicia ca tatăl refuza din rea credinta.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
gi-jane2, moderator
Rea credinta este faptul ca desi trebuia sa-i plateasca copilului pensie alimentara, timp de 10 ani nu a platit un leu, rea credinta este faptul ca nu a sunat niciodata sa se intereseze de sanatatea copilului. Adresa si numarul de telefon l-am gasit cu ajutorul politiei. Rea credinta este faptul ca el si-a schimbat numele, dar copilului ii refuza acest drept.
Problema este ca azi desi am fost la Judecatorie, nimeni nu stia sa-mi spuna unde sa caut informatii despre instanta Tutelara.
Trebuie un avocat sa intreprinda aceasta actiune, sau pot si eu?
Aveti dovada ca tatal nu va da acordul ? veti avea nevoie de dovada in acest sens.
oug 41/2003 (1)Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.
Deci depuneti cerere motivata la autoritatea tutelara. Daca nu poate hotari sau nu hotaraste cum va convine, va da un inscris . Cu toate actele astea, va prezentati apoi in instanta, e bine sa aveti avocat daca nu va descurcati, nu e obligatoriu.
Conteaza mult raspunsul de la Autoritatea tutelara ( serviciul functioneaza in cadrul primariei), ca functie de el, stiti ce sa cereti in instanta.
Neintelegerile dintre parinti Art. 486 ncc
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.

Art. 107 ncpc

Instanţa de tutelă

(1) Procedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competenţa instanţei de tutelă şi de familie stabilite potrivit legii, denumită în continuare instanţa de tutelă.

(2) În toate cazurile, instanţa de tutelă soluţionează de îndată aceste cereri.

Art. 94 ncpc
Judecătoria
Judecătoriile judecă:
1. în primă instanţă, următoarele cereri al căror obiect este evaluabil sau, după caz, neevaluabil în bani:
a) cererile date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie, în afară de cazurile în care prin lege se prevede în mod expres altfel;
b) cererile referitoare la înregistrările în registrele de stare civilă, potrivit legii;

probabil ca nu ati stiut ce sa intrebati la judecatorie si oamenii nu au inteles.
Daca faptul ca a fost sunat de avocat si de mine si ne-a sfidat de fiecare data, e considerata proba in Instanta, ce sa zic? Am si mesajul lui telefonic, in care imi scrie, ca pot sa-l dau in judecata cat vreau, ca el paraseste tara definitiv! Avem doar citatiile pe care le-a primit cu confirmare de primare, dar nu a dat curs invitatiei avocatului. Pot avea castig de cauza, doar cu acestea?
Multumesc de raspuns, foarte elaborat!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor!!decaderea din drepturile parintesti cleomicu cleomicu Scuze ortografia din titlu (Parintesti) Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un raspuns sau sfat in problema urmatoare? De curand am primit tutela ... (vezi toată discuția)
Trecerea copilului pe numele tatalui vitreg ! gigelas gigelas Buna ziua, O doamna,are un copil dintr-o casatorie anterioara.Copilul este trecut pe numele tatalui biologic.Doamna,a divortat de acesta in ... (vezi toată discuția)
Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata floare de gheata floare de gheata Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un temei legal tinand cont ca sa schimbat noul cod civil M-am recasatorit si am un copil de 5 ani din prima ... (vezi toată discuția)