avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari data in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari data in judecata

Buna ziua,

Va rog daca imi poate da cineva un raspuns legat de urmatoarea situatie:
Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a fost data in judecata de catre fostul administrator pe motiv ca ar fi fost destituit fara preaviz si nu stiu ce alte motive a mai invocat. Oricum banuiesc ca nu a fost respectata toata legislatia cand a fost dat afara deoarece acesta a obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva prin care asociatia trebuie sa-i plateasca salarii compensatorii, daune si cheltuieli de judecata. Acum fiecare apartament/propietar trebuie sa plateasca cota parte din suma respectiva, unii din proprietari primind acasa chiar si o instiintare din partea unui executor judecatoresc. Intrebarea mea ar fi de ce trebuie sa plateasca fiecare propietar acesti bani din moment ce eu spre exemplu nu am fost la intalnirea in care s-a stabilit demiterea acestuia si nici nu imi amintesc sa fi semnat pe undeva ca as fi de acord cu acest lucru (aceasta hotarare fiind luata acum 3-4 ani)?
Cel mai recent răspuns: madalin981 , utilizator 18:55, 23 Martie 2015
asociatia de proprietatri este formata din toti propritarii de ap din blocul in cauza. Ca atare toti membri trebuie sa raspunda pentru actiunile intreprinse de reprezentantii asociatiei. eventual va puteti intoarce impotriva comitetului care a decis destituirea fostului administrator in conditii nelegale.
Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind
înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

Art. 15. - Adunarea generală a asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
a) alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau
membrii comisiei de cenzori a asociaţiei de proprietari;
b) adoptă, modifică sau revocă hotărâri;
c) adoptă şi modifică bugetul de venituri şi cheltuieli;
d) mandatează comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, pentru angajarea şi eliberarea din funcţie a persoanei care ocupă funcţia de administrator al imobilului sau a altor angajaţi ori prestatori, în scopul administrării şi bunei funcţionări a clădirii;
e) exercită alte atribuţii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau
prin votul proprietarilor asociaţi

Art. 17. -(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
a) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale şi urmăreşte respectarea prevederilor legale, a statutului şi a acordului de asociere ale asociaţiei de proprietari;
..................
g) pentru realizarea scopului şi a activităţilor asociaţiei de proprietari, angajează şi demite personalul necesar, încheie şi reziliază contracte cu persoane fizice/juridice;

(3) Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul de decizii al comitetului executiv şi se afişează la avizier.

Daca comitetul executiv nu a avut mandat de la AGAP sa il destituie pe administrator atunci vinovat se face comitetul executiv iar locatarii se pot indrepta impotriva celor din CEx pentru recuperarea prejudiciului cauzat de hotararea luata.

Chiar daca ar exista un mandat din partea adunarii generale demiterea trebuie facuta in conformitate cu prevederile legale (codul muncii), daca s-a facut cu incalcarea prevederilor muncii atunci raspunde tot comitetul executiv in frunte cu presedintele asociatiei.
Este o situatie delicata,pentru ca membrii proprietari nu sunt parte semnatara a raportuilui juridic incheiat intre asociatia de proprietari=angajator si beneficiar=administrator
Comitetul executiv ,in temeiul disp
HG nr 1588/2007 art 17 g) pentru realizarea scopului si a activitatiIor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu pensoane fizice/juridice;

Legal raspunde persoana/persoanele care au luat decizia,au semnat documentele de reziliere raport juridic
Dispozitia in vigoare prevede HG nr 1588/2007
art 17 (9) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedinteIe asociaiei de proprietari, raspund, personal sau solidar, dupa caz, in fata Iegii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor In mod deliberat.
Ceeace puteti face, in baza articolelor din Legea 230/2007 citate mai sus este sa ii dati in judecata pe vinovati si sa recuperati de la ei pagubele.
Problema este ca puteti cere numai suma impusa dumneavoastra nu obligarea lor la plata intregii sume.
Ramane sa va uniti cu cat mai multi proprietari nemultumiti si sa deschideti a actiune comuna, crescanda in felul acesta suma pe care o vor plati vinovatii.
Aici pe forum s-a mai discutat despre posibiitatea demiterii administratorului (sau a altui salariat) - ca prerogativa a comitetului executiv, dar nu toata lumea citeste forumul nostru.

As mai adauga un lucru - nu este necesar de fiecare data ca AG sa mandateze com. ex. sa faca una sau alta, adica odata mandatat com. ex., acesta poate angaja sau demite salariati ori de cate ori este nevoie.
Am observat ca @cyan insista pe chestia aceasta - adica, ori de cate ori este nevoie de a angaja sau demite personal, trebuie intrunita AG, ceea ce nu este nici normal si nici adevarat. Odata mandatat com. ex., pe perioada mandatului, com. ex. poate lua orice hotarare, desigur in limita prerogativelor AG a membrilor.

Daca discutam de problema ridicata in topic, desigur, membrii com. ex. nu au procedat corect la desfacerea CIM a administratorului, iar omul s-a adresat justitiei care i-a dat dreptate, obligand asociatia sa-l reangajeze, mai mult sa-i achite c/val salariilor pe intreaga perioada.

Raspunsul formulat de @Carturarul este foarte bun si numai asa trebuie procedat in aceasta speta, chiar daca intreaga suma stabilita de instanta va trebui inglobata in cheltuielile as. prop. si va fi repartizata pe listele de plata. Inscrierea pe lista de plata a sumelor repartizate proprietarilor constitue obligatie de plata, obligatorii pentru toti proprietarii.

Alte discuții în legătură

Dată “greșită” pe tabelul de cheltuieli la bloc, cu scopul anulării dreptului de a face contestație în 10 zile de la afișare. ce e de făcut? AlexandruLucaConstantin AlexandruLucaConstantin Buna ziua. Am sa va povestesc pe scurt: ma aflu in intr-un conflict civilizat cu asociatia de proprietati de la blocul in care locuiesc. Motivul? S-a spart o ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala, comitetul executiv si sistemul propriu de penalizari eliasav eliasav Topicul \"penalitatile se sterg integral\" http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_200464/Penalitatile-se-sterg-integral.html contine ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari bureac62 bureac62 Va rog sa ma lamuriti pentru ca practica nu este peste tot la fel ?Cind au loc alegeri la asociatie pentru un nou presedinte,acesta trebuie ales dintre membri ... (vezi toată discuția)