avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este sau nu divulgare a informatiilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este sau nu divulgare a informatiilor?

Intr-o zi ca oricare alta,am mers la un magazin,apartinand aceluiasi lant de magazine in care lucrez si eu.Din intamplare vad un om care fura,mi-a zis sa nu zic nimic,insa la 15-20 de secunde vorbesc cu un lucrator din magazin,fiind asistat si de un tip de la PAZA,acestia nu fac nimic,ba chiar mai mult,cred ca glumesc si ma iau in bascalie.Intre timp a aflat si \"the big boss\" si m-a tras la raspundere ca de ce nu am facut nimic in legatura cu furtul la care eram martor,in afara faptului ca i-am anuntat,duduia o fi vrut sa ma iau si cu tipu ala parte in parte,cu toate ca avea 1,85 si era plin de dungi cicatrizate pe fata,ca \"Doh\" e pierdere pe magazinul firmei,in fine,pretentii si impresii,i-am zis ca nu eram in timpul serviciului,nu lucrez pe magazinul ala,eram un simplu client ca oricare altul,sa zica mersi ca am anuntat lucratorii din magazin.Dupa cateva zile,apare in magazinul unde lucrez(repet,intamplarea fiind acelasi lant de magazine),mai precis in biroul principal, un nene,intrebandu-ma de incident,i-am spus ceea ce va impartasesc si voua,aratandu-mi niste poze de pe camerele de filmat,cum hotul mi-a spus ceva,i-am zis ce si cum,a zis ca se ocupa el de asta.
Insa partea suparatoare este ca m-am trezit la 4-5 zile cu pozele puse pe peretele biroului,expuse ca la muzeu,FARA SA MA INTREBE,si chiar daca m-ar fi intrebat NU AR FI AVUT ACORDUL MEU,ERAM CU 2 PRIETENI IN POZE,EI FIIND TOT MARTORI,eu negasind alt rost,decat cel de a arata si celorlalti \"ce rau am facut ca nu am putut impiedica furtul,in calitate de client\"/ \"ce bine am facut ca am anuntat angajatii firmei\"!
Cer o opinie: Ce au facut cei de la paza si sefii magazinului e legal,fara acordul meu sa fie expuse pozele pentru ceilalti lucratori din acelasi magazin in care muncesc eu.
Off topic: Dupa logica mea,sa zica mersi ca am anuntat si n-am stat ca boul la poarta noua sa ma uit cum fura.M-am simtit foarte jignit,ba chiar indignat!
Edit 2: Sau daca au incalcat vreun drept al omului,al muncii,al intimitatii,etc.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Nonickname, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 18 Martie 2015
Fotografierea unei persoane aflate într-un spațiu privat, indiferent că acel spațiu îi aparține ei sau altei persoane, fără acordul acesteia, este de principiu interzisă, indiferent dacă este urmată sau nu de utilizarea acelei imagini sau înregistrări (art. 74 lit. c din Codul Civil).
In condițiile Codului Penal ( art. 226 alin.1), fotografierea unei persoane aflate în spații private fără consimțământul său ar putea reprezenta infracțiune pedepsită cu amendă sau chiar închisoare.

Art. 226 C.pen. -Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
......

Persoana care consideră că a suferit un prejudiciu prin folosirea unei fotografii în care este portretizată se poate adresa instanței pentru a solicita încetarea vătămării și acoperirea prejudiciului suferit. Poate fi vorba atât de un prejudiciu material, cât și de un prejudiciu moral (atingeri aduse reputației, de exemplu).

De asemenea, puteti face plângere la Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care poate efectua controale și aplica sancțiuni operatorilor din România care prelucrează contrar legii date cu caracter personal (cum este, de exemplu, acele imagini).
Am uitat sa preciez,ca fotografiile sunt de pe camerele de luat vederi ale magazinului.
Si una dintre poze sunt captate atunci cand hotul gesticula si se exprima catre mine.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Nonickname, utilizator
Chiar daca se regaseste aceste situatii in acele poze, tot nu are voie sa le expuna public fara acordul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poze publicate fara acceptul meu kenttranscargo kenttranscargo Buna ziua,problema mea suna cam asa.....o persoana pe care nu am intalnit-o niciodata fata in fata a procurat cumva 5 fotografii cu mine peste care a adaugat ... (vezi toată discuția)
Poze facute angajatilor de catre directorul magazinului laura76c laura76c Buna ziua, Lucrez intr un Hypermarket si tocmai ce am aflat ca directorul magazinului mi-a facut o poza sortand marfa de retur si a trimis-o pe whatap la ... (vezi toată discuția)
Am fost reclamat la poliție pentru o poză modificată, postată pe o rețea de socializare. ce aș putea să pățesc? Catalinncataa Catalinncataa Zilele trecute am postat pe InstaStory o poza cu o fosta amica in care aceasta era insotita de cifra 1(cifra gonflabila) deasupra careia un prieten care mi a ... (vezi toată discuția)