Buna seara. Incep prin a va spune ca sunt contolor gestiune, si acum 3 ani, cand am fost preluati de firma la care lucrez, am semnat un contract de garantie pentru o suma de 2500 lei. Mentionez ca nu am primit o copie dupa acel contract, nici eu nici unul dintre cei care suntem in cauza, dar in acel contract era trecut faptul ca suma de garantie va fii consemnata la CEC, pe numele fiecaruia. La plecarea din unitate nici unul dintre cei care au cotizat pt garantie nu a primit dobanda pt acei bani.Luna trecuta, am depasit bugetul alocat cu 1200 lei. S-au strans numerar banii, iar eu am fost nevoita sa semnez un angajament de plata pe suma respectiva, cu explicatia ca eu iau cei 1200 lei si imi vor opri suma din salariu suma corespunzatoare, in rate. La cateva zile s-a produs o "paguba" in depozit, pentru care am primit convocare si m-am prezentat la asazisa ancheta disciplinara. Nu a contat punctul meu de vedere si faptul ca nu aveam nici o vina(scrise si in declaratia mea) si am fost constransa sa semnez un nou angajament de plata pentru 278 lei. Pentru lichidarea lunii trecute, mie mi s-a retinut din salariul suma de 1200(adica toata lichidarea). Este legal, este normal?
1. Art.728 C.proc.civ.
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii; b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
2. Angajamentul de plată nu constituie titlul executoriu şi, drept urmare, în baza lui nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
3. Retinerea efectuata peste cota prevazuta de legislatie este o retinere nelegala.
4. In acel angajament s-a mentionat ca recuperarea se face intr-o singura rata?
multumesc pentru raspuns, este ceea ce stiam si eu. Angajamentul avea 3 obtiuni:
- plata in rate din salariu
-oprire din garantie
-achitare numerar.
Nu s-a mentionat acest lucru
Retinere salariu
fsaromania
am primit la serviciu poprire pe salariu de la o banca.
eu mai am rate la kruk (preluate de la bcr) dar nu mi se opresc pe stat, le platesc la banca.
de la ... (vezi toată discuția)
Garantie
mihaela_cipi
sunt angajata la un supermarket,cu gestiune comuna pe postul de casier, iar anul acesta a iesit minus mare la gestiune din cauza unui casier care nu scana ... (vezi toată discuția)