aveti posibilitatea sa l actionati in instanta pe latura civila, numai daca aveti inscrisuri sau acte doveditoare ca dvs ati platit suma de bani, si sa depuneti o plangere la Parchet sau Politie .Daca depuneti plangere, luati si numar de inregistrare.
Infractiunea de abuz de incredere nu subzista in cazul unui imprumut.
In anumite conditii , spre exemplu daca exista vreo practica a imprumutatului in acest sens ,vreo "perseverenta" in vederea obtinerii unui folos material ilicit , se poate retine infractiunea de inselaciune.
Puneti-i in vedere acest aspect, daca cumva banuiti vreo intentie infractionala.
Va sfatuiesc , insa , sa-i invederati restituirea imprumutului , sub rezerva ca ramanerea in pasivitatea a acestuia va conduce la sesizarea instantei civile ,in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost realizat acest imprumut, fie a Parchetului/Politiei.(cu privire la inselaciune)
in opinia mea avem de-a face cu una dintre cele 2 infractiuni pe care ni le sugereaza userul, inclin insa inspre infractiunea de abuz de incredere, art. 213 C. penal. Intrucat acesta i-a dat persoanei respective suma de bani nu cu titlu de imprumut, ci drept plata pentru achizitionarea unor produse , iar in urma acestei intelegeri celalalt se comporta ca si cum intentioneaza sa-i insele increderea , nemaifiind de gasit , sustragandu-se deci de la obligatia pe care o are in temeiul intelegerii de a-i livra acele produse in schimbul sumei de bani primite anticipat, consider ca avem de-a face cu infractinea de abuz de incredere. Daca ne raportam si la art. 208 , alin. 2. C. penal , care mentioneaza faptul ca se considera bun mobil si orice energie care are o valoare economica, in speta este vorba despre banii virati , consider ca fapta aceluia care refuza fie sa-i livreze produsele in schimbul sumei primite, fie sa-i restituie banii , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abuz de incredere.Ca atare, mi se pare neintemeiat refuzul orgganelor de politie de a-i admite plangerea .
Il sfatuiesc pe user sa se adreseze cu o plangere parchetului .
Tot imprumut e , chiar daca a imprumutul a fost remis in temeiul unui raport de incredere .Nu are relevanta achizitionarea ulterioara a bunurilor mobile de catre imprumutat.Asa incat , daca ar subzista infractiunea de abuz de incredere, in temeiul lui "creditum" - al increderii - s-ar fi transmis un bun mobil .
Iar aceasta infractiune nu se retine in cazul imprumutului.
Suma nu a fost imprumutata. Inteleg ca s-au achitat produse in avans. In aceasta situatie este inselaciune in conventii.
Daca bunurile erau comercializate de o societate, trebuia emisa factura si chitanta pt suma respectiva.